11.05.2010. Βεργόπουλος, καλά τα μέτρα αλλά.

11.05.2010. Βεργόπουλος, καλά τα μέτρα αλλά.
http://tvxs.gr/news – Τρί 11/05/2010, tvxsteam
Σημ. Π. Ήφ. Παραθέτω μικρή συνέντευξη του Κ Βεργόπουλου που λέει κάποια αυτονόητα πράγματα (που εν τούτοις δεν ακούονται συχνά). Εγώ απλά συμπληρώνω την θέση του ότι «δεν συνοδεύονται από αλλαγές στην οικονομική πολιτική» με την δική μου πιο προχωρημένη θέση που συνδέει την οικονομία και τους θεσμούς με το ανθρωπολογικό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως λογικά σκεπτόμενοι οι θεσμοί είναι εθνοκρατοκεντρικοί, οι υπερεθνικοί θεσμοί εξαρτημένες μεταβλητές των διακυβερνητικών θεσμών (που αποφασίζουν ομόφωνα ή συναινετικά) και ότι μέτρα διανεμητικού χαρακτήρα για να είναι ορθολογιστικά απαιτείται να λαμβάνουν υπόψη πως η αγαθοεργία και ο αλτρουισμός δεν είναι για επίγειους πολιτικούς κόσμους. Οι επίγειοι κόσμοι είναι πολιτισμένοι όταν υπάρχει Πολιτική και Πολιτική υπάρχει όταν η φορά είναι προς δημοκρατία και όχι προς δεσποτεία. Πολιτική εξάλλου σημαίνει συμβατότητα με την ανθρωπολογία της κοινωνίας στην οποία ανήκει. Σε υπερεθνικό ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό μεταφράζεται με συνεκτίμηση του γεγονότος ότι η οντολογία παραπέμπει σε πολλές εθνοκρατικές ανθρωπολογίες, σε πολλά εθνοκρατικά συστήματα διανεμητικής δικαιοσύνης και σε διακυβερνητική διαπραγμάτευση που δεν παραβιάζει το εθνικό συμφέρον αλλά που θέτει τα επί μέρους εθνικά συμφέροντα σε διαρκή «συναλλαγή» και τόπους συγκλίσεων αυτών των συμφερόντων. Πόρρω απέχει μια τέτοια ρεαλιστική και ορθολογιστική αντίληψη από την παιδική χαρά των ανεξέλεγκτων υπερεθνικών ελίτ που σπέρνουν ανορθολογισμό που τώρα πληρώνουμε όλοι. Και πολλά έπονται, ιδιαίτερα όσον αφορά την Ελλάδα που μπήκε πλέον σε μια μπερδεμένη τροχιά ανορθολογισμού, εξωτερικής αδυναμίας και εσωτερικής διαίρεσης. Πολλά έπονται στην Ευρώπη, επίσης, αν πέραν μέτρων όπως αυτά της περασμένης Κυριακής δεν ακολουθήσει εξορθολογισμός σύμφωνα με την εθνοκρατοκεντρική της φύση.
Η συνέντευξη του Κ. Βεργόπουλου
Σημαντική εξέλιξη, νομισματικού τύπου, χαρακτήρισε ο Kώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, την απόφαση δημιουργίας μηχανισμού στήριξης για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, ωστόσο όπως σημειώνει το πρόβλημα της Ευρώπης είναι βαθύτερο. «Η πολιτική της λιτότητας είναι το πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε θα βρεθούμε στον πάτο».
Μιλώντας στο tvxs.gr, o Κώστας Βεργόπουλος σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης είναι σημαντική εξέλιξη, καθώς αλλάζει η πορεία των πραγμάτων. «Πρώτον είναι πολύ σημαντικό γιατί δημιουργείται ένα νομισματικό ταμείο, που γίνεται αρωγός των κρατών μελών, τα οποία χρειάζονται βοήθεια. Μάλιστα η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τη γραμμή της Γερμανίας. Το δεύτερο είναι ότι η ΕΚΤ δέχτηκε να αγοράζει ομόλογα των κρατών μελών απευθείας», δήλωσε στο tvxs.gr.
«Είναι μία στροφή αλλά δεν είναι αρκετή», τόνισε και αναγνώρισε ως «θλιβερό γεγονός» τη συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό, σημειώνοντας ωστόσο, ότι σημασία έχει ποιος θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις.
Αναφερόμενος στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σημειώνει ότι θα πρέπει να απαγορευτούν ορισμένες συναλλαγές, οι οποίες είναι ακραία κερδοσκοπικές και «βάζουν φωτιά». «Όταν το έκανε η Βραζιλία κατηγορήθηκε. Σήμερα η απόφαση της αναγνωρίζεται και από το ΔΝΤ ως σωστή. Το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή το έχουν οι τραπεζίτες και αυτό πρέπει να τελειώσει», τονίζει.
Ο κ. Βεργόπουλος αναφέρει το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία «έχει πέσει στα χέρια του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. «Κερδίζει τα πλεονάσματά της, μειώνοντας την παραγωγή της. Αυτό είναι πρωτοφανές», τονίζει.
«Πρέπει να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία ακόμη και με απαγορεύσεις επιζήμιων δραστηριοτήτων. Ας θέσουμε εκτός νόμου δράσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς των απαγορεύσεων και την πραγματική οικονομία», επισημαίνει.
Παρά τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο Κώστας Βεργόπουλος, υποστηρίζει ότι η ευρωζώνη ακόμη κινδυνεύει με διάλυση. «Η απόφαση για το μηχανισμό στήριξης και τα μέτρα που πάρθηκαν είναι νομισματικού χαρακτήρα και δεν συνοδεύονται από αλλαγές στην οικονομική πολιτική», δηλώνει και προσθέτει ότι «η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η Ευρώπη εξωθεί τις οικονομίες σε ύφεση και όταν η οικονομία οδηγείται σε ύφεση δεν θα πληρώσει ποτέ τα χρέη. Θα σκάσουν καμπάνες».
«Ο Ομπάμα, για παράδειγμα, χρηματοδοτεί απευθείας την πραγματική οικονομία, τα εισοδήματα, κάτι που η Ευρώπη αρνείται να κάνει και μάλιστα ακολουθεί διαφορετική πορεία. Για να ενισχύσει το ευρώ συνιστά απολύσεις και αποπληθωρισμό. Είμαστε στους δύο αντίποδες», δηλώνει ο κ. Βεργόπουλος.
Ο κ. Βεργόπουλος συνδέει το σήμερα με το 1914, το τέλος της Belle Époque. «Το ίδιο είχε συμβεί και τότε. Έχουμε μπει σε περίοδο παρασιτικής οικονομίας. Ο καπιταλισμός έχει γίνει παρασιτικός όπως ήταν στις αρχές του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Εκείνη την περίοδο, τα εργοστάσια έφευγαν από την Αγγλία και τη δύση. Η απελευθέρωση του εμπορίου οδήγησε σε κατάρρευση του δυτικού κόσμου και τότε επανήλθαν οι έλεγχοι». «Δεν μπορεί ο εργάτης της Ευρώπης, που έχει κερδίσει τα εργασιακά του δικαιώματα, να συναγωνίζεται τον Κινέζο και τον Ινδό, οι οποίοι έχουν άλλο καθεστώς εργασίας», τονίζει.
«Είναι άπελπις προσπάθεια να κάνεις μείωση μισθών για να γίνει η χώρα περισσότερο ελκυστική, περισσότερο ανταγωνιστική και μάλιστα στην Ελλάδα που έχει τους χαμηλότερους μισθούς. Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είχαν την υψηλότερη παραγωγικότητα στην Ευρώπη, 3% με 4%, όταν η Γερμανία είχε κάτω από 2%. Δηλαδή η αιτία της ανόδου της παραγωγικότητας της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων, ήταν και η Ελλάδα. Παρήγαγαν αλλά έπαιρναν χαμηλό μισθό, και αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη πήγαιναν υπέρ του κεφαλαίου. Τα νέα μέτρα είναι σε αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. μειώσεις μισθών) και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη», τονίζει, επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι αιχμάλωτη της πολιτικής του αποπληθωρισμού. Η ηγεσία της συνιστά παντού ύφεση, για να γίνουν οι χώρες πιο ανταγωνιστικές. Η φωτιά λοιπόν παραμένει… Με το μηχανισμό στήριξης ελέγχθηκε μόνο η νομισματική πτυχή».
Καταλήγοντας ο κ. Βεργόπουλος τονίζει ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι βαθύτερο από την κερδοσκοπία. «Πρέπει η ανοησία της λιτότητας να σταματήσει για να επιτευχθεί η βελτίωση της οικονομίας, αλλιώς θα καταλήξουμε στον πάτο. Ακόμη και αν γλιτώσουμε από την κερδοσκοπία δεν λύθηκε το πρόβλημα της Ευρώπης. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η λιτότητα και αυτό είναι το τραγικό. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση του εισοδήματος».

Αρέσει σε %d bloggers: