Γιώργου Δελαστίκ, Σκόπια: «Η δική μας …. Θεσσαλονίκη».

Γιώργου Δελαστίκ, Σκόπια: «Η δική μας …. Θεσσαλονίκη».

Έθνος, 26.5.2008
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8777&pubid=1030425
Τώρα μάλιστα, αυτή μας έλειπε: η… «Δεξιά του Κυρίου» των Σκοπίων! Ηρθε λοιπόν ο αρχιεπίσκοπος της ΠΓΔΜ Στέφανος και τα έκανε μπάχαλο στη Ρώμη προχθές, κατά τη διάρκεια μνημοσύνου που έγινε στην ιταλική πρωτεύουσα για να τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου. Ενώπιον του πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος φυσικά κάθε άλλο παρά αντέδρασε στα όσα άκουσε, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αγιε Κύριλλε, σήμερα, στη δική σου και τη δική μας Θεσσαλονίκη, όλα όσα έκανες είναι πέτρινα. Σήμερα, στη γενέτειρα πόλη σου έχουν γίνει όλα στάχτη και σκόνη και δεν έμεινε ούτε γράμμα από τη γλώσσα τη δική σου και τη δική μας. Στην περιοχή όπου τότε όλοι μιλούσαν όπως εσύ και όπως εμείς, σήμερα απαγορεύεται όχι μόνο να ομιλείται αυτή η γλώσσα αλλά και να υπάρχει. Δυστυχώς, εκεί διώκεται και εκτοπίζεται οτιδήποτε είναι μακεδονικό, ενώ αμφισβητείται και το όνομα της χώρας και το όνομα της εκκλησίας και η ίδια η αλήθεια»!

Είναι η πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια που από τόσο εξέχοντα εκπρόσωπο του σλαβικού πληθυσμού της ΠΓΔΜ, όπως είναι ο θρησκευτικός του ηγέτης, διατυπώνονται θέσεις περί… δικής τους Θεσσαλονίκης και περί «διωγμών και εκτόπισης του οτιδήποτε είναι μακεδονικό» στην Ελλάδα. Η τοποθέτηση αυτή του αρχιεπισκόπου της ΠΓΔΜ φέρνει τις σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια πίσω. Είναι προφανές ότι ο αλυτρωτισμός στη γειτονική χώρα θα προσλάβει νέα ώθηση ύστερα από αυτές τις δηλώσεις του Σλάβου Αρχιεπισκόπου, ενώ νέες γενιές θα έρθουν σε επαφή με τη δημόσια εκφραζόμενη επεκτατικά αλυτρωτική θέση ότι η Θεσσαλονίκη είναι… δική τους! Εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα δεν είναι φυσικά οι οργισμένες καταγγελίες από την ελληνική πλευρά, αλλά η ψύχραιμη εξαγωγή συμπερασμάτων και η χάραξη της γραμμής της Αθήνας στο θέμα αυτό στη βάση των νέων δεδομένων. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι στη γειτονική χώρα ο αλυτρωτισμός κυριαρχεί στην ηγεσία της, ακόμη και αν έχει σχεδόν απαλειφθεί από τα επίσημα κείμενα (Σύνταγμα κ.λπ.).

Ως εκ τούτου, η ΠΓΔΜ είναι ακόμη ανώριμη πολιτικά και ιδεολογικά για συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, άρα η Αθήνα θα πρέπει να πάψει να ματαιοπονεί για την αναζήτηση λύσης στο άμεσο μέλλον. Πολύ περισσότερο θα πρέπει να σταματήσει αμέσως η Αθήνα να προτείνει μονομερώς συμβιβαστικές λύσεις στο θέμα του ονόματος, όπως κάνει ακόμη και δια του Τύπου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι η στρατηγικής σημασίας υποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία, η οποία να εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της, δεν ωφέλησε καθόλου την επίτευξη συμβιβασμού. Αντί να οδηγήσει σε προσέγγιση των δύο πλευρών, διαπιστώνουμε ότι οδήγησε σε θεαματική αναζωπύρωση του αλυτρωτισμού των Σκοπίων σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουμε πλέον μέχρι και ανοιχτά επεκτατικές δηλώσεις, όπως αυτές του αρχιεπισκόπου της ΠΓΔΜ. Η κυβέρνηση Καραμανλή οφείλει να επανεξετάσει τη στάση της. Μονομερείς παραχωρήσεις, που δεν έτυχαν ανταπόκρισης από την άλλη πλευρά, δεν έχει κανένα νόημα να παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί πολύ. Ούτως ή άλλως συνιστά σοβαρό διαπραγματευτικό σφάλμα κάθε μονόπλευρη υποχώρηση, όταν αυτή δεν γίνεται προς διευκόλυνση του άλλου μέρους, με το οποίο όμως πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία και βεβαιότητα τήρησής της για να γίνει κάτι τέτοιο και σχεδόν πάντοτε με υψηλό ρίσκο. Τέλος πάντων, μετά τη διάπραξη του λάθους, οι ατυχείς υποχωρητικές προτάσεις ανακαλούνται σταδιακά δια του παγώματος, της αποφυγής κάθε αναφοράς σε αυτές και της υποβολής νέων προτάσεων, οι οποίες αγνοούν παντελώς τις αρχικές και κινούνται σε άλλη γραμμή από εκείνη που απέτυχε.

Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Στέφανου πάντως παρουσία του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι κατέστησαν σαφές στην κυβέρνηση Καραμανλή ότι το ελληνικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – ΠΓΔΜ είναι πλέον αναπότρεπτο – πιθανότατα μάλιστα για αρκετά χρόνια. Η υπουργός Εξωτερικών επομένως καλό θα είναι να εγκαταλείψει τις άκρως αμφιλεγόμενες επαφές της με την ηγεσία των Σκοπίων και να αφιερωθεί στη σωστή προετοιμασία και μεθόδευση του ελληνικού βέτο στην ΕΕ κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ. Θα διαρκέσει πολύ αυτή η ιστορία…

ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΟΝ ΑΛΥΤΡΩΤΙΣΜΟ
Σε καμία περίπτωση το «Νέα Μακεδονία»

Οι προκλητικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου της ΠΓΔΜ απέδειξαν ότι η αποδοχή από την κυβέρνηση Καραμανλή της αρχής μιας σύνθετης ονομασίας που συμπεριλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία, ενίσχυσαν τον αλυτρωτισμό της ηγετικής ελίτ των Σκοπίων, αντί να την οδηγήσουν στον δρόμο της αναζήτησης συμβιβασμού. Είναι προφανές πως αυτή η κυβερνητική πολιτική χρήζει αναθεώρησης. Στο μεταξύ, υπό το φως των τελευταίων γεγονότων, επιβεβαιώνεται η αντίληψη πως η ονομασία «Νέα Μακεδονία» δεν πρέπει, επ ουδενί, να γίνει δεκτή από την Ελλάδα. Θα συνέτεινε σε έκρηξη του αλυτρωτισμού με τα μυαλά που έχουν σήμερα στα Σκόπια, όπως έδειξαν οι επιθετικές δηλώσεις του αρχιεπισκόπου τους.

Αρέσει σε %d bloggers: