Κοντογιώργης, «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» versus ιστορική ανεκδοτολογία και μηδενιστικές ιδεολογικές παρακρούσεις (βίντεο) – εισ. σχ. Π. Ήφ.

Αφορμή για το παρόν σύντομο εισαγωγικό σχόλιο δύο εκπομπές που έτυχε να παρακολουθήσω χθες μέσα Ιανουαρίου 2021. Η μια είναι του Γιώργου Κοντογιώργη με τον Δρ Ηλία Βαβούρα στην εκπομπή «Ευ Ζην» – Φιλοσοφικοί διάλογοι στον τηλεοπτικό σταθμό Δίον TV η οποία και αναρτάται.

Από την άλλη λίγο αργότερα εκπομπή παρέλασαν πολλοί. Οι λεκτικοί, εννοιολογικοί και πραγματολογικοί εκτροχιασμοί –αν και όχι από όλους αλλά εκτεταμένα πλέον αυτό ισχύει σε πολλά πάνελ– η εκτόξευση γνωμών στις δημόσιες συζητήσεις ρέουν σαν χείμαρροι προκαλώντας πολιτικό ανορθολογισμό. Συν βέβαια ρεσιτάλ ιστορικών ανεκδότων. Επί αυτών θα επανέλθω με δική μου εκτενή δημοσίευση σύντομα. Αυτή η εκπομπή όπως και πολλές άλλες, πάντως, είναι ακόμη μια μαρτυρία που καλεί για νέα συγγραφικά εγχειρήματα που θα ασκήσουν την δέουσα επιστημονική κριτική για τα κατακλυσμιαία φαινόμενα που εμπίπτουν στα πεδία της ιστορικής ανεκδοτολογίας, του ιδεολογικά προσανατολισμένου συνεπούς (εθνο)μηδενισμού και της αποσπασματικής συχνά και φαντασιόπληκτης αναφοράς σε άτομα και μικρές τους στιγμές ή αδυναμίες τους.

Το έργο και οι όροι και οι έννοιες του Γιώργου Κοντογιώργη τόσο στο νέο βιβλίο  Γ Κοντογιώργης, «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» όσο και στο υπόλοιπο έργο του που αναλύει την διαδρομή του κόσμου και του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού, είναι τόσο σημαντικό που απαιτείται να βρίσκεται στα θεμέλια κάθε ιστόρησης της σύγχρονης Ελληνικής διαδρομής υπό διαχρονικό πρίσμα. Βασικά κάθε ορθολογιστικής αποτίμησης της κατάστασης των συγχρόνων Ελλήνων και των προσανατολισμών του κράτους.

 Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Συνιστώ να ακουστεί το βίντεο με την περιεκτική, τεκμηριωμένη και ταυτόχρονα άμεσης χρησιμότητας ανάλυση του ΓΚ. Όπως και μερικοί ακόμη επισημαίνουν είναι επείγον να μπει στα θεμέλια του κράτους ο ανθρωποκεντρικός συνάμα και διαχρονικά οικουμενικός πολιτικός πολιτισμός του Ελληνικού έθνους με υπόβαθρο την ελευθερία/δημοκρατία. Σε πολλά «διαφωτισμένα» σύγχρονα ολιγαρχικά κράτη της μετα-Μεσαιωνικής Εσπερίας «κατασκεύασαν λαό» επειδή δεν είχαν έθνος αλλά (είχαν) μόνο την δύσμοιρη μετά-Μεσαιωνική ανθρωπολογία των δουλοπαροίκων (ειδικοί λένε αριθμούσε πάνω από 90%). Οι Έλληνες διαθέτουν έθνος με θεμέλια ανθρωποκεντρικά και πολιτικό πολιτισμό σμιλευμένο επί χιλιετίες και ο σκοπός της Εθνεγερσίας ήταν να αποκτήσουν θεσμούς συμβατούς με αυτό τον πολιτισμό. Δεν χρειάζονται κράτος για να φτιάξει έθνος αλλά η κοινωνία και οι πολίτες τους να γίνουν εντολείς του κράτους, δηλαδή το κράτος να έχει δημοκρατικό προσανατολισμό.

Ανεπιφύλακτα συνιστώ τόσο την κορυφαία ανάλυση του Κοντογιώργη στο «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» όσο και στο βίντεο που αναρτάται αλλά και στο υπόλοιπο έργο του που αποτελεί παρακαταθήκη.

Παναγιώτης Ήφαιστος 16.1.2021

Ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Κοντογιώργης με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021» από τις Εκδόσεις Ποιότητα, συζητά με τον Ηλία Βαβούρα, Διδάκτορα Φιλοσοφίας ΑΠΘ, στην εκπομπή «Ευ Ζην – Φιλοσοφικοί Διάλογοι» της 15.1.2021 στον τηλεοπτικό σταθμό Δίον TV.

Η συζήτηση είχε στο επίκεντρο το πρόσφατο βιβλίο του Γιώργου Κοντογιώργη «Ελληνισμός και ελλαδικό κράτος. Δύο αιώνες αντιμαχίας, 1821-2021»

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos

www.ifestos.edu.grinfo@ifestos.edu.gr  www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr

 Twitter https://twitter.com/ifestosedu

Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/

Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos

Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/

ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδύλης Παναγιώτης https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα


Κατηγορίες:Δημοκρατία, ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ, Ελληνικότητα, Ελληνική Επανάσταση, Καποδίστριας

Ετικέτες: , ,

Αρέσει σε %d bloggers: