13.3.2020. Έλεγχος κερδοσκόπων

13.3.2020. Έλεγχος κερδοσκόπων
σχόλιο Π. Ήφ. Σε άλλο σημείο εξηγώ ότι η διανεμητική δικαιοσύνη απαιτείται να είναι κοινωνικοπολιτικά ενταγμένη και ότι η εκτός πολιτική δράσει αποτελεί είδος επιστροφή στην βαρβαρότητα: Εξωπολιτικοί δρώντες επιδρούνε διανεμητικά προς ίδιο όφελος ή και εγκληματούν χωρίς κανείς να τους ελέγχει ή να μπορεί να τους ελέγξει. Και αυτό γίνεται στο όνομα της οικονομικής αποτελεσματικότητας, στο όνομα του ενός ή άλλου οικονομικιστικού διεθνισμού, στο όνομα κάποιου ασαφούς «παγκοσμιόπληκτου» κοσμοπολιτισμού ή συγκεχυμένα στο όνομα και των τριών. Επειδή ούτε Κοινωνικό ούτε Πολιτικό υπάρχει στο διεθνές σύστημα παρά μόνο η «κοινωνία των κρατών», ορθολογιστικό είναι οι εθνοκρατοκεντρικοί θεσμοί να συγκροτούν κανονιστικές ρυθμίσεις τις οποίες και αποστολή έχουν να ελέγχουν τις δράσεις διανεμητικού χαρακτήρα. Κατά τα άλλα, κανείς μπορεί να διαβάσει τον Edward H. Carr (Η εικοσαετής κρίση, Εισαγωγή στην μελέτη των διεθνών σχέσεων) για να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι εκάστοτε δεσπόζουσες ηγεμονικές δυνάμεις δεν θέλουν να υπάρχουν τέτοιοι έλεγχοι καθόσον εμποδίζουν την άνομη και καταχρηστική διείσδυση των συντελεστών τους ισχύος στο εσωτερικό των λιγότερο ισχυρών κρατών. Έχουμε επίσης κα τους διεθνοΜΚΌπληκτους που όπως λέμε και σε άλλο σημείο νομίζουν ότι με το να αποδυναμώσουν το εθνοκράτος και την κυριαρχία του θα προκαλέσουν ανάδυση του παγκόσμιου κράτους των ψευδαισθήσεών τους. Παρακολουθούμε λοιπόν και σχολιάζουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

Ελευθεροτυπία, Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΡΚΕΛ, ΣΑΡΚΟΖΙ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η Κομισιόν υιοθετεί τον έλεγχο κερδοσκόπων, η Ουάσιγκτον δυστροπεί

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή -αλλά όχι και η Ουάσιγκτον- χαιρέτισε χθες την κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσουν διεξαγωγή έρευνας για κερδοσκοπικές ενέργειες σε κρατικά ομόλογα κρατών-μελών. Και αναμένεται μια πρώτη συζήτηση την Τρίτη στο Ecofin…
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ προειδοποιεί για… προβλήματα Οι «4» έστειλαν την περασμένη Τετάρτη 10 Μαρτίου επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και στον Ισπανό πρωθυπουργό και προεδρεύοντα των 27 Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, στην οποία υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ενταθούν οι κοινοτικές πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη διαφάνεια στην αγορά των παραγώγων προϊόντων. Και ζητούν να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν έρευνα για τον ρόλο και τις επιπτώσεις των κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων επί των CDS (συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου) στις εκδόσεις κρατικών ομολόγων από χώρες της Ε.Ε. Με άλλα λόγια, κατά πόσο έγιναν παράνομες πράξεις μέσω των CDS που επηρέασαν το ύψος των επιτοκίων δανεισμού. Σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο, οι «4» ζητούν από την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για τη λήψη μιας σειράς μέτρων που θα αποσκοπούν στο να τεθεί ένα τέλος στις πρακτικές αυτές κερδοσκοπίας. Στην επιστολή αναφέρουν ως ενδεικτικά μέτρα:
**Την απαγόρευση των κερδοσκοπικών συναλλαγών στα συμβόλαια CDS.
**Την υποχρεωτική διακράτηση των συμβολαίων από τους αγοραστές για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
* Την απαγόρευση της αγοράς CDS σε περίπτωση που ο αγοραστής δεν έχει στην κατοχή του τον τίτλο (το ομόλογο).
Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης διαφάνειας, οι «4» ζητούν να έχουν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των 27 πρόσβαση σε πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις και τη σύνθεση των παραγώγων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων των CDS). Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής τους στις βάσεις δεδομένων της Ε.Ε. Επίσης, προτείνουν για όλα τα παράγωγα προϊόντα να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο σε χρηματιστήρια και αναγνωρισμένες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Γκάιτνερ: Θα δημιουργήσετε προβλήματα
Ταυτόχρονα, όμως, με την κίνηση των «4», ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έστειλε και αυτός επιστολή στον Ζοζέ Μπαρόζο, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις προθέσεις των Βρυξελλών έναντι των παραγώγων προϊόντων. Ο Αμερικανός υπουργός εκτιμά ότι η νομοθεσία που προωθείται από τους Ευρωπαίους είναι πολύ αυστηρή και αναμένεται να δημιουργήσει έντονα προβλήματα σε αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες. Τις θέσεις των Ευρωπαίων θα αναπτύξει ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά), ο οποίος έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Ουάσιγκτον εντός των προσεχών εβδομάδων. Η πρώτη συζήτηση μεταξύ των 27 θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο πλαίσιο του Ecofin. Με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση της Μ. Βρετανίας, η οποία ανέκαθεν δεν επιθυμεί να «ανακατεύονται» οι Βρυξέλλες σε τέτοιου είδους θέματα. Αλλωστε, το 70% των αποκαλούμενων επενδυτικών εταιρειών έχουν ως έδρα το Λονδίνο..

Αρέσει σε %d bloggers: