17.32010 Στο τραπέζι κρατά ο πρωθυπουργός το «χαρτί» του ΔΝΤ

17.32010 Στο τραπέζι κρατά ο πρωθυπουργός το «χαρτί» του ΔΝΤ
Σημ Π. ¨Ηφ. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις μαρτυρίες που αναδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την πραγματική δομή, λειτουργίες, θεμελιώδη ελλείμματα της ΕΕ και τις συμπαρομαρτούσες συμπεριφορές. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον κ. Μπαρόζο ήταν για όσους είναι παρατηρητικοί, συγκλονιστική. Μιλούσαν καθισμένοι σε δύο διαφορετικά αεροπλάνα που κινούνταν σε διαφορετική κατεύθυνση και σε διαφορετικό ύψος. Είναι η παταγώδης αποτυχία ενός συστήματος του οποίοι οι δύο δίσκοι της πλάστιγγας, του πολιτικού ορθολογισμού και του ανορθολογισμού, η ανισορροπία γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη. Η ΕΕ, γράψαμε συχνά, αναδείχθηκε από τις ίδιες τις κοινωνίες, ως ένα καταπληκτικό μετά-νεοτερικό εθνοκρατοκεντρικό φαινόμενο. Όμως, η ανοδική φορά και ο πολιτικός ανορθολογισμός συναρτάται με το κλείσιμο της στρόφιγγας των λανθασμένων αναλύσεων και εκτιμήσεων. Εκείνων δηλαδή των αναλύσεων που τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έβλεπαν μια δημόσια ευρωπαϊκή σφαίρα κοσμοπολίτικη, διεθνιστική και περίπου αλτρουιστική. Μια φανταστική δημόσια σφαίρα που βόλευε τους διεθνιστικούς ευσεβείς τους πόθους για διάλυση των εθνών, εγκαθίδρυση απάτριδων γραφειοκρατών διοικητικών μηχανισμών και επίτευξη ενός άκακου μηχανισμού κατανομής των πόρων. Σε τέτοιου είδους διαστρεμμένους κόμβους ενώνονταν τα ιδεολογικά νήματα που δημιούργησαν την προαναγγελθείσα κρίση και τον σημερινό γόρδιο δεσμό πρώτο θύμα του οποίου είναι η Ελλάδα. Το πρόβλημα ότι οι κράχτες της άκακης δημόσιας σφαίρας συνεχίζουν να διδάσκουν, να περιφέρονται στα κυβερνητικά γραφεία και να ελίσσονται χωρίς να ζητούν συγνώμη για τα μεγάλα κακά που προκάλεσαν. Σίγουρα, η έκφραση επιστημονικής κρίσης είναι ελεύθερη όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι στα πανεπιστήμια υπάρχει κάποιου είδους επιστημονικής αυτοκάθαρσης όταν λέγονται τόσο μεγάλα και τόσο πολλά λάθη όπως έγινε με τους έλληνες «ευρωαπαιολόγους» τις τρις τελευταίες δεκαετίες. Η στοχαστική διαφθορά, όπως ξανά-υποστηρίξουμε, είναι πολύ μεγάλο κακό για ένα τόπο όταν έχει την δυνατότητα αυτοτροφοδότησης και μεγέθυνσης ενός μεγάλου αριθμού παρασιτικά ζώντων δρώντων οι οποίοι έτσι επιστημονικά μεταμφιεσμένοι όπως είναι εισέρχονται στην συνέχεια μέσα στην δημόσια σφαίρα και την διαφθείρουν στοχαστικά. Ακαδημαϊκή ανεξαρτησία αξίζει να την απολαμβάνει μια επιστημονική κοινότητα μόνο όταν την χρησιμοποιεί για ανεβαίνει σε ολοένα και πιο υψηλές ποιοτικές βαθμίδες. Που είναι λοιπόν η ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα για την οποία πολλοί σώρευσαν βουνά βιβλιοσκουπιδιών και επιφυλλιδοσκουπιδιών;

enet.gr, 20:25 Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 Στο τραπέζι κρατά ο πρωθυπουργός το «χαρτί» του ΔΝΤ

Γ. Παπανδρέου: Είναι ανήθικο οι θυσίες του λαού να πηγαίνουν σε τόκους

Η δημιουργία ενός ευρωμηχανισμού στήριξης αποτελεί οικονομικό, αλλά και ηθικό ζήτημα, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο. Όπως τόνισε, η Ελλάδα δανείζεται με παράλογα επιτόκια, με αποτέλεσμα τα οφέλη από τις θυσίες των πολιτών να εξανεμίζονται. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια. Δεν απέκλεισε, ούτε σήμερα, το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποκλείει καμία προοπτική. Πρόσθεσε, όμως, ότι η Ελλάδα προτιμά μία ευρωπαϊκή λύση.

Η κρίση προσφέρει μία ευκαιρία, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση κάθε μελλοντικής κρίσης, πρόσθεσε. Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη, την οποία έλαβε ξεκάθαρα από τους εταίρους και τα όργανα της Ε.Ε. Εξακολουθεί, όμως να δανείζεται με επιτόκια που ξεπερνούν το 6%, υπογράμμισε.

Κάνοντας αναφορά στα μέτρα λιτότητας, τόνισε ότι είναι οδυνηρά, αλλά απαραίτητα για να γίνουν οι αλλαγές που θα εξασφαλίσουν τη μελλοντική ευημερία των Ελλήνων. Επισήμανε ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρέωσεις της απέναντι στους εταίρους και έχιε προχωρήσει ταχύτερα και μακρύτερα απ’ ότι είχε ζητηθεί. Ανέφερε πως ήδη πολλά από τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Μάιο έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ άλλα θα εφαρμοστούν μέσα στον Απρίλιο.

«Η Κομισιόν θα είναι στο πλευρό σας»

Από τη μεριά του, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και εκτίμησε ότι η κατάσταση έχει αλλάξει προς το καλύτερο, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Χαρακτήρισε αξιοθαύμαστο επίτευγμα, όσα έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και διασκέδασε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο βαθιάς ύφεσης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη με το δημόσιο χρέος εκτός ελέγχου.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, είπε ότι οι προσπάθειες είναι αναγκαίες, όχι για να ευχαριστηθούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές, αλλά για το μέλλον και την ευημερία της χώρας. «Οι κανόνες της Ευρωζώνης έχουν θεσμοθετηθεί για να βοηθούν και όχι για να δημιουργούν εμπόδια», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην έμπρακτη στήριξη, ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. αποφάσισαν να βοηθήσουν, αν υπάρχει ανάγκη. Πρόσθεσε ότι ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε πως σε αυτό το στάδιο δεν είναι αναγκαίο.

Ολοκληρώνοντας της δηλώσεις του, δήλωσε ότι η Κομισιόν βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Αρέσει σε %d bloggers: