19.9.2009. ΔΟΑΕ και τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ

19.9.2009. ΔΟΑΕ και τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ
(αναδημοσίευση από Ινφογνώμων

Τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ προκαλούν ανησυχία στον ΔΟΑΕ

Posted: 18 Sep 2009 10:35 AM PDT
Για πρώτη φορά μετά το 1991 ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) που εδρεύει στη Βιέννη, εκφράζει την ανησυχία του ως προς το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και την ανησυχία αυτή διατυπώνει η πλειοψηφία των 150 χωρών-μελών του Οργανισμού σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα με την ολοκλήρωση της 53ης ετήσιας Γενικής Διάσκεψής του στην οποία συμμετείχαν 1.500 αντιπρόσωποι.
Στο ψήφισμά της αυτό η πλειοψηφία χωρών-μελών του ΔΟΑΕ ζητά από το Ισραήλ να προσχωρήσει στη «Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων» και να θέσει το συνολικό πυρηνικό πρόγραμμά του υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Οργανισμού.
Ενα ανάλογο ψήφισμα με τέτοιο περιεχόμενο όπως το σημερινό, το οποίο υπερψήφισαν 49 χώρες και καταψήφισαν 45, δεν είχε καταστεί δυνατό να αποσπάσει πλειοψηφία στον ΔΟΑΕ τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια.
Πέραν των αραβικών χωρών και πολλών αναπτυσσόμενων χωρών, το ψήφισμα υιοθέτησαν και τα δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Ρωσία και Κίνα, ενώ καταψήφισαν οι ΗΠΑ και οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές στη Βιέννη, το Ισραήλ, για το οποίο εικάζεται πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο κάτι που δεν διαψεύδεται ούτε επιβεβαιώνεται από το ίδιο, είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών Οπλων, ενώ έχει επιτρέψει μόνον περιορισμένους ελέγχους από τον ΔΟΑΕ.
Από την πλευρά του το Ιράν, του οποίου το πυρηνικό πρόγραμμα απασχολεί εδώ και χρόνια τον ΔΟΑΕ και του έχουν επιβληθεί κατά καιρούς διάφορες κυρώσεις χωρίς να έχει διαπιστωθεί εάν η Τεχεράνη είναι σε θέση και εάν ασχολείται με την κατασκευή πυρηνικών όπλων, χαρακτήρισε τη σημερινή στη Βιέννη ως «ημέρα του θριάμβου».
Ο επικεφαλής της ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, εξέφρασε την ελπίδα πως οι δυτικές χώρες θα επανεξετάσουν τώρα την πολιτική τους των τελευταίων χρόνων ώστε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο.
Ο ίδιος τόνισε πως το Ισραήλ θα πρέπει τώρα να καταστρέψει τα πυρηνικά όπλα του και πως εάν δεν συμβεί τίποτε μέχρι την επόμενη γενική διάσκεψη του ΔΟΑΕ, θα πρέπει να ληφθούν αυστηρά μέτρα κατά του Ισραήλ.
Κριτική κατά του Ισραήλ είχε ασκήσει εμμέσως πλην σαφώς, σε πρόσφατη συνέντευξή του σε αυστριακή εφημερίδα, ο απερχόμενος γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ Ελ Μπαρεντέι, αναφέροντας χαρακτηριστικά «πως ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή όταν λαμβάνουμε μέτρα απέναντι στο Ιράν και στη Συρία, τίθεται αμέσως το ερώτημα για το τί γίνεται με το Ισραήλ».
Ο κ. Μπαρεντέι τόνιζε στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση για αφοπλισμό των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, τη σύνδεση ανάμεσα στον αφοπλισμό και στη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, μέχρι την ιδιαίτερα καθοριστική διασύνδεση ανάμεσα στη φτώχεια, τη βία και την ανασφάλεια, όπου ο ίδιος, ο κ. Μπαρεντέι, θεωρεί πως «η φτώχεια είναι η μητέρα όλων των όπλων μαζικής καταστροφής».

Αρέσει σε %d bloggers: