30.1.2008. Μιχάλης Ιγνατίου, Επιστροφή στο… 2004

Σημείωση Π. Ήφ.. Ο Μιχάλης Ιγνατίου, πάντα ενημερωμένος, εύστοχος και αξιόπιστος, μας προσφέρει μια ακόμη πτυχή των κρίσιμων εξελίξεων στις προεδρικές της Κύπρου που δείχνουν την κρισιμότητα των καιρών.

Επιστροφή στο… 2004

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/1/2008
Γράφει ο Mιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com

«Το 2008 θα σας θυμίσει το 2004… Θα αρχίσουμε όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία (στην Κύπρο)». Αυτή η κουβέντα ενός σοβαρού διπλωμάτη, δεν εξέπληξε τους συνομιλητές του. Αντίθετα, ήταν αναμενόμενη η δήλωσή του, που έγινε στη διάρκεια κοινωνικής εκδήλωσης, και υπό τον όρο -όπως πάντα- να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Ο διπλωμάτης ενδιαφέρθηκε να ακούσει τις απόψεις των συνομιλητών του για τις προεδρικές εκλογές στο νησί. Περιέργως, ουδείς θέλησε να κάνει πρόβλεψη. Ο διπλωμάτης είπε τη γνώμη του για τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Πρόκειται για γνώμη, η οποία υπό άλλες συνθήκες -και εάν δεν υπήρχε η δέσμευση του απορρήτου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου- θα μπορούσε να επηρεάσει και το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, διεφάνη και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κυπριακή πολιτική ηγεσία από τα μεγάλα πολιτικά και διπλωματικά κέντρα του εξωτερικού. Υπάρχουν οι πολιτικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως «βολικοί», ή ως «σκληροί και αδιάλλακτοι», υπάρχουν και αυτοί που θεωρούνται «συνεργάσιμοι».

Το Κυπριακό είναι ένα ξεχασμένο θέμα. Ακόμα και αυτοί που ενηλικιώθηκαν ή γέρασαν μαζί του, απασχολούνται ελάχιστα. Είναι τυχαίο ότι στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο(!), δεν ακούστηκε καμία νέα πρόταση; Εωλες υποσχέσεις και παρελθοντολογία είναι μέχρι τώρα τα χαρακτηριστικά του προεκλογικού αγώνα. Οι πισώπλατες μαχαιριές από πρώην συνέταιρους είναι καθημερινό φαινόμενο.

Προσωπικά με εξέπληξε η υπόθεση της «παράδοσης της Καρπασίας», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη εις βάρος της Κύπρου. Και όμως, ακούμε τους ανόητους να επιμένουν ότι χάθηκε για την ελληνοκυπριακή πλευρά, και να αγνοούν ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή του καταστρεπτικού σχεδίου Ανάν χωρίς να παρουσιαστεί ο χάρτης, τον οποίο υποσχέθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά την απόρριψη του σχεδίου στο δημοψήφισμα, ο μακαρίτης Τόμας Γουέστον παραδέχθηκε σε μαγνητοφωνημένη συνέντευξη, ότι ούτε στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2004, παραδόθηκε χάρτης από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Και όμως, εκείνες τις ημέρες, μετά από ενημέρωση του κ. Αλβάρο ντε Σότο, όλοι οι δημοσιογράφοι γράψαμε και μεταδώσαμε ότι ο κ. Ερντογάν έφτασε στη συνάντηση με τον Κόφι Ανάν, κρατώντας τον χάρτη!

Θα περίμενε κανείς ότι οι υποψήφιοι θα ασχολούνταν με το μέλλον και όχι με το παρελθόν. Δέχομαι ότι το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει, και τα παθήματα να γίνονται μαθήματα. Αλλά, σε μία προεκλογική εκστρατεία, που βασικά αφορά το μέλλον, οι υποψήφιοι που παραπέμπουν στο παρελθόν αποδεικνύουν πως δεν έχουν σχέδια για το αύριο.

Είναι γνωστές οι θέσεις των Αμερικανών για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Επέλεξαν -και καλώς έπραξαν- να μην αναμειχθούν με κανένα τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία, παρά το γεγονός ότι ένα «παλικαράκι» στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας αφήνει τη γλώσσα του να πηγαίνει περίπατο, με αποτέλεσμα να εκθέτει τους προϊσταμένους του. Φαίνεται, πως η άνευ προηγουμένου παρέμβασή τους υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη, στις εκλογές του 2003 -υποστήριξη που έκαψε τον τότε πρόεδρο της Κύπρου- τους συνέτισε. Εκείνες τις ημέρες, είδαμε διά γυμνού οφθαλμού τον άγριο κόσμο των εξωτερικών παρεμβάσεων και το όργιο επέμβασης στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα ενός ανεξάρτητου κράτους. Ποια ήταν η διαφορά της «κίνησης» του Φεβρουαρίου του 2003 από την ανατροπή της συνταγματικής τάξης, του 1974; Οτι δεν χρησιμοποιήθηκαν άρματα μάχης και όπλα;

Ο λαός της Κύπρου καλείται να εκλέξει τον πρόεδρο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα ναι χρόνια δύσκολα, ίσως και πέτρινα. Η διχοτόμηση δεν είναι επιλογή. Η μόνη λύση που συμφέρει στους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα, είναι η επανένωση. Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται με αγωνία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αποφασίσουν πιεζόμενοι από ψεύτικα διλήμματα…

Αρέσει σε %d bloggers: