Παναγιώτης Ήφαιστος
Καθηγητής
Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές, Έδρα Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση
Πάντειον Παν/τήμιον, info@ifestosedu.gr, info@ifestos.edu.gr, http://www.ifestos.edu.gr, http://www.ifestosedu.gr
Η διαμάχη για τα βιβλία της ιστορίας. Παρέμβαση 10.3.2007
1) Αποτελεί κατά συνθήκη ψέμα, γκαιμπελικών μάλιστα προεκτάσεων, ο ισχυρισμός πως οι άλλοι ακαδημαϊκοί δεν αντιδρούν στις πασίδηλες ιστοριογραφικές τσαρλατανιές. Εκτός του ότι πολλοί παρενέβησαν, σημειώνονται και τα εξής: Πρώτον, πολλές εκατοντάδες από τις πάνω από πέντε χιλιάδες υπογραφές ενός μόνου κειμένου διαμαρτυρίας (www.antibaro.gr) οι ακαδημαϊκοί είναι αρκετές εκατοντάδες. Δεύτερον, πολλοί ακαδημαϊκοί, όπως εξηγώ αλλού δεν θέλουν να εμπλέκονται με όσους –οι περισσότεροι από τις στήλες των κυριακάτικων κάποιου «συγκροτήματος» οι ιθύνοντες του οποίου φαίνεται να μην κατανοούν τις συνέπειες των πράξεών τους– δίνουν την εντύπωση ότι οι ακαδημαϊκοί είναι μαϊντανοί των επιφυλλίδων και των τηλεοπτικών πάνελ. Τρίτον, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν κάποιοι σοβαροί ακαδημαϊκοί θέλουν να παρέμβουν, είναι γεγονός ότι είτε δεν διαθέτουν βήμα είτε δεν θέλουν να εκτεθούν σε ύβρεις και προπετείς αξιώσεις («εγώ μόνο έχω δικαίωμα να ομιλώ γιατί είμαι φορέας κάποιου ακαδημαϊκού τίτλου»).
2) Να μην επαναπαύονται κάποιοι που στρίμωξαν πολλά νεότερα στελέχη Τμημάτων κοινωνικών επιστημών σε λίστες συμμόρφωσης με την ιστοριογραφική τσαρλατανιά. Να καλομελετούν και έρχεται! Η κριτική που έπεται σ’ αυτές τις επιστημονικές τσαρλατανιές θα είναι ανελέητη.
3) Το επιχείρημα ότι κάποιος συμβατικός ακαδημαϊκός τίτλος είναι τεκμήριο επιστημονικής αξιοπιστίας μόνο αφελείς μπορεί να ξεγελάσει. Μόνο όποιος δεν γνωρίζει τι γίνεται στο εσωτερικό του ακαδημαϊκού ασύλου μπορεί να πάρει τοις μετρητοίς τον ισχυρισμό πως η ακαδημαϊκή ιδιότητα αποτελεί, κατ’ ανάγκη, τεκμήριο επιστημονικής αξιοπιστίας και εγκυρότητας.
4) Ακόμη και νήπια μπορούν να διαπιστώσουν ότι η προσέγγισή των κριτικών δεν είναι επιστημονικών αξιώσεων. Είναι ιδεοληπτική, στρεβλή και συμπερασμάτων προ-αποφασισμένων. Μόνο ορθολογισμός και απλή λογική χρειάζεται να το δει κάποιος. Δικαιολογημένα η κοινωνία μαίνεται γιατί τα μέλη της αντιλήφθηκαν πως μια μικρή μόνο ομάδα ακαδημαϊκά μεταμφιεσμένων ακτιβιστών ροκανίζουν τα θεμέλια που στηρίζουν την εθνική της ανεξαρτησία.
5) Είναι ντροπή το γεγονός ότι στην πορεία συγγραφής της «κριτικής ιστορίας» εμπλέκονται και κείμενα που χρηματοδοτήθηκαν από ιδρύματα όπως το κερδοσκόπου Σόρος, κρατικές «υπηρεσίες» ή «ιδρύματα» ξένων κρατών κτλ. Αναφέρθηκε επίσης ότι την χρηματοδοτούν και άλλοι. Μα βεβαίως: Ανυποψίαστες εταιρείες και η ακόμη πιο ανυποψίαστη εταιρεία κυπριακής οικογένειας που αντιπροσωπεύει αμερικανικό αναψυκτικό. Είναι πολύ γνωστή η στάση για το σχέδιο Αναν της ίδιας εταιρείας και ακόμη πιο γνωστή η αγαθοεργός και αλτρουιστική δράση της συνώνυμης υπερατλαντικής μητροπολιτικής πολυεθνικής. Μόνο ασκητικοί ακαδημαϊκοί, αξιολογικά ελεύθεροι και αφοσιωμένοι στην επιστήμη δικαιούνται να ομιλούν (επιστημονικά) και να επικαλούνται την επιστημονική ιδιότητά τους (και πάλιν, πρέπει να το κάνουν με ταπεινότητα και όχι με τον απύθμενο και προπετή τρόπο που παρατηρείται τελευταία από γνωστούς οργανικούς διανοουμένους).
6) Τα επίμαχα «βιβλία ιστορίας», όπως θα εξηγήσουμε σε εκτενέστερο κείμενο που ετοιμάζεται, δεν διορθώνονται. Επιστημονικά, κοινωνικά και πολιτικά πάσχουν βαθύτατα και ανίατα. Είναι ιδεοληπτικά, προκατειλημμένα και στερούνται της αναγκαίας και μη εξαιρετέας αξιολογικής ελευθερίας.
7) Οι απύθμενης προπέτειας ύβρεις περί «εθνικιστών» είναι εκ του πονηρού και άνευ σημασίας ή νοήματος. Αυτοί που γράφουν ή δηλώνουν τέτοιες ανοησίες, στην δική μου τουλάχιστον διεθνολογική γλώσσα έχουν ονοματεπώνυμο: ΜΑΛΑΚΗ ΙΣΧΥΣ (βλ. Υπόθεση Σόρος). Είτε συνειδητά είτε ανεπίγνωστα, αυτό αν και πολιτικά σημαντικό είναι επιστημονικά αδιάφορο, οι «κριτικοί» κουβαλούν νερό στον μύλο των διεθνοεθνικστών. Εθνικισμός ένας υπάρχει αυτός που απορρέει από τα ηγεμονικά κράτη και οι «κριτικοί» εξ αντικειμένου είναι η μαλακή ισχύς τους.
8) Κυκλοφόρησε κάποια λίστα με 450 υπογραφές υπέρ των «κριτικών» ιδεολογημάτων και θεωρημάτων. Απλά σημειώνεται ότι, όλως περιέργως, μετρήθηκαν τουλάχιστον 52 ονόματα που είχαν υπογράψει κείμενο υποστήριξης το φασιστοειδούς σχεδίου Αναν. Όλως περιέργως … Όλως περιέργως ο Σόρος πάλι εμπλέκεται, μαζί και κάποια υπερατλαντικά ευαγή ιδρύματα.
9) Η ελληνική κοινωνία αναστατώθηκε για τις μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Για το τίποτα. Φαίνεται πως λίγοι κατάλαβαν πως η μεταρρύθμιση είναι κενή νοήματος αν η ακαδημαϊκή ελευθερία στο εσωτερικό του ακαδημαϊκού ασύλου σαπίσει και βρωμίσει επιστημονικά.
Π.Ήφαιστος