Επισημάνσεις 14.6.2009

Επισημάνσεις 14.6.2009:

  1. Το παρόν πόνημα επιχειρεί να εντάξει σε ένα ενιαίο αναλυτικό πλαίσιο τα τρία επίπεδα ανάλυσης, δηλαδή τον άνθρωπο, το κράτος και το διεθνές σύστημα.
  2. Περιέχει 244 δοκιμιακών σημειώσεων τέλους τους τίτλους των οποίων παραθέτω πιο κάτω μετά το ευρετήριο.
  3. Στηρίζεται μόνο σε δευτερογενείς πηγές που εκτιμώ ότι είναι έγκυρες και αξιόπιστες, κυρίως στους Παναγιώτη Κονδύλη, Χρήστο Γιανναρά, Γιώργο Κοντογιώργη και Θόδωρο Ζιάκα.
  4. Η επιχειρηματολογική βάση κτίζεται σε διϋποικειμενικές και μακροϊστορικές αναφορές που είναι σχεδόν αδύνατο να αμφισβητηθούν. Ταυτόχρονα, προσφέρεται μια λογική χωροχρονική σχετικοποίηση που αντιδιαστέλλεται στα συνήθη μοντερνιστικά και μεταμοντέρνα προπαγανδιστικά κείμενα που σχετικοποιούν για να θολώσουν την εικόνα και να εξυπηρετήσουν εφήμερες ιδεολογικοπολιτικές σκοπιμότητες και αξιώσεις ισχύος.
  5. Τα κύρια κεφάλαια που αφορούν την δημόσια σφαίρα εμπνέονται στον Καβάφη και το ανυπέρβλητα Τείχη που χρησιμοποιώ ως άξονα για να περιγράψω την μοντέρνα και μεταμοντέρνα αντιπνευματική οικοδόμηση υλιστικών τειχών γύρω από τον δημόσιο βίο. Δύο κεφάλαια αφιερώνονται στα αίτια της μεταμοντέρνας αξίωσης αποδόμησης της ιδιωτικής σφαίρας για να είναι συμβατή με την μοντερνιστική παράκρουση ενός κόσμου αποκλειστικά υλικού.
  6. Το Ιθάκη του Καβάφη, επίσης, ντύνει τις περιγραφές μου για την πορεία του εθνοκρατοκεντρικού διεθνούς συστήματος, τις αντιηγεμονικές συσπειρώσεις και του Κύκλωπες, τους Λαιστρυγόνες, τις Σειρήνες και τον άγριο Ποσειδώνα της πολύ μακρινής εθνοκρατοκεντρικής Ιθάκης.
  7. Ο Ρήγας Φεραίος είναι η έμπνευσή μου για την νεολογία «εθνική κοσμοθεωρία» που εντάσσω στην ιστορία διεθνών σχέσεων για να περιγράψω και ερμηνεύσω την ανοδική πορεία των εθνών μετά την Κλασική εποχή, την σημασία της Βυζαντινής Οικουμένης που έκτισε τις προϋποθέσεις ενός, όπως το ονομάζει ο συνάδελφος Γιώργος Κοντογιώργης, κοσμοσυστήματος εθνών και την σημασία της εισβολής των υλιστικών παραδοχών λίγο μετά την πτώση της Βασιλεύουσας Πόλης. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος αφιερώνεται στην εξέταση του μοντερνισμού και κυρίως του μεταμοντερνισμού στα τρία επίπεδα ανάλυσης.
  8. Προαναγγέλλοντας επερχόμενη μονογραφία στο προνομιακό μου επιστημονικό πεδίο της Ευρωπαϊκής πολιτικής ένα κεφάλαιο αφιερώνεται στην ανάδειξη της Ε.Ε. ως χαρακτηριστικού μετανεοτερικού εθνοκρατοκεντρικού συστήματος.
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: