ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ». [ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ, ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ -με αφορμή ένα «εφιάλτη»]

Θουκυδιδης

Scripta manent πριν ένα τέταρτο του αιώνα. Κόντρα στο ρέμα της επερχόμενης συμφοράς: Το άρθρο που παρατίθεται στο τέλος γράφει: «Το πρόβλημά σας [νεοέλληνες] είναι ότι, την περασμένη δεκαετία, διαβάζατε το βιβλίο του Α. Πρακτώριου «Νέα Διεθνής Τάξη και η παγκοσμιοποίηση των πατρίδων» και του Α. Παμπίου, «Αριστερά, Δεξιά και η Ελιά, ζήτω η «κεντροaristeraδεξιά» αντί το βιβλίο του Θουκυδίδη Προπάππου» και τα αθάνατα και πάντα επίκαιρα κείμενα του Αριστοτέλη. Ας μην νομίζουμε ότι οι κρίσεις που προκαλούν αλληλουχίες συμφορών στους νεοέλληνες έπεσε με αλεξίπτωτο από τον ουρανό. ΕΚΚΟΛΑΦΘΗΚΕ ΕΔΩ ΣΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ, βασικά επί δύο αιώνες μετά την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια και την έναρξη μιας σκληρής και ανελέητης ξενοκρατίας. Δεν είναι σίγουρο ότι το νεοελληνικό κράτος θα μπορέσει να σταθεί ξανά όρθιο. Εάν θα μπορέσει όμως έστω και με μεγάλες ζημιές να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος (οι ζημιές είναι ήδη κολοσσιαίες και αβάστακτες) η γνώση και η επίγνωση της αλήθειας, της πραγματικότητας είναι ίσως το σημαντικότερο ζήτημα. Οι πολίτες αν θέλουν να σωθούν από τον τον εκμηδενισμό θα πρέπει να αποκτήσουν την κατάλληλη γνώση αφήνοντας τους αφορισμούς και τις ψυχικές εκτονώσεις που κυριαρχούν πλέον στο διαδίκτυο. Ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα, βέβαια, είναι το πώς οι δράστες της συμφοράς θα ξεκουμπιστούν, και όπως πάντα υπογραμμίζουμε χωρίς εμφύλιο και χωρίς διολίσθηση σε χειρότερα.

 • Πρώτον, το εξής απόσπασμα του 1997 είναι καίριο και όπως πολλά άλλα πολύ επίκαιρο: «Το πρόβλημά σας είναι ότι, την περασμένη δεκαετία, διαβάζατε το βιβλίο του Α. Πρακτώριου «Νέα Διεθνής Τάξη και η παγκοσμιοποίηση των πατρίδων» και του Α. Παμπίου, «Αριστερά, Δεξιά και η Ελιά, ζήτω η «κεντροaristeraδεξιά» αντί το βιβλίο του Θουκυδίδη Προπάππου». Για όποιον βίωσε τις παρακρούσεις (μερικές και … best seller) των δεκαετιών 1990 και 2000 θα καταλάβουν σε τι αναφέρομαι.
 • 15.THOUKIDIDISΔεύτερον, ως αναλυτή, βέβαια, σε ικανοποιεί να ανασύρεις κείμενα που γράφτηκαν τις τρεις τελευταίες δεκαετίες προβλέποντας τα επερχόμενα. Δεν μιλάμε για προφητική πρόβλεψη αλλά εκτίμηση για τους προσανατολισμούς των τάσεων που αναπτύσσονται. Δυστυχώς!, είναι σαν να γράφτηκαν σήμερα. Στην επιφυλλίδα που ακολουθεί, με λίγη ακόμη φαντασία και λίγες αλλαγές ημερομηνιών και με λίγη σκέψη γύρω από παραπλήσια ή παρόμοια γεγονότα με αυτά που ρητορικά ή αλληγορικά μνημονεύονται στο άρθρο, ερμηνεύουν πολλά. Προβλέπουν, δυστυχώς, και κάποια επερχόμενα. Ας μην ξεχνάμε πως εκεί που προβλέπαμε «κεντροaristeraδεξιά» σήμερα την έχουμε, σε εκδοχές μάλιστα που είναι αδύνατο ακόμη και να φανταστείς.  Εξάλλου, έχουμε πείρα τριών δεκαετιών.

Χθες βράδυ πάντως επέπεσε ένας φρικτός εφιάλτης-Εφιάλτης και όταν ξύπνησα διερωτήθηκα εάν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα όπως ο εφιάλτης αποτύπωσε. Θυμάμαι αμυδρά μεν αλλά περίπου αυτά τα λίγα που ακολουθούν (πάντα όταν βλέπεις όνειρα δεν τα θυμάσαι όλα, μικρός μάλιστα συνήθιζα μόλις ξυπνούσα να καταγράφω το όνειρο πριν το ξεχάσω). Αλληλουχία ανάμεικτων καταστάσεων που κανείς χάνει τον λογαριασμό όσον αφορά το έτος, την δεκαετία και εν γένει την εποχή. Δύσκολα σώζεστε Μεγαλονησιώτη, φώναζε ένας καλοβολεμένος Εφιάλτης προφανώς για να με αναστατώσει και να με ξυπνήσει. Και συνέχισε λέγοντας μου περίπου τα εξής:

 • Δεν θα σταθώ τι έγινε πριν δύο αιώνες θα σου μιλήσω μόνο για τις τελευταίες δεκαετίες και θα φωνάζω μπας και ξυπνήσεις (ξυπνήσεις μιας και κοιμάσαι και «ξυπνήσεις» λόγω μάταιων προσδοκιών). Τι είχατε Μεγαλονησιώτη;
 • Δεξιοραριστερά παλληκαράκια της φακής που σφάγιασαν τους νεοέλληνες στο όνομα «υψηλών παγκόσμιων σκοπών» Δύσης και Ανατολής. Πίσω του Μεγαλονησιώτη τι είχε; Μα Ανατολικούς και Δυτικούς πράκτορες που εφάρμοζαν στρατηγικά σχέδια και για αυτό τον λόγο σε σφάγιαζαν. Και έρχεστε ρε νεοέλληνες ένα αιώνα μετά να είστε διαιρεμένοι σε δεξιούς, κομμουνιστές και άλλα παραμύθια της χαλιμάς.
 • «Δεξιάς» ή «αριστεράς» που αντί να ακούγεται μονίμως και σταθερά «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες ζήτω η Εθνική Ανεξαρτησία» τι έχαμε; Με κατάλληλες εναλλαγές στις καρέκλες κατέληξε η πρώτη «ανήκει στην (παλαιά ή νέα δεν έχει σημασία) Δύση» και η δεύτερη «ανήκει στην (παλαιά ή νέα δεν έχει σημασία εξάλλου Ανατολικά τώρα είναι μόνο ο Ταγίπ ή παρόμοιοί του) Ανατολή», ενώ στην συνέχεια την ύστερη εποχή κυριάρχησε το «και τι έγινε μια χαρά δεν είναι οι νεο-Οθωμανοί»;
 • «Χουντοφαστιστικά πρακτοράκια του είδους ανήκουμε εις όλους και τα δίνουμε όλα», «δεξιοαριστερά» ή «αριστεροδεξιά» και «κεντροaristeraδεξιά» που επαληθεύουν ότι «η Ελλάδα δεν ανήκει στους Έλληνες»,
 • «Χίτλερ, Μουσολίνι, Τρούμαν, Μπρέζνιεφ, Μέρκελ, κ.α. «go home» και στην συνέχεια αναμενόμενα (παρά την ηρωϊκή αντίσταση των δύσμοιρων πολιτών κάθε εποχής – πλην και ευκολόπιστων και παραμυθιασμένων) «come home I love you σε αγκαλιάζω και σε φιλώ» και μετά «ξεχνώ τι έκανα μιας και στις καρέκλες θα με διαδεχθούν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου».
 • «Φιλάνθρωπε διεθνικέ κερδοσκόπε/τοκογλύφε εθνομηδενιστή είσαι Θεός εφεξής εδώ στον κεντροσοσιαλοαριστεροδεξιό παγκοσμιοποιημένο χώρο θα κυβερνούν τα τσιράκια σου».
 • «Δεν υπάρχει έθνος» στην εποχή της παγκοσμιοποίησης «δεν υπάρχουν έθνη μόνο “μ”κο, λαοί που εναλλάσσονται με μετανάστες, κερδοσκόποι, τοκογλύφοι κ.α. αγγελικά πλασμένοι και παγκοσμιοποιημένοι» που θα σε κυβερνούν, θα μάθουν τα παιδιά σου ότι Ελληνικό έθνος ποτέ δεν υπήρξε, η Μπουμπουλίνα ήταν μια σιχαμένη ερωτιάρα, ο Καραϊσκάκης βωμολόχος, ο Κολοκοτρώνης αγράμματος, ο Ανδρούτσος κλέφτης, ο Καποδίστριας δικτάτορας και άσε να μην μιλήσω για αυτό τον ξεμωραμένο τον Μακρυγιάννη που μας ζάλισε με το τι έκανε και τι δεν έκανε και στα απομνημονεύματά του έχει, ο αγράμματος και σοβινιστής που κηρύττοντας τα περί «υπέρ πίστεως και πατρίδας» την λέξη πατρίδα την αναφέρει 538 φορές.. Κοιμισμένε Μεγαλονησιώτη, ξύπνα και ρώτα όποιον νέο γύρω σου θέλεις. Να διαπιστώσεις εάν γνωρίζει ποιοι ήταν όλοι αυτοί οι εξτρεμιστές που δεν κατάφεραν να διαφωτιστούν αρκετά από τους δυτικούς ηγεμόνες και παραμιλούσαν για πατρίδες, ελευθερία, δημοκρατία, κοσμόπολη και τόσα άλλα από καιρό ξεπερασμένα προϊόντα φαντασίας». Και συνεχίζει ο εφιάλτης λίγο πριν ξυπνήσω:
 • «Ταγίπ (δεν θυμάμαι άλλος ήταν;) χόρεψε μαζί μου ζεϊμπέκικο, έλα φίλε να γίνουμε κουμπάροι να εξευρωπαϊστείς και να γαληνέψεις, δεν είμαστε μοναχοφάηδες, έλα μωρέ φίλε πάρε την Κύπρο να ησυχάσουμε και αν δεν ησυχάσεις σου δίνω και το Αιγαίο ή και άλλα ακόμη».
 • Και πολλά άλλα γνωστά ενώ τίποτα πλέον δεν πρέπει να εκπλήσσει με την δεξιοαριστεροκεντρόα. Βέβαια δεν τα θυμάμαι όλα μιας και όνειρο ήταν και ξυπνώντας μόνο αυτά θυμήθηκα.

επίκαιρη ανάλυση για το 1821 και το Ελλαδικό κράτος έκτοτεΤα πιο πάνω βέβαια οφείλω να ομολογήσω τα άκουσα «χθες» βράδυ στον ύπνο μου, ένα όπως λέμε εφιάλτη γεμάτο Εφιάλτες. Πριν ξυπνήσω έξαλλος θυμάμαι αμυδρά ότι είπα στα … τέσσερα οι καρεκλοκένταυροι δεξιοαριστεροεξαρχειοκολωνάκηδες (την γνωστή φράση που ακούστηκε στο … κοινοβούλιο πριν μερικά χρόνια για να γονατίσει και αυτός μόλις κάθισε στην καρέκλα). Φιλοτιμηθείτε εσείς και οι ληστές της εξαφανισμένης λίστας Λαγκάρτ και άλλων ξένων ληστών να πάτε να ζήσετε όπου θέλετε. Βέβαια, εάν ισχύουν όλα αυτά στον εφιάλτη και να μην τα έλεγα στον ύπνο μου αλλά ευρύτερα μια ακόμη τρύπα στο νερό θα ήταν.

 • Τρίτον, πιο σοβαρά και ξύπνιος θυμάμαι ότι όταν επιστρέφοντας στην Ελλάδα (το 1989-90) άκουγα για παγκοσμιοποιήσεις, για ΜΚΟ που θα αντικαταστήσουν τα κράτη ως κύριοι πλέον δρώντες, για μεγαλόψυχες «επεμβάσεις» των αλτρουιστικών κινήτρων μεγάλων δυνάμεων, για υπερεθνικά διεθνή δίκαια και υπερεθνικούς θεσμούς, περί τέλους του κράτους και της κυριαρχίας, περί «λαών» –η λέξη έθνος ενοχοποιήθηκε εδώ και πολύ καιρό– που τίποτα δεν έχουν να χωρίσουν, περί ζεϊμπέκικων ως τρόπο επίλυσης των διακρατικών συναλλαγών, περί μεγαλόψυχων μεγάλων δυνάμεων, περί λαθρομετανάστευσης ως το μέσο συγχώνευσης των «λαών», και τα λοιπά, λογικό είναι να αρχίσεις να μιλάς αλληγορικά ή και να γράψεις με χιούμορ (πολλά γράφτηκαν αλλά εδώ ένα σχετικό και χαρακτηριστικό, το «Μπουμπουλίνα η …. Ερωτιάρα» http://wp.me/p3OlPy-X4 στην ίδια εφημερίδα με το άρθρο που ακολουθεί).
 • Παρενθετικά προσθέτω και το εξής: Σε ένα από αυτά τα Άρθρα ανέλυσα τα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα σύμφωνα με πάγιες τυπολογίες αποδεκτές σε όλα τα κράτη (βλ. τον πίνακα στο τέλος). Δέχθηκα ως συνήθως πολλές επιθέσεις. Μια από αυτές από άτομο που ως φορέας τίτλου κατέλαβε και υψηλή θέση στις διαπραγματεύσεις. Η έννοια εθνικό συμφέρον, κατ’ αυτό, περίπου δεν υπάρχει και είναι βασικά … «Ελληνική ιδιοτροπία». Ναι «Ελληνική ιδιοτροπία»!! Μάταια βέβαια έγραψα τότε να πάρει οποιαδήποτε ομιλία Αμερικανού ή Γάλλου προέδρου ή κάποιου άλλου ηγέτη και να μου πει πόσες φορές θα βρει την φράση εθνικό συμφέρον. Τώρα, λέω με νόημα το 2021 δεν πρέπει να έχουμε και ανάποδες ερμηνείες του Θουκυδίδη… Μήπως δηλαδή βρεθεί κάποιος και πει πως η αντί-ηγεμονική προειδοποίηση του Θουκυδίδη προς κάθε αμυνόμενο [Οι Έλληνες «μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί» (συνομιλία με τον Παναγιώτη Κονδύλη) https://wp.me/p3OqMa-1wE] να φροντίσει να διαθέτει ισορροπία δυνάμεων με επαρκή ισχύ (οικεία ισχύς) και σωστές συμμαχίες στην βάση συμφερόντων (εξωτερική εξισορρόπηση), οι κατ’ επάγγελμα κατευναστές ερμηνεύσουν τον Θουκυδίδη ανάποδα. Ότι δηλαδή με την ισοδύναμη Τουρκία δεν πρέπει να αναπτύξει αποτρεπτική στρατηγική αλλά να παραχωρήσει την κυριαρχία της. Για να παραφράσω τον Κονδύλη για τους «μπουμπουνοκέφαλους προοδευτικούς» Σε πολιτική στρατηγική υστερεί η Ελλάδα και σε ορθολογιστικά συγκροτημένες συμμαχίες όχι σε στρατιωτική ισχύ, που σε κάθε περίπτωση θα μπορούσε να τύχει περισσότερης προσοχής.
 • Σε κάθε περίπτωση είναι αξιοθρήνητο εάν αντί στον τόπο που γεννήθηκαν γίγαντες της πολιτικής σκέψης όπως ο Όμηρος, ο Θουκυδίδης και ο Αριστοτέλης αντί να οι κατέχοντες αξιώματά τους να εμφορούνται από την σοφία τους, ακούμε μόνο άναρθρε κραυγές. Να κατέχουν την σοφία τους όλοι και πρωτίστως οι έχοντες θέση ευθύνης και οι διδάσκοντες να μην παραμιλούν, να μην διαστρεβλώνουν το νόημα και να μην δολοφονούν κυριολεκτικά τα αξιώματα του Παραδείγματος της διεθνούς πολιτικής η γνώση των οποίων για κάθε κράτος είναι ζήτημα επιβίωσης.
Παραθέτω την επιφυλλίδα στις 12.11.1997 αυτούσια (οι μόνες αλλαγές είναι τα κεφαλαία και η έμφαση)

 

ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ». [ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ, ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ] «ΤΑ ΝΕΑ» |

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΕΤΟΣ 2005 Μ.Χ.: διασπορά των πυρηνικών όπλων, «κονσέρτα μεγάλων δυνάμεων», ηγεμονισμός, «διεθνής εξουσία», εισαγόμενοι ειδικοί επιστήμονες μάς διδάσκουν πως η «διεθνής εξουσία» είναι, δήθεν, «διεθνές δίκαιο», στο οποίο «μικρότερες χώρες οφείλουν να υπακούνε».  

ΣΤΟ κατώφλι του 21ου αιώνα οι δικτατορίες είναι έμμεσες, σοφιστικέ και πατερναλιστικές, με ποικιλόχρωμο μανδύα «νεωτεριστικής δημοκρατίας». Η Τουρκία, περιφερειακή ηγεμονική δύναμη, σε συνεννόηση με το «κονσέρτο των κεντρικών δυνάμεων», επιβάλλει στρατηγική σταθερότητα από τον Καύκασο μέχρι τη Βοσνία. Στον Ευρωατλαντικό χώρο, εξάλλου, η «Ευρωπαϊκή Ιδέα» και ο «Κοινοτισμός» είναι παρελθόν και η ταχύτητα συμμετοχής εξαρτάται από κριτήρια οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος.  

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1988-2005: Χαράματα της 12ης Νοεμβρίου 1988 πριν από τον πρωινό (μας) καφέ, ένα αιφνιδιαστικό «πρώτο κτύπημα» της πανίσχυρης πλέον τουρκικής αεροπορίας μάς φέρνει στο χείλος της αβύσσου. Εξάρθρωσε την ελληνική άμυνα και κατέστρεψε την οικονομική υποδομή. Την εξουσία αναλαμβάνει «κεντροaristeraδεξιά» κυβέρνηση του νέου κόμματος της «Χαρουπιάς και της Ελιάς», υπό την Υψηλή εποπτεία και ευλογία του «Κονσέρτου Κεντρικών Δυνάμεων» και του «Άνακτα» (ο οποίος αφίχθηκε μετά τις δεκεμβριανές διαδηλώσεις του 1988). «Υψηλός όρος εντολής»: «Παγκοσμιοποίηση της Ελλάδας». Διαδοχικά αναλαμβάνουν πρωθυπουργοί: 2001 μ.Χ. κ. Νεροκουβαλητής Γιώργος, 2003 κ. Αγριουτσόπουλος Σίας, 2004 κ. Πιπινέλος Εξοριστής και 2005 κ. Αδίστακτος Ξεπουλητής. 

ΤΟ 1999, ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΥΨΗΛΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ, εξυγίανση και απονεύρωση. Μεταξύ άλλων, οι ανησυχούντες υπερπατριώτες αποστέλλονται στην Μαλλόνησο. Στα ελληνικά Πανεπιστήμια οι μισοί φοιτητές είναι Τούρκοι, Αμερικανοί και Γερμανοί και οι άλλοι μισοί επιλεγμένοι ιθαγενείς. Εν ονόματι της περιφερειακής σταθερότητας, Αμερικανοί, Τούρκοι και Γερμανοί καθηγητές, διδάσκουν τεχνικές παγκοσμιοποίησης στους φοιτητές ελληνικών καταβολών και τεχνικές εθνικοποίησης στους υπολοίπους. Αξιολογούν, επίσης, τους καθηγητές ελληνικών καταβολών.

ΤΟ 2001 Μ.Χ., ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ, τα ακριτικά σύνορα της Ελλάδας βρίσκονται, πλέον, στη Θεσσαλία και στη Σαλαμίνα. Το 2005 μ.Χ., η κυβέρνηση της Άγκυρας αποστέλλει πρέσβεις στα σύνορα, δηλαδή στην Κούλουρη, για «διάλογο» με ατζέντα: 1) «Νέα μέτρα οικοδόμησης τουρκοσύνης», 2) «νέες αλλαγές συνόρων». Το «πνεύμα της Κούλουρης», κατέγραψε ο ιστορικός Θουκυδίδης Νεώτερος (βλ. βιβλίο V, εδάφια 84-116). Εκλεκτά μέρη είναι τα πιο κάτω:

ΤΟΥΡΚΟΙ: Εμείς θα μιλούμε και εσείς θα σιωπάτε.

(νεο)ΈΛΛΗΝΕΣ (εδάφιο 8 Β): Βλέπουμε ότι έχετε έρθει σεις οι ίδιοι δικαστές για όσα πρόκειται να ειπωθούν. Τουτέστιν: Σφαγή αν θέλουμε το δίκαιό μας και δουλεία αν πειστούμε να υποχωρήσουμε. ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ: Διεθνές δικαστήριο «Πόντιος Πιλάτος».

ΤΟΥΡΚΟΙ: (89 & 97): (θυμωμένα) Προτάσεις μόνο εμείς θα κάνουμε. Σκεφτείτε τη σωτηρία σας και μόνον τότε να μιλάτε. Το πρόβλημά σας είναι ότι, την περασμένη δεκαετία, διαβάζατε το βιβλίο του Α. Πρακτώριου «Νέα Διεθνής Τάξη και η παγκοσμιοποίηση των πατρίδων» και του Α. Παμπίου, «Αριστερά, Δεξιά και η Ελιά, ζήτω η «κεντροaristeraδεξιά» αντί το βιβλίο του Θουκυδίδη Προπάππου. Εάν το διαβάζατε θα γνωρίζατε ότι, «λόγια που στηρίζονται στο δίκαιο δεν λείπουν από κανέναν». Όμως, «όσοι διατηρούν την ελευθερία τους, το χρωστούν στη δύναμή τους». Επίσης ότι, «κατά τη συζήτηση των ανθρωπίνων πραγμάτων, το επιχείρημα του δικαίου αξία έχει, όπου ίση υπάρχει δύναμη προς επιβολή αυτού, και ότι ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος παραχωρεί ό,τι του επιβάλλει η αδυναμία του».

(νεο)ΈΛΛΗΝΕΣ (89 & 104): Για όνομα του Άγιου Κοσμοπολίτη. Η διεθνής κοινή γνώμη θα θορυβηθεί, στις Καγκελαρίες θα αναστατωθούν και οι σύμμαχοί μας Λακεδευρωπαίοι θα αντιδράσουν. Εξάλλου, ξεχάσατε το «πνεύμα της ένατης Μαδρίτης;».

ΤΟΥΡΚΟΙ (105 & 111): Αφελείς (!!) Για όνομα του Αλλάχ, θεό στον οποίο και εσείς θα πρέπει να προσεύχεστε, ηρεμήστε και αναλογιστείτε νηφάλια την πραγματικότητα. Μετά δώστε μας ό,τι σας ζητήσουμε. (Θυμωμένα) «Μην αντιστέκεστε στους ισχυρότερούς σας». «Αντίσταση στη θέλησή μας σημαίνει επικίνδυνη για εσάς απερισκεψία». «ΜΑΚΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΦΡΟΣΥΝΗ ΣΑΣ» Η ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΑΣ.

Παναγιώτης Ήφαιστος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών 1997

Υστερόγραφο. Το βιβλίο «Εξωελληνική νοοτροπία και τα αίτιά της» είναι το μόνο μη πανεπιστημιακό μου βιβλίο. Γράφτηκε το 1997 και δεν το είχα προτείνει στους φοιτητές. Κάποιοι συνάδελφοι, τότε, επέλεξαν να το προτείνουν στους φοιτητές τους. Την ίδια εποχή ένα βαρύ πυροβολικό «δολοφονούσε» αδίστακτα επιστημονικούς και όχι μόνο χαρακτήρες. Θυμίζω τον Παναγιώτη Κονδύλη για την στήριξη του οποίου, τότε, γράψαμε ουκ ολίγα. Βέβαια, ότι γράφαμε τότε εις βάρος της επιστημονικής μας έρευνας και ότι γράφουμε μέχρι σήμερα είναι μεγάλες τρύπες στο νερό. Χρειάζεται αλλαγή Παραδείγματος τα αξιώματα του οποίου βρίσκονται στον Θουκυδίδη [Το Θουκυδίδειο «Παράδειγμα» της επιστημονικής μελέτης της διεθνούς πολιτικής και οι «επιστημονικές επαναστάσεις» http://wp.me/p3OlPy-Lb ]. Θα μπορούσε να γίνει μια αρχή αν κάποιος εύπορος της διασποράς αποφάσιζε να πληρώσει διανομή του «Πελοποννησιακού Πολέμου» σε όλους τους έφηβους και ενήλικες Έλληνες. Αυτό βέβαια, προσθέτω, ακόμη και εάν μελλοντικά βρεθεί κάποιος ευπατρίδης, θα πρέπει μέχρι τότε να υπάρχουν (νεο)Έλληνες. Θα υπάρχουν;

Θουκυδίδεια Παράδοση Το Θουκυδίδειο «Παράδειγμα» της επιστημονικής μελέτης της διεθνούς πολιτικής και οι «επιστημονικές επαναστάσεις» http://wp.me/p3OlPy-Lb 

Θουκυδίδης, Πελοποννησιακός Πόλεμος: Διάλογος Αθηναίων – Μηλίων https://wp.me/P3OqMa-cB

ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ. ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ROMILLY: «Η ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ» https://wp.me/paSdey-19p

Οντολογική θεμελίωση του Πολιτικού και ο ρόλος της ισχύος στην αθέσπιστη διεθνή πολιτική: Πολιτικός στοχασμός versus Πολιτική Θεολογία http://wp.me/p3OlPy-1no

Θουκυδίδης – εμφύλιος των Κερκυραίων: Παραθέματα και σχόλια. Πολιτειακή νομιμότητα εν μέσω Κυκλώνων, Κυκλώπων και Συμπληγάδων https://wp.me/p3OqMa-1Sv

ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ: «ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΠΑΝΤΟΤΕΙΝΟΣ», «ΑΙΩΝΙΟ ΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» http://wp.me/p3OqMa-18z

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΡΗΣ» https://wp.me/p3OlPy-1I0 Τα κράτη επιδιώκουν να αποκτήσουν «ισχύ», η οποία είναι το κύριο «νόμισμα» στη διεθνή πολιτική (Waltz) https://wp.me/p3OlPy-AA

Οι Έλληνες «μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί» (συνομιλία με τον Παναγιώτη Κονδύλη) https://wp.me/p3OqMa-1wE

 

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos

www.ifestos.edu.grinfo@ifestos.edu.gr  www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr

 Twitter https://twitter.com/ifestosedu

Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/

Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos

Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/

ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδύλης Παναγιώτης https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ce84ce98cebfcf85cebacf85ceb4ceafceb4ceb7cf82-1.jpgΚατηγορίες:πολιτική θεωρία, πολιτική θεωρία του διεθνούς συστήματος, στρατηγική θεωρία, συνεπής μηδενισμός, Όμηρος, Αριστοτέλης, Αριστοτελισμός, Ελλάδα, Ελληνική Επανάσταση

Ετικέτες: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: