12-06-10, Υπ. Εξ Υποθέσεων Γαλλίας: «Δεν ευσταθούν οι φόβοι για την Τουρκία»

12-06-10, Υπ. Εξ Υποθέσεων Γαλλίας: «Δεν ευσταθούν οι φόβοι για την Τουρκία», τόνισε ο Π. Λελούς

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100038_12/06/2010_404288
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. «Αβάσιμους» χαρακτήρισε τους φόβους για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Πιερ Λελούς, τονίζοντας ότι οι στενότεροι δεσμοί της χώρας με την Ανατολή είναι απλώς το φυσικό αποτέλεσμα της γεωπολιτικής θέσης της και του περιφερειακού ρόλου της.
Οι επισημάνσεις του Γάλλου υπουργού έγιναν σε ινστιτούτο μελετών της Κωνσταντινούπολης μετά την αρνητική ψήφο της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα των πυρηνικών του Ιράν, κι ενώ τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής ενισχύουν τις ανησυχίες των Δυτικών για το ενδεχόμενο απώλειας της συνεργασίας της μόνης μουσουλμανικής χώρας που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.
«Ακούω εδώ κι εκεί ότι αυτό θα είναι πλήγμα για μας τους Δυτικούς: η Τουρκία θα χαθεί για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, καθώς ενισχύει την επιρροή της στην Ανατολή», δήλωσε ο κ. Λελούς, για να προσθέσει: «Αυτός ο ξεπερασμένος τρόπος σκέψης μού θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και κατά τη γνώμη μου είναι αβάσιμος»… Ο πλέον ανήσυχος, τις τελευταίες ημέρες, ήταν ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, κ. Γκέιτς, ο οποίος αποδίδοντας την επιδείνωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων στην αρνητική προς την Τουρκία στάση της Ε.Ε., εκτίμησε πως η Αγκυρα απομακρύνεται από τη Δύση.
Σε ρόλο γεφυροποιού
«Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην Ανατολή όπως είχε κάνει επί έτη και στη Δύση, η Τουρκία του 21ου αιώνα ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό της και τον αναγκαίο ρόλο της ως γέφυρας μεταξύ των δύο κόσμων», απάντησε εμμέσως ο κ. Λελούς. Η «αξιοσημείωτα ενεργή διπλωματία» της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή αντανακλά τη θέση της ως «αναδυόμενης δύναμης», είπε.

Αρέσει σε %d bloggers: