BHMA Κυριακή 20.6.2010, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, Νεοθωμανισμός, το πιο ισχυρό χαρτί της Άγκυρας

BHMA Κυριακή 20.6.2010, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, Νεοθωμανισμός, το πιο ισχυρό χαρτί της Άγκυρας

Χάρη στην όλο και σκληρότερη αντιπαράθεσή της με το Ισραήλ, που κορυφώθηκε με το πρόσφατο λουτρό αίματος στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και χάρη στα συνεχή της «ανοίγματα» προς τις γειτονικές της χώρες, η Τουρκία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να πλησιάζει τον βασικότερο στόχο του «νεο-οθωμανικού» δόγματος: να γίνει αποδεκτή ως χώρα- «ήρωας» του μουσουλμανικού κόσμου!

Οι συντηρητικοί θιασώτες του μετριοπαθούς πολιτικού ισλάμ ονειρεύονται να γίνει η Αγκυρα πολέμιος της αδικίας για λογαριασμό όχι μόνο των λιγοστών αποκλεισμένων Παλαιστίνιων, αλλά και του ενός και πλέον δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων όπου Γης.

Το μακελειό του «Στόλου της Ελευθερίας» ήταν για την Τουρκία μια μικρή τραγωδία, αλλά και ένας μεγάλος διπλωματικός και πολιτικός θρίαμβος. Με τίμημα εννέα νεκρούς πολίτες της, η Αγκυρα πέτυχε να εστιάσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, αναγκάζοντας ήδη την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει τη στάση της και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τις δήθεν «μετριοπαθείς» αραβικές κυβερνήσεις χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Στα θεωρητικά σχήματα του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περιλαμβάνεται μία ευρύτατη σφαίρα τουρκικής επιρροής, έστω με τη σύγχρονη, μετα-αποικιακή μορφή της οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης, από τον Καύκασο ως τον Περσικό Κόλπο και από τα Βαλκάνια ως την Κεντρική Ασία. Δεν είναι και λίγο, σχεδόν έναν αιώνα μετά την (υποκινούμενη από τους Αγγλους και τον θρυλικό Λόρενς της Αραβίας) αραβική εξέγερση κατά των Οθωμανών, να βλέπει κανείς την άλλοτε μισητή τουρκική σημαία με την ερυθρά ημισέληνο να κυματίζει, αυτές τις ημέρες, όχι μόνο στις γειτονιές της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, αλλά και στο Κάιρο, στη Δαμασκό και στο Αμμάν. Διαβάζοντας τα διθυραμβικά σχόλια του αραβικού Τύπου για τις σκληρές φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν σε βάρος του «κράτουςτρομοκράτη» Ισραήλ, και τις συγκρίσεις του με τον… Νάσερ, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς την ικανότητα του χαρισματικού γείτονα να εκμεταλλεύεται όχι μόνο τις αψυχολόγητες ενέργειες των «γερακιών» του Ισραήλ, αλλά και τη βαθύτερη αδυναμία των δυτικών υποστηρικτών του Τελ Αβίβ να επιβάλουν μια δίκαιη λύση στο μεσανατολικό πρόβλημα, και πολύ περισσότερο να εμφυσήσουν τα – θρυλούμενα- “δημοκρατικά ιδεώδη” τους στον ισλαμικό κόσμο.

Πολλοί πιστεύουν ότι η «ασιατική στροφή» της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του ως δηλωμένος ευρωπαϊστής, αποτελεί το νομοτελειακό αποτέλεσμα της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθεί τη χώρα στους κόλπους της- μια άποψη που οπωσδήποτε δεν στερείται βάσης. Αλλά το νέο τουρκικό δόγμα είναι ευρύτερο και πολυδιάστατο: η Τουρκία μπορεί για την ώρα να «τρώει πόρτα» από την Ευρώπη, αλλά σε αντάλλαγμα ανοίγει καθημερινά άλλες πόρτες σε πρωτεύουσες- και πλούσιες σε φυσικούς πόρους περιοχές – απαγορευμένες για τους δυτικούς «απίστους», όπως η Τεχεράνη ή η Δαμασκός. Ταυτόχρονα μέσα από τις στρατηγικές του ενεργειακές συμφωνίες με τη θανάσιμη αντίπαλο των οθωμανών προγόνων του Μόσχα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν μετατρέπει τη χώρα του σε κεντρικό «παίχτη» στο μεγάλο παιχνίδι των αγωγών- κι ας μην έχει σταγόνα πετρέλαιο ή αέριο.

Ερντογάν και Νταβούτογλου γνωρίζουν ότι από τον δρόμο προς μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία δεν λείπουν τα εμπόδια. Η ανοικτή πληγή του Κουρδικού, η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά και οι αναμνήσεις των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που σημάδεψαν τις τε λευταίες ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως οι γενοκτονίες των Αρμένιων και των Ποντίων, αποτελούν τα σημαντικότερα «βαρίδια» που απειλούν την επιτυχία του νεο-οθωμανικού γεωπολιτικού πειράματος.

Επίδοξοι Νάσερ του 21ου αιώνα
Το θολό όραμα των τούρκων ισλαμιστών:

-Συγκρότηση,με την Τουρκία επικεφαλής,μιας οιονεί «κοινοπραξίας» μουσουλμανικών κρατών,λαών και κοινοτήτων από τα Βαλκάνια ως την Ασία.Να γίνει ο Ερντογάν ο Νάσερ του 21ου αιώνα.

– Μηδενικές τριβές με όλα τα όμορα κράτη της Τουρκίας,στρατηγική υποβάθμιση του Ισραήλ.

– Για το Αιγαίο ο Νταβούτογλου γράφει ότι «κάθε συμβιβασμός μπορεί να εξαφανίσει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας στον άξονα Μεσόγειος- Εύξεινος Πόντος».

– Οσο για την Κύπρο, τονίζει: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα».

Αρέσει σε %d bloggers: