Τα δημοσιεύματα του Κυπριακού Τύπου την περίοδο Οκτώβριος – Νοέμβριος 2004
Σημείωση Π.Ήφ.: Τα δημοσιεύματα του κυπριακού τύπου και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και άλλων πολιτικών προσώπων είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικές. Γι’ αυτό παρατίθενται όπως δημοσιεύτηκαν χωρίς περαιτέρω σχόλια.
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου
28/10/2004
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ερωτηθείς για το νόημα της ημέρας είπε: Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που σηματοδότησε τον αγώνα του Ελληνισμού αλλά και της ανθρωπότητας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό για προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της πατρικής γης.
Σε ερώτηση για το μήνυμα που παίρνουμε από τη σημερινή επέτειο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: Πιστεύω βασικά είναι ένα μήνυμα ενότητας, ότι ενωμένοι μπορούμε να κατορθώσουμε πολύ περισσότερα παρά διασπασμένοι.
Σε ερώτηση αν υπάρχει αυτή η ενότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ενότητα είναι μόνιμη και σταθερή επιδίωξη μας.
Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ηθικής τάξης σε όσους πήραν χρήματα για την προώθηση του σχεδίου Ανάν στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: Δεν είναι θέμα ηθικής τάξης. Πιστεύω ότι είναι επέμβαση απαράδεκτη στα εσωτερικά μας ξένοι οργανισμοί να διαθέτουν χρήματα, όχι για υποστήριξη φιλανθρωπικών σκοπών και άλλων κοινωφελών σκοπών αλλά για υποστήριξη μιας πολιτικής ή άλλης θέσης στην Κύπρο.
Σε παρατήρηση ότι ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει ονόματα Ελληνοκυπρίων συνεργατών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: Εκείνο που θέλω να είναι σαφές είναι ότι τα χρήματα της UNOPS που προέρχονται από την ετήσια έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου για την Κύπρο, διατίθενται για πολλά χρόνια για κοινωφελή, κοινοτικά επαναπροσεγγιστικά προγράμματα από επιτροπή στην οποία μετείχαν και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και η Κυβέρνηση και η UNOPS. Από το 2003 και μετά, ένα κομμάτι από αυτές τις δαπάνες διατίθεντο κατά αποκλειστικότητα από την UNOPS, όπως οι ίδιοι αποκαλύπτουν με εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης. Οσοι ενδιαφέρεστε, αυτό είναι η έκθεση του Nathan Associates η οποία βρισκόταν στο διαδίκτυο για πολλούς μήνες τώρα από όπου και εμείς πήραμε τις πρόσθετες πληροφορίες που χρειαζόμαστε και το οποίο περιέργως είχε εξαφανιστεί.
Σε παρατήρηση ότι ο κ. Παπαπέτρου τον κατηγορεί για λασπολογία και ζητεί όπως δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία μεταξύ του Προέδρου και του κ. ντε Σότο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Τα πρώτα περί κατηγοριών τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού, κρίνετε εσείς ποια είναι η λασπολογία. Εγώ είπα δημόσια αυτά που επανέλαβα και χθες στο Εθνικό Συμβούλιο, τι περιείχαν οι επιστολές. Διαμαρτυρία μου για τη χρήση χρημάτων από το εξωτερικό για επηρεασμό πολιτικών καταστάσεων από τα Ηνωμένα Εθνη, που είναι αντίθετο με το καταστατικό, και η απάντηση που πήρα, ναι, έχουν διατεθεί χρήματα γι’ αυτό το σκοπό, αλλά είναι επαναπροσεγγιστική πολιτική. Όλο το σχετικό απόσπασμα το ανέφερα.
Σε σχόλιο ότι οι πληροφορίες μιλούν για κεφάλαια που ήλθαν από αμερικανικά ταμεία, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: Άλλα χρήματα εκείνα.
Σε ερώτηση αν θα αποκαλυφθούν αυτά που ο κ. Μπάουτσερ αρνείται να αποκαλύψει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: Τι δικαίωμα έχω εγώ; Εγώ λέω ότι πρέπει να δοθεί πλήρης διαφάνεια. Αλλά μη μου επαναλάβετε ξανά το διάτρητο επιχείρημα- ασπίδα: θέλουμε στοιχεία και τεκμηρίωση.
Σε ερώτηση αν θα προχωρήσει στο διορισμό ερευνητικής επιτροπής, όπως απαιτούν κάποια κόμματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: Για ποιο λόγο; Τί υπάρχει να διερευνηθεί που δεν το ξέρουμε; Τα ονόματα; Αφού δεν μας τα δίνουν.
Κληθείς να αναφέρει τι λέει στον κυπριακό λαό που αγωνιά γι’ αυτές τις χρηματοδοτήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: Γιατί να αγωνιά ο κυπριακός λαός; Οι ίδιοι παραδέχονται ότι όσα χρήματα και αν έχουν δώσει, έχουν αποτύχει να προωθήσουν αυτά που δεν ήθελε ο κυπριακός λαός. Τελικός κριτής και ασπίδα είναι ο λαός. Δεν είναι αυτοί που αποκαλύπτουν, είναι αυτοί που τα παίρνουν που έχουν να εξηγήσουν.
Tassos blasts ‘unacceptable interference’
By Jean Christou
(archive article – Friday, October 29, 2004)
CASH to promote the Annan plan came from additional foreign sources on top of the United Nations Office for Project Support (UNOPS), President Tassos Papadopoulos claimed yesterday.
Speaking at Larnaca Airport on his departure for Rome, Papadopoulos repeated the government’s view that American money was pumped through the UNOPS Bi-Communal Development Programme (BDP) to promote the Annan plan before the referendum.
“This was an unacceptable intervention in the internal affairs of the Cyprus Republic by foreign organisations, giving money not for the support of philanthropic causes but to bolster certain political positions in Cyprus,” Papadopoulos said, adding that “those who took money” should give explanations.
“The money from UNOPS that comes from the annual approval of the American Congress for Cyprus went for a long time for the benefit of the public, to community and rapprochement programmes,” said Papadopoulos. “But from 2003, a chunk of this money, on orders from the American government, was directed elsewhere.”
Asked by reporters if money had come from sources other than UNOPS to sway Greek Cypriot political opinion in the run-up to the vote, Papadopoulos said “yes”.
“Other sources of financing did exist.”
Papadopoulos said such interference in the political affairs of a sovereign country was in violation of the UN Charter, adding he had raised the issue at Wednesday’s National Council meeting.
In response to a call from United Democrats deputy chairman Michalis Papapetrou for him to publish a letter he said he had received from UN advisor Alvaro de Soto allegedly confirming his allegations statements, Papadopoulos merely said: “Judge for yourselves where the mud slinging is coming from”.
Papapetrou was on of a list of Greek Cypriot ‘opinion leaders’ – including people from both the ‘yes’ and ‘no’ camps – interviewed by an American consultancy firm tasked by the US government with evaluating the effectiveness of the bi-communal programme in Cyprus.
The report was leaked earlier this week, but has led to allegations by some media that its contents were proof that UNOPS money was going to promote the Annan plan and that the people listed were suspected of receiving bribes.
The report shows that money was channelled through the BDP to disseminate information on the plan, including its translation into Greek and Turkish. Some of the money also went to a small number of workshops and discussion panel events prior to the referendum.
Asked if he would appoint an investigating committee into the whole affair, Papadopoulos said there was no point in such a move.
“What is there to investigate that we don’t already know?” he asked.
There was no need for the Cypriot people to worry, he added because despite all the money “they have given”, “they failed to promote what the Cypriot people did not want”.
Copyright © Cyprus Mail 2005
Ο Φιλελεύθερος 29.10.2004
Ο Τάσσος καταγγέλλει παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Κύπρου πριν από το δημοψήφισμα
ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΕ ΟΗΕ-ΗΠΑ
Δυο οι επιλογές για Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη
TΑ κονδύλια που διοχετεύθηκαν από ξένους στην Κύπρο πριν από το δημοψήφισμα δημιουργούν ένταση στις σχέσεις της Λευκωσίας με ΗΠΑ και ΟΗΕ, ενώ ενισχύουν το ήδη βαρύ κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος τόσο στην έκθεση των Αμερικανών για αξιολόγηση των δικοινοτικών προγραμμάτων όσο και στις δηλώσεις Μπάουτσερ, κατάγγειλε ΗΠΑ και ΟΗΕ για παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Κύπρου πριν από το δημοψήφισμα. Η παρέμβαση αυτή που αφορούσε την ενίσχυση των προοπτικών για υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν εκδηλώθηκε με πολιτικούς αλλά και οικονομικούς όρους.
Τα Ην. Έθνη μέσω της UNOPS και παρακάμπτοντας τις διαδικασίες ενημέρωσης της Κυπριακής Κυβέρνησης διοχέτευσαν χρήματα σε πρόσωπα και οργανώσεις. Παράλληλα, οι Αμερικανοί κάνοντας χρήση σε εσωτερικές διαδικασίες, οι οποίες τους παρέχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης πολιτικών δραστηριοτήτων χωρίς να ενημερώνουν το κογκρέσο τον ακριβή προορισμό τους, έχουν ενισχύσει οικονομικά οργανώσεις ή πρόσωπα που τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Οι μέθοδοι αυτές, οι οποίες συνηθίζονται από τους Αμερικανούς κυρίως για τριτοκοσμικές χώρες, έχουν πάντως ολοκληρώσει το κύκλο τους καθώς ο απώτερος σκοπός, ο οποίος ήταν η υιοθέτηση του Σχεδίου έχει αποτύχει. Η Κυπριακή Κυβέρνηση ξεκαθάρισε, πάντως, ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των χρηματοδοτήσεων που αποσκοπούν για κοινωφελή έργα δικοινοτικού χαρακτήρα από αυτές που στηρίζουν πολιτικές δραστηριότητες (Λεπτομέρειες «Θέμα της Ημέρας»). Οι δραστηριότητες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, συνιστούν παραβίαση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο του άρθρου 2, 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που απαγορεύει στο Διεθνή Οργανισμό να έχουν παρέμβαση στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των κρατών-μελών. Η καταγγελία αυτή με επίκληση μάλιστα άρθρου του καταστατικού χάρτη στέλλει εν πολλοίς το μπαλάκι στην πλευρά του των Ηνωμένων Εθνών.
Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι καταγγελίες αυτές, παρότι αναμενόμενες, δημιουργούν νέα δεδομένα και θα πρέπει τώρα να υπάρξουν κινήσεις από ΗΠΑ και ΟΗΕ. Είτε με ενέργειες που θα ενισχύσουν τη διαφορά είτε με κινήσεις γεφύρωσης των διαφορών.
Κώστας Βενιζέλος
Σκοτεινό… «πάρε – δώσε»
Έντονη αντίδραση της Λευκωσίας για τις χρηματοδοτήσεις
Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε λόγο γι’ απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας – Αξιοθρήνητες συμπεριφορές, λέει ο Γιαννάκης Ομήρου
Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
«Δεν είχαν κανένα δικαίωμα να δίνουν χρήματα»
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΥ
Γι’ απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατήγγειλε χθες τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις νέες αποκαλύψεις για χρηματοδοτήσεις κατά την περίοδο του δημοψηφίσματος. Εμμένοντας στις πληροφορίες τις οποίες κατέχει, σύμφωνα με τις οποίες Ελληνοκύπριοι είχαν προσεγγιστεί από τις ΗΠΑ πριν από το δημοψήφισμα, προκειμένου, έναντι χρηματικής αμοιβής, να προωθήσουν το σχέδιο Ανάν, ο Τάσσος Παπαδόπουλος μίλησε και για παραβίαση εκ μέρους του ΟΗΕ, του άρθρου 2,7 του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού. Άρθρο, το οποίο απαγορεύει, όπως ανέφερε, την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των κρατών-μελών. Επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι πέραν των χρημάτων που δόθηκαν μέσω της UNOPS, διατέθηκαν κι άλλα αμερικανικά κονδύλια με στόχο τον επηρεασμό της βούλησης των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Η παραδοχή του προέδρου Παπαδόπουλου επιβεβαίωσε χθεσινό δημοσίευμα της «Σημερινής», στο οποίο αναφερόταν σε αμερικάνικα κονδύλια ύψους 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία δαπανήθηκαν μεν στην Κύπρο αλλά δεν καταγράφονται στην αμερικάνικη έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας. Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα των ονομάτων όσων φαίνεται να έχουν χρηματοδοτηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στο διορισμό διερευνητικής επιτροπής, όπως κάποιες από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ζητούν.
Ιδιωτική λίστα…
Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είχε δηλώσει προχθές πως δεν πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος με τα ονόματα αυτών που είχαν κληθεί στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία πριν από το δημοψήφισμα, και οι οποίοι είχαν απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων, όσον αφορά στο σχέδιο Ανάν.
Ο κ. Μπάουτσερ είχε πει ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν η ορθή ενέργεια και δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Χαρακτήρισε τη σχετική λίστα ως ιδιωτική και εξέφρασε άγνοια για το κατά πόσο, πέρα από τα 13 εκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν από το Κογκρέσο για οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης, δαπανήθηκαν 6,4 εκατομμύρια επιπλέον για την εκστρατεία υπέρ του σχεδίου Ανάν.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπάουτσερ, ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας άσκησε έντονη κριτική κατά των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ότι δεν είχαν κανένα δικαίωμα να χρηματοδοτούν δυνάμεις σε άλλη χώρα. «Όταν και εάν αποκαλυφθούν τα ονόματα αυτών που πήγαιναν στην αμερικάνικη πρεσβεία, τότε ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί», σημείωσε.
Ταυτοχρόνως, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπερασπίστηκε τη βουλευτή του κόμματός του Ελένη Μαύρου, τ’ όνομα της οποίας φαίνεται ν’ αναφέρεται στην έκθεση για τις χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι η Ελένη Μαύρου δεν πήρε χρήματα.
Δικαιολογούν τ’ αδικαιολόγητα…
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε τις χρηματοδοτήσεις ως αξιοθρήνητες και αξιοκατάκριτες συμπεριφορές, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε όσους στην Κύπρο πήραν χρήματα για να προωθήσουν πολιτικές απόψεις ξένων και στη συγκεκριμένη περίπτωση των ΗΠΑ. «Να μην κρύβονται πίσω από δηλώσεις, με τις οποίες προσπαθούν να δικαιολογήσουν τ’ αδικαιολόγητα. Τα πήραν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ξένα προς τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού», σημείωσε ο κ. Ομήρου. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πέραν των ονομάτων που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, σύντομα πρόκειται να γίνουν γνωστά και άλλα.
«Ο ΟΗΕ παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη»
«Εάν εκείνοι που έχουν τα στοιχεία δεν επιθυμούν να τα δώσουν στη δημοσιότητα, τίποτα δεν μπορεί να βοηθήσει στην οποιαδήποτε περαιτέρω δημοσιοποίηση», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ για τα κονδύλια που δόθηκαν στην Κύπρο μέσω της UNOPS.
Ο κ. Χρυσοστομίδης, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατέστησε σαφές ότι, σύμφωνα με το χάρτη του ΟΗΕ, απαγορεύεται η οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα οποιουδήποτε κράτους από οποιοδήποτε άλλο κράτος.