6.3.2010. Ν. Σαρκοζί: «»Το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας» »

6.3.2010. Ν. Σαρκοζί: «»Το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας» »

Σημ. Ήφ. Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ή δεν θα κάνει στην αυριανή συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό, ουσιαστική η δήλωση του Σαρκοζί. Βέβαια, περί «ουσιών και νοημάτων» που «συγκροτούν και συγκρατούν τα κράτη, την Ευρώπη και τον κόσμο» έγραψα στο Κοσμοθεωρία των Εθνών. Δυστυχώς όμως δεν έχω χρόνο για να το μεταφράσω γαλλικά και αγγλικά. Και μεταξύ μας, ποσώς με νοιάζει ποιος θα το διαβάσει. Όποιοι τον διάβασαν, εξάλλου, ξέρουν ότι υποστηρίζω πως για να μπορεί κανείς να γράφει καθαρά πρέπει να αποστασιοποιηθεί από κάθε ιεραποστολική αντίληψη του στοχασμού.

Την αμέριστη υποστήριξή του προς την Ελλάδα εξέφρασε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Γάλλους αγρότες, λίγο πριν αυριανή του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο Ν.Σαρκοζί είπε ότι από τη στιγμή που δημιουργήσαμε το ευρώ δεν μπορούμε να αφήσουμε μια χώρα της ευρωζώνης να πέσει. Διαφορετικά η ευρωζώνη δεν έχει κανένα νόημα. «Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα, η οποία κάνει προσπάθειες για να εξέλθει από την κρίση, διαφορετικά θα πάψει να υπάρχει το ευρώ» υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γάλλος πρόεδρος. «Το ευρώ δεν έχει κανένα νόημα αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας» είπε ο Σαρκοζί μιλώντας προς τους Γάλλους αγρότες επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι ο νούμερο ένα εισαγωγέας γαλλικού βοδινού κρέατος. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ωστόσο τονίζουν ότι ο Νικολά Σαρκοζί έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να προσφέρει βοήθεια προς τη χώρα αν παραστεί ανάγκη. «Θα παλέψω με περισσή ενέργεια για να υπερασπιστώ την κοινή αγροτική ευρωπαϊκή πολιτική» είπε ο Σαρκοζί, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια προς τον αγροτικό τομέα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=138835

Υστερόγραφο: τελικά άκουσα την ακριβή δήλωση του γάλλου προέδρου στα Γαλλικά. Στο ρεπορτάζ δήλωσε ότι «το ευρώ δεν έχει ουσία-νόημα .(…) εάν δεν υπάρχει κάποια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση. Πολύ ενδιαφέρον: 1) Γιατί δεν το σκέφτηκαν το 1991-2 ή μήπως άλλα ήταν τα κριτήρια και οι σκοπιμότητες που δημιούργησαν την ΟΝΕ; 2) Πως μια «κυβέρνηση οικονομικής διακυβέρνησης» θα αποφασίζει όταν όπως σαφώς καταμαρτυρείται τους τελευταίους μήνες (βέβαια άλλοι το λένε εδώ και δεκαετίες) η ανθρωπολογία του ευρωπαϊκού κοινωνικού χώρου είναι κατακερματισμένη σε διακριτά έθνη; Ή μήπως κατέχει κοσμοπλαστικά μαγικά ραβδιά; 3) Ο Σαρκοζί πρόσφατα, όπως γνωρίζουμε, κάλεσε μια μεγάλη συζήτηση στην Γαλλία για να … βρεθεί η Γαλλική ταυτότητα. (βλ. http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/blog-post_4706.html). Και αν στην Γαλλία που διαθέτει ήδη ένα εύρωστο έθνος πολλοί χαρακτήρισαν αυτή την κίνηση περιττή και σπασμωδική, μια αντίστοιχη συζήτηση για την Ευρώπη είναι ακόμη πιο περιττή. Η οντολογία της Ευρώπης, είναι πασίδηλη, η υπερεθνική ανθρωπολογία είναι μηδενική και όριο είναι ο ουρανός για ανάπτυξη της Ευρώπης σε διακυβερνητική βάση. Όμως, όπως υποστηρίξαμε ξανά, αυτό απαιτεί εξορθολογισμό της δημοκρατίας τόσο ενδοκρατικά όσο και ευρωπαϊκά, καθώς επίσης και ασφυκτικό έλεγχο επί των υπερεθνικών θεσμών ούτως ώστε να αφαιρεθεί κάθε ανεξάρτητη αρμοδιότητα. Ανεξάρτητες αρμοδιότητες χωρίς λαϊκή εντολή είναι συνταγή φασισμού και μάλιστα του χειρότερου είδους. 3) Εκτίμησή μου είναι ότι οι δηλώσεις του Σαρκοζί άλλο στοχεύουν, την Γερμανία. Όποιος ενδιαφέρεται ας διαβάσει τα κείμενα αποσπάσματα των οποίων παρατίθενται στην διεύθυνση ΟΝΕ- Πολιτικοστρατηγικές παράμετροι.4) Κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της συντρέχουσας κρίσης είναι αδιέξοδη αν δεν λάβει υπόψη τον θεμελιώδη διακρατικό χαρακτήρα της ΕΕ. Και αυτός ο χαρακτήρας ενέχει βαθύτατες προεκτάσεις για τα επόμενα βήματα που απαιτείται να είναι συμβατά με το υποκείμενο ανθρωπολογικό περιβάλλον.

Αρέσει σε %d bloggers: