Σενέρ Λεβέντ, Πολίτης 2.3.2008

Του Σενέρ Λεβέντ Η καλύτερη επιλογή είναι η στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας Πολίτης 2.3.2008
(σημείωση: Ο Σενέρ Λεβέντ είναι Τουρκοκύπριος)

Από δω και μπρος θα έχετε και εσείς μια ερώτηση να υποβάλλετε σε όσους εκφωνούν πατριδοκάπηλους λόγους λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο». Θα τους ρωτάτε: «Τότε γιατί αποσύρθηκαν από το βόρειο Ιράκ;» Και μάλιστα λίγες ώρες μετά την οδηγία που πήραν από τις ΗΠΑ; Καθώς επέστρεφε από την Τουρκία ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Gates, οι δημοσιογράφοι στο αεροσκάφος του υπέβαλαν την εξής ερώτηση: «Πήρε το μήνυμα η Τουρκία;» Τι είπε ο άνθρωπος; «Νομίζω ότι το πήραν, διότι τους το είπα τέσσερις φορές». Ακόμη και το «Διάγγελμα προς το Έθνος» του Ταγίπ Ερντογάν αναβλήθηκε μετά από αυτή την επίσκεψη. Διότι λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Στο διάγγελμα του Ερντογάν αναφερόταν, λέει, το εξής: «Η επιχείρηση συνεχίζεται με αποφασιστικότητα. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διενεργούν την χερσαία επιχείρηση με επιτυχία».
Δεν εξαρτάται από την Τουρκία η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Αν μπορούν να διατηρούν την παρουσία τους για 34 χρόνια, αυτό συμβαίνει χάρη στην Αμερική. Μόνο αν της πουν «απέσυρέ τα», θα το κάνει θέλοντας και μη. Δεν θα μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Η συνέχιση της παρουσίας του στρατού εδώ εξαρτάται από τις σχέσεις με την Αμερική. Άμα δεν πάνε καλά οι σχέσεις αυτές, δεν θα είναι διαφορετική η κατάσταση στην Κύπρο από εκείνη στο Ιράκ. Κανένα απολύτως κράτος που δεν κατέχει σήμερα πυρηνική δύναμη δεν μπορεί να έχει υπό την κατοχή του ένα άλλο κράτος στον κόσμο και να μείνει εκεί όσο θέλει.
Ελπίζω πως η πραγματικότητα αυτή θα γίνει καλύτερα αντιληπτή πλέον στην κοινότητά μας μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο βόρειο Ιράκ. Και να μην τοποθετηθούν μπροστά σε μια λογική λύση όροι που θα επιβληθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχοντας εμπιστοσύνη στην στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας. Ποια είναι η λογική λύση; Λένε και οι δύο πλευρές ότι υιοθετούν τη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. Όμως, δεν φαίνεται τόσο εύκολη όσο θεωρείται η επίτευξη αυτής της λύσης. Η τουρκική πλευρά απορρίπτει τη μια και μοναδική κυριαρχία και τη μία διεθνή προσωπικότητα. Αντιτίθεται στην έννοια των «δύο εθνικών κοινοτήτων» και ζητά «δύο λαούς». Δεν παραιτείται των εγγυήσεων που περιέχουν το μονομερές επεμβατικό δικαίωμα της Τουρκίας. Ενώ προσέρχεται εκ νέου στο τραπέζι, η επιθυμία της είναι το ξεχωριστό κράτος. Αν είναι εφικτό, αυτό είναι η πρώτη της προτίμηση. Άλλο πράγμα επιθυμεί και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στοχεύει να καταστήσει εφικτή την πολιτική ισότητα όχι ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά ανάμεσα στα άτομα.
Η πιο σοφή προσέγγιση για την τουρκική πλευρά είναι η επιστροφή στις Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου. Δηλαδή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Άλλωστε, αυτός είναι ο μοναδικός νόμιμος δρόμος στον οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί. Όμως, ενώ προβάλλει αυτή την απαίτηση, πρέπει να θέσει και τις δεσμεύσεις της στο τραπέζι. Η πρώτη είναι διάλυση της ΤΔΒΚ. Η δεύτερη είναι να αποσυρθούν από το νησί όλα τα τουρκικά στρατεύματα που υπερβαίνουν τους 650 στρατιώτες. Τα υπόλοιπα ζητήματα, δηλαδή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά το 1963 θα λυθούν κάτω από την στέγη του κοινοβουλίου που θα συνέλθει και θα αποτελείται από εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων.
Ξέρω ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αναμένει μια τέτοια εισήγηση από την τουρκική πλευρά. Και ουσιαστικά δεν επιθυμεί καθόλου να τεθεί αυτή η εισήγηση στο τραπέζι. Δεν θέλει να μοιραστεί με τους Τουρκοκύπριους τη βουλή στην οποία βρίσκεται μόνη της. Μπορεί να προτιμήσει μιαν άλλη λύση για την οποία να καταβάλει μεγαλύτερο τίμημα, παρά να συναινέσει σε αυτή. Αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει την τουρκική πλευρά από το να έρθει απέναντί της με μια τέτοια πρόταση. Δεν μπορεί να το παραγκωνίσει αυτό με κανένα απολύτως νομικό επιχείρημα. Δεδομένου ότι ισχύουν οι Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, δεν μπορεί να απορρίψει τα δικαιώματα που θα απαιτήσουν οι Τουρκοκύπριοι. Αν επιχειρήσει να το κάνει, τότε θα ενεργεί η ίδια εκτός της νομιμότητας.
Την ώρα που αναζητείται λύση στο Κυπριακό κατά τη νέα περίοδο, πρέπει να αναζητηθεί λύση στη βάση του συνεταιρισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ούτε στη βάση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου. Ούτε του Σχεδίου Ανάν. Το σχέδιο που βρίσκεται πιο κοντά και στις δύο πλευρές είναι η στέγη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε κανέναν δεν πρόκειται να αποφέρει όφελος κάτι περισσότερο από αυτό.
Του Σενέρ Λεβέντ

Κωδικός άρθρου: 777816

Αρέσει σε %d bloggers: