Π. Ήφαιστος, Τιμές, βραβεύσεις και έπαινοι. Πέραν κόκκινων γραμμών όταν δεν υπάρχουν αντιστάσεις σημαίνει ότι ήλθε το τέλος του ιστορικού κύκλου ενός κράτους

Όταν περαστούν πολλές κόκκινες γραμμές που σε όλα τα κράτη θεωρούνται απαραβίαστες και αντιστάσεις δεν υπάρχουν σημαίνει ότι κοντεύει το τέλος.

Τα τελευταία χρόνια διαρκώς παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές. Δεδομένου όμως ότι ο εκτροχιασμός του κράτους, της οικονομίας, των κοσμοθεωρητικών θεσφάτων και της εξωτερικής πολιτικής είναι το κύριο αίτιο της συμφοράς, όταν όσοι εξ αντικειμένου είναι απέραντα υπεύθυνοι επειδή δημιούργησαν χειμάρρους πολιτικού, οικονομικού και στρατηγικού ανορθολογισμού, βραβεύονται από θεωρούμενα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα της χώρας σημαίνει ότι δεν κοντεύει, αλλά ότι έφθασε το τέλος.

Οι Ρωμαίοι έλεγαν scripta manent. Μερικές κάσες εδώ στο γραφείο μου  έλεγα να τις χρησιμοποιήσω για συγγραφή ενός βιβλίου για τα αίτια του εκτροχιασμού του κράτους. Οπότε φίλος συνάδελφος μου με συμβούλευσε: Μην κουράζεσαι, δημόσιες θέσεις είναι, σκάναρέ τες και ανάρτησέ τες σε μια ιστοσελίδα να τις βλέπουν όλοι και να κρίνουν. Και μάλλον αυτό θα κάνω πολύ σύντομα.

Ερωτάται λοιπόν: Είναι άραγε τυχαία εάν επί δεκαετίες επαναλαμβάνονται μορφικά πανομοιότυπες στάσεις, θέσεις και συμπεριφορές σε όλο το φάσμα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής!

Είναι τυχαίο εάν επί σχεδόν τρεις συναπτές δεκαετίες δημοσιεύτηκαν ίσως και χιλιάδες επιφυλλίδες, άρθρα, δοκίμια, βιβλία και είχαμε ανάλογες και αντίστοιχες συμμετοχές σε συνέδρια, τηλεοπτικά παραθυράκια και ραδιοφωνικά μικροφωνάκια; Είναι τυχαίο να κινούνταν προς τον μορφικά ίδιο προσανατολισμό, δηλαδή την καταπολέμηση αυτών που σε όλα τα κράτη θεωρούνται αυτονόητα! Να αποδεικνύονται λάθος, κανείς να μην τους ελέγχει και να επανέρχονται ως και εάν στις αναλύσεις να μην υπάρχει (δημοσιευμένο) «μητρώο» σωστών και λανθασμένων αναλύσεων.

Και τώρα ποιους τιμούν τα θεωρούμενα ανώτατα πνευματικά ιδρύματα της χώρας; Ας θέσουμε μερικά «ρητορικά» ερωτήματα για μερικά μόνο ζητήματα –γιατί υπάρχουν πολλά άλλα– και όπως είναι λογικό πολλά έπονται.

 • Ποιοι στράφηκαν εναντίον της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ (πέραν των χαρακτηρισμών, των αλμάτων και των εκλογικεύσεων κυκλοφόρησαν και βιβλίο το 1990 ότι … δεν μπορεί να γίνει και ότι είναι … αντί-ευρωπαϊκή πράξη). Γράφτηκε και ένα βιβλίο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία … δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης η ΚΔ. Αυτό είναι … αντί-Ευρωπαϊκή απόφαση. Ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης έτυχε ανώνυμων επιθέσεων κτλ, τα οποία εμείς αναγκαστήκαμε να αντικρούσουμε. Παρατράγουδα που συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή της ένταξης της ΚΔ στην ΕΕ που τους διέψευσε αλλά ένα συγνώμη δεν είπαν.
 • Ποιοι μας χαρακτήρισαν πολεμοκάπηλους, εθνικιστές, πολεμοχαρείς συν πολλά άλλα επίθετα επειδή γράφαμε βιβλία και άρθρα για την Ελληνική Εθνική Στρατηγική, ορίσαμε την Τουρκική απειλή και δώσαμε τους προσανατολισμούς μιας εθνικής αποτρεπτικής στρατηγικής [http://www.ifestosedu.gr/103DeterrenceStrategy.htm ]. Μάταια, βέβαια, εμείς οι καλόπιστοι και αθώοι προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε ότι η λέξη «Αποτροπή» στην στρατηγική ανάλυση, ιδιαίτερα από ένα κράτος που υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο κατά αναθεωρητικών κρατών είναι αντίκρουση απειλής και όχι πολεμοχαρές κάλεσμα στα άρματα-άρματα όπως ήταν ο τίτλος ολοσέλιδου επιθετικού κειμένου αλλά και πολλών άλλων επιθέσεων. Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥhttp://me/p3OlPy-TO]
 • Ποιοι, εκτιμώ, ήταν ποιο φανατικοί από πολλούς «μακεδόνες», των αναθεωρητικών Σκοπίων; Ας αναζητήσει αναρίθμητα κείμενα κάθε ενδιαφερόμενος για αυτή την ελπίζω ανεπίγνωστη ενθάρρυνση του αναθεωρητισμού εις βάρος της Ελλάδας.
 • Ποιοι σε βιβλιαράκια επιστημονικής φαντασίας όπου περιέγραφαν ένα περίπου ανθόσπαρτο παγκοσμιοποιημένο πλανήτη υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου θα είναι περίπου γραμμική, ότι αναμένεται πλέον περίπου αλτρουιστική και απρόσκοπτη συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων, ότι ο πόλεμος ως φαινόμενο περίπου μπαίνει στα ράφια της ιστορίας και ότι χώρες σε περιφέρειες όπως εμείς μπορούμε έτσι να ξαπλώσουμε αμέριμνοι μέσα σε ένα κόσμο αγγελικά φτιαγμένο. Λίγο πριν, βέβαια, εμείς οι «έξαλλοι, παράφρονες και πολεμοχαρείς» στηριγμένοι στα περιγραφικά και αξιολογικά ελεύθερα Θουκυδίδεια αξιώματα και την συμβατή με αυτά θεωρία διεθνών σχέσςεων, εξηγούσαμε ότι η κολοσσιαία ανακατανομή ισχύος του 1989-90 αναπόδραστα οδηγεί σε αναμετρήσεις για την δημιουργία νέων ισορροπιών σε ένα πολυπολικό πλέον κόσμο όπου οι Συμπληγάδες συγκρούσεων στις περιφέρειες θα συνθλίβουν απρόσεκτους και αδύναμους και ότι θα έχουμε κατεδαφίσεις κρατών, διασπάσεις κρατών, αλλαγές συνόρων και πληθυσμιακές μετακινήσεις. Δεν ήμασταν προφήτες. Το Αλφαβητάριο της επιστήμης μας λέγαμε, περιγραφικά και στηριγμένοι στην ιστορική εμπειρία και στις τάσεις όπως προβάλλονταν. Μας απάντησαν με κειμενάκια όπως το προαναφερθέν βιβλιαράκι!! Και η ζωή συνεχίστηκε με παγκοσμιόπληκτους ρυθμούς μέχρι να γίνουμε βορά άγριων θηρίων ή να εξοντωθούμε καθότι περπατούσαμε αμέριμνοι μέσα στο Μεταψυχροπολεμικό διεθνές ναρκοπέδιο. Το ότι βιώσιμο είναι το κράτος που έχει επαρκή ισχύ να εφαρμόσει τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για την Επικράτειά του (Hans Morgenthau) αλλού το γνωρίζουν και τα νήπια όχι όμως οι ενήλικες του νεοελληνικού κράτους.
 • Καλύτερα να μην θυμηθώ όταν σε μια επιφυλλίδα όρισα την τυπολογία του εθνικού συμφέροντος και τις ιεραρχήσεις του που αποδέχονται όλα τα κράτη. Ελληνικές ιδιοτροπίες και ασχετοσύνες που παραβλέπουν τον γραμμικά κινούμενο κόσμο χαρακτήρισαν κάποιοι τέτοιες αναλύσεις. Εθνικό συμφέρον; Μπορούμε να αναφέρουμε αυτόν τον όρο σε ένα κράτος που αποφάσισε να αυτοκτονήσει μέσα στο ανθόσπαρτο παγκοσμιοποιημένο πλανήτη! Ασφαλώς και όχι.
 • Ποιοι όταν γράφαμε ότι η ένταξη στην ΟΝΕ μπορεί να γίνει μόνο όταν η χώρα είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί οικονομικά και θεσμικά το αθέσπιστο πλέον πεδίο των νομισματικών και μακροοικονομικών αποφάσεων, διαφορετικά, «η ΟΝΕ θα μετατραπεί σε φυλακή χωρίς απόδραση», για να εισπράξουμε μύδρους ότι είμαστε … αντί-ευρωπαίοι. [ΟΝΕ: Ο μηχανισμός της καταστροφής και έγκαιρες προειδοποιήσεις http://wp.me/p3OlPy-CS ]
 • Ποιοι στράφηκαν μανιακά και μέχρι το τέλος κατά του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου που μαζί με την ένταξη της τελευταίας στην ΕΕ θα δημιουργούσε συνθήκες ισορροπίας και διαπραγμάτευσης βιώσιμων διευθετήσεων όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και ευρύτερα στα Ελληνοτουρκικά; [Ελληνική Εθνική Στρατηγική: Η τριπλή στρατηγική. Έννοια σκοποί προϋποθέσεις επιτυχούς εκπλήρωσης: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου http://wp.me/p3OlPy-Ff και In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη. Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης http://wp.me/p3OlPy-I2] 
 • Ποιοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στήριξης του φασιστικού, ανελεύθερου, αντιδημοκρατικού και αποσταθεροποιητικού σχεδίου Αναν; Εκατοντάδες τα εκατέρωθεν κείμενα!
 • Ποιους χρηματοδοτούσαν τα «ιδρύματα» Σόρος αλλά και πολλά άλλα «ιδρύματα» τω οποίων ο ρόλος στην Δύση είναι πολύ γνωστός στην εξυπηρέτηση της εθνικής στρατηγικής των ηγεμονικών χωρών και ποιοι απέναντί τους, για να αντικρούσουν τα πιο πάνω, για παράδειγμα το μείζον ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, –«αντί-Ευρωπαίοι», εξυπακούεται– αντί ξένων χρηματοδοτήσεων με τον οριακό τους μισθό διοργάνωναν διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις για να ορίσουν με ακρίβεια την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην βάση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας http://www.ifestosedu.gr/32RuleofLaw.htm]

Τα ίδια με τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, την ΑΟΖ και κάθε άλλο ζήτημα της Ελληνικής Εθνικής στρατηγικής για το οποίο όταν διάβαζες ή άκουες παρεμβάσεις έπρεπε να κάθεσαι σε καρέκλα για να μην πέσεις. Το κατεδαφισμένο νεοελληνικό κράτος βραβεύει αυτούς που με –επιεικώς– «λανθασμένες αναλύσεις» σε όλο το φάσμα του κράτους μας και της εξωτερικής μας πολιτικής αποπροσανατόλιζε τις αποφάσεις οδηγώντας τες στον γκρεμό. Λογικό και αναμενόμενο.

ΕθνικόΣυμφέρον 2

Υστερόγραφο για προσοδοφόρες προσεγγίσεις στην ανάλυση της διεθνούς πολιτικής. Συχνά έχουμε γράφει για την περιγραφική και αξιολογικά ελεύθερη ανάλυση. Ο αναλυτής περιγράφει τους προσανατολισμούς και τις προϋποθέσεις, στηρίζεται στην αλληλουχία ιστορικών εμπειριών και δεν κάνει «προτάσεις πολιτικής». Οι πολιτικές αποφάσεις για να είναι ορθολογιστικές και αποτελεσματικές στηρίζονται στην καλή περιγραφή και ερμηνεία και όχι στις γνώμες του καθενός. Σε σχετικά βιβλία όπου εξηγήσαμε αυτά τα μεθοδολογικά και επιστημονικά ζητήματα συχνά παραπέμπουμε στην πιο κάτω καταληκτική φράση του σημαντικού έργου του Hedley Bull,  Η άναρχη Κοινωνία: «Η αναζήτηση συμπερασμάτων που να μπορούν να παρουσιαστούν ως «λύσεις» ή «πρακτικές συμβουλές» είναι ένα στοιχείο διαφθοράς στη σύγχρονη μελέτη της παγκόσμιας πολιτικής, η οποία, αν γίνει σωστά αντιληπτή, είναι μια πνευματική και όχι μια πρακτική δραστηριότητα. Τέτοιου είδους συμπεράσματα προτείνονται λιγότερο, επειδή υπάρχει κάποια σοβαρή βάση γι’ αυτά και περισσότερο επειδή υπάρχει μια ζήτηση γι’ αυτά που είναι προσοδοφόρο να ικανοποιηθεί», σ. 384

Θερμοπύλες
http://www.youtube.com/watch?v=KzFRXoovEbc&NR=1
Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κ’ ίσοι σ’ όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία·
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.

Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

 Μερικές σύντομες παρεμβάσεις, άρθρα και δοκίμια

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Το μεθοδολογικό και φιλοσοφικό σταυροδρόμι και ο θανατηφόρος χαρακτήρας κάθε κατευναστικής στάσης και συμπεριφοράς. http://wp.me/p3OqMa-18d– http://wp.me/p3OlPy-1eZ
 • Το αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στις περιφέρειες: Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Μείζονα Ανατολή*. http://wp.me/p3OlPy-1CO
 • ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑhttp://wp.me/p3OqMa-16D
 • ENAΛΛΑΚΤIΚΕΣ ΕΠIΛΟΓΕΣ ΚI ΔIΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤIΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓIΚΗΣ (1990-1)http://wp.me/p3OlPy-JO 
 • Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥhttp://me/p3OlPy-TO
 • Ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο http://wp.me/p3OqMa-1nr
 • ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης http://wp.me/p3OlPy-1AEhttp://wp.me/p3OqMa-1np
 • Η σύρραξη στη Συρία και ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως καθοριστικός παράγων των περιφερειακών διενέξεων http://wp.me/p3OlPy-qo 
 • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT
 • http://wp.me/p3OqMa-1l0 Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404
 • ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
 • ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα) http://wp.me/p3OlPy-1iU
 • ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OlPy-1A2
 • «Ο ύστερος νέο-οθωμανισμός και η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική»http://wp.me/p3OlPy-jt 
 • ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Ή ΗΤΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ.https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/permalink/1704692463103630/
 • ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ «ΙΣΧΥ», Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΝΟΜΙΣΜΑ» ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗhttp://wp.me/p3OlPy-AA
 • Π. Ήφαιστος, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚH ΑΝΙΣΟΡΡΟΠIΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΙ–ΚΑΙ ΘEΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣhttp://wp.me/p3OlPy-Td 
 • ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΔΕΞΙΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣhttp://wp.me/p3OlPy-Rw 
 • Ιδεολογίες και Ελληνική Εθνική Στρατηγικήhttp://wp.me/p3OlPy-Qh 
 • ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – http://wp.me/p3OqMa-12B
 • Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις: Σχέσεις ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο διεθνές σύστημα http://wp.me/p3OqMa-1p5
 • «ΟΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» http://wp.me/p3OlPy-1FGhttp://wp.me/p3OqMa-1oL
 • Ελληνική Εθνική Στρατηγική: Η τριπλή στρατηγική. Έννοια σκοποί προϋποθέσεις επιτυχούς εκπλήρωσης: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου http://wp.me/p3OlPy-Ff 
 • In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη. Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης http://wp.me/p3OlPy-I2 
 • THE CYPRUS ISSUE: SLIDING ON A KNIFE-EDGE”, European Parliament, conference 31.1.2017 (it includes the report on «International and European law» in four languages) http://wp.me/p3OqMa-1kT
 • ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΊΕΣ: ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 http://wp.me/p3OlPy-1owhttp://wp.me/p3OqMa-1hK
 • Π. Ήφαιστος, Η Κύπρος στην κόψη του ξυραφιού. Ώρα και ευκαιρία για μια νέα βιώσιμη αφετηρίαhttp://wp.me/p3OlPy-1nH Ομιλία στην Διασκεπτική για το Κυπριακό στην Πάφο, Κύπρου, στις 26.11.2016.
 • ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΜΙΑ ΦΡΙΚΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΟΡΕΊΑ ΠΡΟΣ ΦΡΙΚΤΆ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ ΩΘΟΎΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΚΎΠΡΟ ΣΤΑ ΦΡΙΚΤΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΕΔΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΆΣ ΜΑΣ http://wp.me/p3OqMa-1hc
 • «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, …» http://wp.me/p3OlPy-lc
 • Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΗΜΝΟΥ http://wp.me/p3OqMa-1eH
 • ΚΥΠΡΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ «ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ». ΔΔΟ = αναγνώριση τετελεσμένων + διχοτόμηση + τουρκική επικυριαρχία + μετατροπή της Κύπρου σε πεδίο αστάθειας όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ https://wp.me/p3OqMa-1pt
 • Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; Και ποια; https://wp.me/p3OlPy-1GM, https://wp.me/p3OqMa-1pr
 • Πραξικόπημα / εισβολή 1974 στην Μεγαλόνησο Κύπρο. Προπαγάνδα, μύθοι, η αλήθεια και οι συνέπειες αναγνώρισης των παράνομων τετελεσμένων της βίας* http://wp.me/p3OlPy-1ES
 • ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΑ ΣΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ http://wp.me/p3OqMa-1oy
 • Ο ΟΗΕ, οι αποφάσεις του ΣΑ και προσεγγίσεις ριζικής επανατοποθέτησης του Κυπριακού ζητήματος* http://wp.me/p3OlPy-1DF
 • ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: «αν είμαι στραβός και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει, αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να ‘χω στραβός θα να είμαι» http://wp.me/p3OqMa-1o9
 • ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ». Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (Ανατολική Γερμανία). http://wp.me/p3OqMa-1nH
 • ΤΕΛΙΚΑ, ΟΙ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ http://wp.me/p3OqMa-1ld
 • ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ: κράτη, πολιτειακή συγκρότηση και σύνορα με όρους ζεϊμπέκικων, χορών της κοιλιάς και άλλων γλαφυρών και επικίνδυνων ιδεολογημάτων http://wp.me/p3OlPy-1sq
 • ΠΕΡΙ «ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΩΝ»: Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΩΣ «ΜΗ ΛΥΣΗ» ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ, ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ, ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ http://wp.me/p3OlPy-1sdhttp://wp.me/p3OqMa-1l3
 • ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΈΛΛΗΝΑ ΥΠΈΞ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΊΑ http://wp.me/p3OqMa-140
 • ΚΎΠΡΟΣ: “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ” ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ http://wp.me/p3OlPy-12U 
 • ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. http://wp.me/p3OqMa-17D

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

 

 Κατηγορίες:πολιτική θεωρία, πολιτική θεωρία του διεθνούς συστήματος, στρατηγική θεωρία, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, Διεθνείς σπουδές, Εθνική Στρατηγική, Ελευθερία, Ελλάδα, Θερμοπύλες, ευρωπαϊκή νομιμότητα, κυπριακό ζήτημα

Ετικέτες: , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: