25.2.2008. Θεμελιώδης δέσμευση του νέου Προέδρου
Οι θέσεις μας για το κυπριακό -ως μείζων ζήτημα διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, ως μείζων ζήτημα ενός λαού που αγωνίζεται για την επιβίωσή του και ως μείζων ζήτημα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καταγράφηκαν στο παρελθόν (όχι μόνο όσα είναι αναρτημένα στο παρόντα δικτυακό τρόπο αλλά και εκατοντάδες βιβλία, άρθρα και δοκίμια) αλλά και στην παρούσα παρέμβαση που αιτιολογήθηκε επαρκώς (και ως προς τα ενδοκυπριακά τερματίζεται με το παρόν σημείωμα). Ο κάθε νοήμων κατανοεί ότι η παρέμβαση δεν είχε στενά πολιτικό χαρακτήρα αλλά αφορούσε την ειρηνική επίλυση μιας διεθνούς διενέξεως. Ως ακαδημαϊκός προσκολλημένος στην διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα κάνω σαφές ότι αισθάνομαι κυριολεκτικά αηδία για πολλές θέσεις των δύο ανθυποψηφίων του απερχόμενου Τάσσου Παπαδόπουλου. Η κατάργηση της εθνικής ανεξαρτησίας δηλαδή της συλλογικής ελευθερίας δεν είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής ούτε μπορεί ακόμη και δημοψήφισμα ενός λαού να είναι δεσμευτικό για όλους. Η κατάργηση της ελευθερίας ενός λαού, δηλαδή η κατάργηση του κράτους (και το σχέδιο Αναν πρόβλεπε ακριβώς αυτό όπως και τους μηχανισμούς εσωτερικής-εξωτερικής υποδούλωσης) δημιουργεί δικαίωμα αντίστασης. Αυτό απαντήσαμε σε θλιβερούς ανανάνθρωπους, μελλοντικούς πραιτοριανούς μιας πιθανής τουρκοαγγλικής επικυριαρχίας επί της Κύπρου που έστελλαν μηνύματα καλώντας … σε συμμόρφωση με το σχέδιο Αναν. Είμαστε σχεδόν σίγουρου ότι δεν θα περάσει από το μυαλό του νέου προέδρου να επιχειρήσει να υποδουλώσει τον λαό που στον δεύτερο γύρο κατάλαβε την γκάφα του αλλά ήταν αργά. Αυτή η πεποίθησή μας οφείλεται και στην δέσμευση του κ. Χριστόφια, κατά την ανακήρυξή του, ότι:
«Διεκδικούμε δίκαιη λύση, λύση στηριγμένη στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας των προσφύγων, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, της πλήρους διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων».
Αν και αυτή η δήλωση είναι γενικόλογη περιμένουμε να την δούμε στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα λυπηθούν οι ανανάνθρωποι που ο εκλεκτός τους υπό την πίεση της κοινωνίας κάνει όπισθεν. Εμείς επιφυλακτικοί και συνοφρυωμένοι κατά κάθε ιδέας κατάργησης της εθνικής ανεξαρτησίας θα καιροφυλακτούμε. Εδώ καιροφυλακτούμε για τόσα άλλα ζητήματα διεθνούς πολιτικής. Δεν θα καιροφυλακτούμε για την Κύπρο του Παλληκαρίδη και του Αυξεντίου, ίσως τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές αγώνων ελευθερίας!! Σε κάθε περίπτωση, απ’ ότι γνωρίζουμε ήδη οι κύπριοι συσπειρώνονται διαπαραταξιακά για να αντιμετωπίσουν επιβουλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν πρόσεξαν όταν ψήφιζαν, τώρα συσπειρώνονται … Από την μακρινή Αθήνα όπου το νεοελληνικό κράτος πιθανό να αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα, τους ευχόμαστε καλή τύχη. Τους ευχόμαστε επίσης να μην διαλυθεί η ΚΔ και να συσπειρώνονται στα … βουνά για νέους αγώνες ελευθερίας. Ας λάβουν υπόψη, επίσης, ότι εγχώριοι και ξένοι πολιτικοί βρικόλακες, όπως ξανάγραψα, παραμονεύουν …