Σπύρου Βρυώνη: «Ο μηχανισμός της καταστροφής. Το τουρκικό πογκρόμ της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 και η καταστροφή της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης».

«Πιο ισχυρό το βόλεμα»

(Από την παρουσίαση του βιβλιου του Σπύρου Βρυώνη, «Ο μηχανισμός της καταστροφής. Το τουρκικό πογκρόμ της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955 και η καταστροφή της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης» στην Καθημερινή 5.6.2005. Το έργο κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Αμερική από τις εκδόσεις Greekworks.com. Στην Aθήνα διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία της Eστίας και Eλευθερουδάκη)

Τελικά, γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο; Επειδή, όπως ομολογεί ο ίδιος, τον είχε καταπλήξει η ετοιμότητα της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των ακαδημαϊκών να

«εκπορνεύσουν την αλήθεια χάριν χρημάτων, αναγνώρισης και/ή πολιτικής αποδοχής». Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες να οδηγηθεί ο ιστορικός στην «απόλυτη αλήθεια».

«Το βόλεμα τελικά είναι πιο ισχυρό από την αλήθεια», παρατηρεί ο Σ. Βρυώνης, ο οποίος έγραψε το βιβλίο αυτό για να θίξει το ζήτημα της διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Η μελέτη του πογκρόμ του 1955, ισχυρίζεται, μας βοηθά να αποκτήσουμε μια περισσότερο πρισματική εικόνα των τουρκικών, ελληνικών, βρετανικών και αμερικανικών συμφερόντων σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Πάνω απ’ όλα είναι μια προσπάθεια να αναζητηθούν οι θεμελιώδεις ιστορικές αλήθειες ενός γεγονότος και όχι οι «αλήθειες» των πολιτικών σκοπιμοτήτων.»

Σημείωση: Π. Ήφαιστος: Το βιβλίο περιέχει, επίσης, πλήθος πληροφοριών για την συνομωσία των Τούρκων στην Κύπρο. Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη του θα καταχωρηθεί ανάλυσή του στις σελίδες των βιβλιοκριτικών.

Αρέσει σε %d bloggers: