Π. Ήφαιστος, Νήσος Φλέβα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής: ΟΧΙ στην εκποίηση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προς Υπουργό Άμυνας κ Πάνο Καμμένο – Ανοικτή επιστολή

Θέμα. Τι θέCAM00037λει η τοπική κοινωνία και οι Δημότες: «Η νήσος Φλέβα στα ανοικτά του Δήμου μας έκτασης 1500 στρεμμάτων είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους και νησιώτικους βιοτόπους στην Ελλάδα, ένα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή μας, που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε συνεργασία μαζί τους και με άλλους αρμόδιους φορείς θα μεριμνήσουμε ώστε, αφενός, να διαφυλαχθεί το πανέμορφο αυτό περιβάλλον και αφετέρου να εξεταστούν τρόποι ασφαλούς και ελεύθερης επίσκεψης από όλους τους Δημότες» (απόσπασμα από το πρόγραμμα του Συνδυασμού «ΒΒΒ Πόλη για να ζεις». Πλειοψήφησε στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές–από ότι ξέρω αυτό θέλουν όλοι οι Συνδυασμοί και βέβαια οι Δημότες)

Αγαπητέ κ Υπουργέ, 

Σας απευθύνω την παρούσα ανοικτή επιστολή ευελπιστώντας ότι δεν είναι δυνατό όπως γράφτηκε στο διαδίκτυο να ισχύει ότι εσείς κάνατε μια τόσο αμφιλεγόμενη πρόταση. Βλ. πχ τον σύνδεσμο http://www.onalert.gr/stories/ti-ependysi-apo-to-abu-dhabi-kyniga-o-kammenos/46088, με τίτλο: «Τι επένδυση από το Άμπου Ντάμπι «κυνηγά» ο Καμμένος».

Όντας λοιπόν σχεδόν σίγουρος ότι πρόκειται για λανθασμένη ειδησεογραφική πληροφορία, κρίνω σκόπιμο να σας θέσω συνοπτικά υπόψη τα πιο κάτω τα οποία ίσως να μην γνωρίζετε ή εν μέσω πολλών και σημαντικών υποχρεώσεων να  μην είχατε σκεφτεί. Ελπίζω, επιπλέον, όπως λέω στο τέλος, να γίνεται και πρωτεργάτης για την προστασία του φυσικού αυτού τοπίου και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και στους κατοίκους της Αττικής για να απολαμβάνουν την φύση και το περιβάλλον.


ΠΡΩΤΟΝ,
η Νήσος Φλέβα 1500 περίπου στρεμμάτων απέναντι από τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης είναι ένα τοπίο μοναδικού φυσικού και περιβαλλοντολογικού κάλλους. Είναι η πρότυπο της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των Ελλήνων.  Φλέβα2Είναι ένα από τα τελευταία προπύργια της φύσης και του περιβάλλοντος στο θαλάσσιο κατώφλι πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

Εάν οι ΕΔ δεν την χρειάζονται πλέον ως πεδίο ασκήσεων μπορεί να γίνει τόπος εξόρμησης των πολιτών, ένα δηλαδή φυσικό «πάρκο», ένα ανέγγιχτο θαύμα της φύσης το οποίο θα αναβαθμίσει αισθητικά, περιβαλλοντολογικά και αναπτυξιακά την περιοχή μας και ευρύτερα το Αττικό Λεκανοπέδιο. Σε κράτη της Ευρώπης υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα σε νησίδες κοντά στα αστικά κέντρα και σε λίμνες ή σε παραπλήσιες παραθαλάσσιες περιοχές. Αποτελούν πόλο έλξης και απόλαυσης της φύσης από αναρίθμητους επισκέπτες χωρίς να θίγεται το φυσικό περιβάλλον.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, δεν είμαι σίγουρος αυτή την στιγμή εάν η Νήσος Φλέβα είναι ενταγμένη στο «ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000», ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» στην βάση διεθνών συμβάσεων για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ή αντίστοιχα όπως προβλέπεται ως τόπος Κοινοτικής σημασίας για την προστασία των οικοτόπων.

Εάν δεν έχει ενταχθεί στο παρελθόν στο δίκτυο NATURA, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελούσε βάση του Ναυτικού. Εάν οι ΕΔ δεν χρειάζονται πλέον την Νήσο για ασκήσεις θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ Η ΝΗΣΟΣ ΦΛΕΒΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA. Αυτό είναι λογικό, συμβατική υποχρέωσή μας και συμφέρον μας. Εάν κάποιος σπεύσει να νομοθετήσει κάτι άλλο εκποιώντας την φυσική και πολιτική μας κληρονομιά θα συμπράξει όχι μόνο στον βιασμό του φυσικού μας περιβάλλοντος αλλά θα παραβιάσει τις ΠΡΟΝΟΙΕΣ ΠΕΡΊ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Επιπλέον, εκτιμώντας σωστά την ανθρωπολογία των φυσιολατρών της περιοχής μας δεν αποκλείω πολλοί να αυτοπυρποληθούν πάνω στην Φλέβα παρά να δουν την ιδιωτεία να την καταπατεί. Οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί τα πάνδεινα και η υπομονή πολλών έχει εξαντληθεί.

DSC04959Προσθέτω ότι μια απόφαση εκποίησης του φυσικού θαύματος που ονομάζεται Νήσος Φλέβα θίγει κάθε έννοια «ανάπτυξης» και εν μέσω μνημονίων που και εσείς είπατε δημόσια ότι μας επιβλήθηκαν εκβιαστικά αποτελεί ένα ακόμη καταστροφικό βήμα πολιτικοοικονομικού ανορθολογισμού: Εξανεμίστηκαν εκατοντάδες δισεκατομμυρίων στον βωμό των κερδοσκοπικών και τοκογλυφικών συμφερόντων και τώρα συγκριτικά μιλώντας για λίγα κυριολεκτικά ψευτο-εκατομμύρια πετροδολλαρίων θα πληγεί το πιο πλούσιο φυσικό περιβάλλον των κατοίκων της Αττικής και των Δήμων ΒΒΒ! Οι Εμίρηδες ή άλλοι έχουν τα δικά τους νησιά η φτιάχνουν τεχνητά νησιά. Τα δικά μας νησιά –και μάλιστα ένα μεγάλο δημόσιο φυσικό νησιώτικο πάρκο δίπλα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο–, ανήκουν στους πολίτες.

ΤΡΙΤΟΝ, στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/111Vraxonisides.htm θα βρείτε ανάλυση και αποτυπωμένες παραστάσεις που αναφέρονται τόσο σε στοιχειώδεις πληροφορίες για την Νήσο Φλέβα όσο και για το σύστημα διεθνών Συμβάσεων και Κοινοτικών διατάξεων για την ΑΕΙΦΟΡΟ Ανάπτυξη.

Στο όνομα της γνωριμίας μας και των μέχρι σήμερα εγκάρδιων σχέσεων, σας παρακαλώ να διαβάσετε πολύ προσεκτικά τα επιχειρήματα και τις περιγραφές ενός τοπίου με το οποίο γνωρίζω ότι και εσείς είστε εξοικειωμένος. Το θέμα που τίθεται είναι ηθικής τάξης, αφορά ζωτικά το δημόσιο συμφέρον, σχετίζεται με την σωστά νοούμενη ανάπτυξη, συμπεριλαμβάνει διεθνείς δεσμεύσεις που αφορούν το περιβάλλον και είναι μείζον κοινωνικό ζήτημα γιατί αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Αφορά επιπλέον ζωτικά την τοπική κοινωνία γιατί DSC05192είναι η θαλάσσια και νησιώτικη αυλή των παραπλήσιων Δήμων και όλης της Αττικής. Εκεί όπως γνωρίζετε εξορμούν εκατοντάδες Έλληνες κάθε μέρα με τις οικογένειες και φίλους τους.

Η χλωρίδα και πανίδα της Νήσου Φλέβα είναι μοναδικά πλούσια και στον πυρήνα της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μιλώντας ουσιαστικά, η Νήσος Φλέβα με κάθε κριτήριο καλύπτεται από το πνεύμα των περιβαλλοντολογικών διατάξεων διαφόρων διεθνών Συμβάσεων, της ΕΕ, του ΟΗΕ και των Ελληνικών νόμων που αφορούν την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Περιβαλλοντολογικός βιασμός της Νήσου Φλέβας σημαίνει βιασμό της πολιτικής μας ηθικής, της αξιοπρέπειας των πολιτών και του πνεύματος και του γράμματος των ελληνικών και διεθνών δεσμεύσεων. Θα αποτελέσει ένα περιβαλλοντολογικό έγκλημα που αν εκτελεστεί θα γραφτεί σε μαύρη σελίδα.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ουσιαστικά και σωστά σκεπτόμενοι, η Νήσος Φλέβα δεν συνιστά μόνο μια μοναδικά πανέμορφη Νήσο γεμάτη χιλιάδες πουλιά, φώκιες, χελώνες, πάπιες κτλ, και κάθε είδους βλάστηση. Είναι ένα από τα τελευταία άθικτα φυσικά πεδία τα οποία δεν καταπατήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Θα μπορούσε αφού καθαριστεί από τον στρατό από τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα να καταστεί ένας χώρος περιπάτου και απόλαυσης της φύσης από τα σχολεία, από οργανωμένες εκδρομές κάθε είδους και από τους CAM00043φιλοξενούμενούς μας (φιλοξενούμενοι είναι οι «τουρίστες» όχι βιομηχανικό προϊόν, είτε πρόκειται για Εμίρηδες είτε για απλούς πολίτες άλλων κρατών) των ξενοδοχείων της Αττικής. Να έχει ένα ή δύο ξύλινα περίπτερα μόνο για αναψυκτικά και νερό και να αφεθεί άθικτο το φυσικό περιβάλλον και η πάμπλουτη χλωρίδα και πανίδα. Η πείρα άλλων χωρών είναι ότι μια τέτοια απόφαση είναι απόφαση υψηλής αισθητικής και σεβασμού προς τον πολιτισμό και το περιβάλλον, αλλά επίσης και ότι βοηθά τα μέγιστα την ισόρροπη ανάπτυξη των γύρω περιοχών.

ΠΕΜΠΤΟ, επειδή γνωρίζω ότι και εσείς ψαρεύετε στην περιοχή, ξέρετε ότι ο βυθός της Νήσου Φλέβα είναι από τους καλύτερους της Μεσογείου. Μπορεί λοιπόν επιπλέον να γίνει χώρος εξόρμησης νόμιμης υποβρύχιας αλιείας (χωρίς τεχνητή αναπνοή, εννοείται!!) όσων, και είναι πάρα πολλοί, γοητεύονται από αυτό το θεσπέσιο άθλημα. Ταυτόχρονα, μπορεί όπως και τώρα γίνεται να παραμείνει θάλασσα νόμιμης αλιείας από σκάφος. Οι δε απίστευτου κάλλους κόλποι και κολπίσκοι όπως και τώρα γίνεται να αποτελεί καταφύγιο εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων που με βάρκες, σκάφη και ιστιοπλοϊκά αγκυροβολούν με την οικογένειά τους ή με φίλους.

Θίγει βαθιά την αισθητική μας και την αξιοπρέπειά μας ως πολίτες ενός ελεύθερου κράτους εάν αντί μιας τόσο ωραίας εικόνας το πανέμορφο αυτό δημόσιο πεδίο καταληφθεί και εάν σε ένα ακόμη σημείο της πατρίδας μας –το τελευταίο βασικά άθικτο πεδίο της Αττικής– αισθανόμαστε ξένοι στον τόπο μας. Δεν θέλουμε, κοντολογίς, σε ένα τελευταίο προπύργιο της φύσης και του πολιτισμού να καταπατηθεί από Εμίρηδες ή Γερμανούς ή Αμερικανούς ή και Έλληνες γιατί με αντίτιμο κάποια κυριολεκτικά ψίχουλα μπορούν να αγοράσουν ένα μέρος ανεκτίμητου φυσικού πλούτου, πολιτισμού και περιβαλλοντολογικά ανεπανάληπτο. Εάν ξένοι θέλουν να πάνε εκεί είναι ευπρόσδεκτοι ως φιλοξενούμενοι να απολαύσουν την φύση όχι να την καταπατήσουν περιγελώντας μας και υποτιμώντας μας. Μπορεί να περνάμε δύσκολες στιγμές (το ποιος φταίει όλοι ξέρουμε και δεν είναι του παρόντος) αλλά δεν θα εκποιήσουμε το Είναι μας.

Παρακαλώ εάν έχετε την καλοσύνη, κύριε Υπουργέ, προσέξτε ότι δεν υπάρχει ούτε ίχνος συναισθηματισμού σε αυτά που γράφω. Απορρέουν από κρυστάλλινο ορθολογισμό. Κοινωνικό, αισθητικό, νομικό, DSCF4439περιβαλλοντολογικό, αναπτυξιακό και πολιτισμικό ορθολογισμό. ΣΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ λόγω συγκυριακών δυσκολιών.

Κύριε Υπουργέ. Για όνομα του Θεού, όπως λέμε. Με όλο το θάρρος σας εξορκίζω μην συναινέσετε ή συμπράξετε σε μια τόσο βλαβερή και ζημιογόνο απόφαση. Αντίθετα πάρτε πρωτοβουλία να δοθεί στην Κοινωνία. Ούτως ή άλλως όπως θα δείτε αμέσως μετά η τοπική κοινωνία το ζητά και θα το απαιτήσει.

ΤΕΛΟΣ και σε αναφορά με την τελευταία παρατήρηση, για αντικειμενικούς λόγους μια τέτοια απόφαση αναπόδραστα θα αντιμετωπίσει την δικαιολογημένη σφοδρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης όλων των τάσεων. Και πολλών άλλων βέβαια. Αντίδραση η οποία ηθικά, πολιτικά, πολιτισμικά, αισθητικά, περιβαλλοντολογικά, αναπτυξιακά και πολιτικά είναι δικαιολογημένη. Ίσως, ακριβώς, να μην γνωρίζετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση (του Δήμου ΒΒΒ) και οι Δημότες είναι πολύ ευαίσθητοι για την περιοχή τους –ρωτήστε τι έγινε πρόσφατα με ένα μικρό Νησάκι στην περιοχή– και ότι έχουν τους δικούς τους ευγενείς σκοπούς. Σας παραθέτω αυτούσιο τι γράφει το πρόγραμμα του Συνδυασμού «Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη, Πόλη για να ζεις»:

«Η νήσος Φλέβα στα ανοικτά του Δήμου μας έκτασης 1500 στρεμμάτων είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους και νησιώτικους βιοτόπους στην Ελλάδα, ένα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή μας, που ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Σε συνεργασία μαζί τους και με άλλους αρμόδιους φορείς θα μεριμνήσουμε ώστε, αφενός, να διαφυλαχθεί το πανέμορφο αυτό περιβάλλον και DSCF4480αφετέρου να εξεταστούν τρόποι ασφαλούς και ελεύθερης επίσκεψης από όλους τους Δημότες».

Όπως γίνεται αντιληπτό η τοπική κοινωνία θέλει το φυσικό και περιβαλλοντολογικό προπύργιο της Νήσου Φλέβα για τους Δημότες του Δήμου ΒΒΒ και του Αττικού πεδίου. Οι Εμίρηδες ή άλλοι που θέλουν να το απολαύσουν ευχαρίστως να προσέλθουν ως επισκέπτες φιλοξενούμενοί μας αλλά όχι ως ιδιοκτήτες ενός δημόσιου σήμερα φυσικού τοπίου που δεν προσφέρεται για εκποίηση. Παρακαλώ θερμά λάβετε υπόψη την θέληση και τους ευγενείς σκοπούς της τοπικής κοινωνίας. Το δημόσιο επίσης συμφέρον και τις πρόνοιες των διεθνών, ευρωπαϊκών και Ελληνικών δεσμεύσεων για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Θα αποτελέσει φρικτό λάθος εάν, ελέω τρόικας και άλλων πιέσεων της διεθνούς ιδιωτείας εν μέσω κρίσης αποφασιστεί η αρπαγή των ιερών και οσίων μας με μεταμεσονύκτιες ψηφοφορίες (ότι έτσι είναι «νόμιμο» δεν είναι ηθικό). Καμιά σχέση δεν έχει αυτό με τις ανάγκες ανάπτυξης του τόπου μας. Αντιβαίνει στην Αειφόρο ανάπτυξη, είναι άνομο, αντί-Συνταγματικό, αντί-αισθητικό και ολοκληρωτικά παράλογο και ανορθολογικό.

Με εκτίμηση και προσδοκώντας ότι θα πρωτοστατήσετε (ξέρω πόσο αγαπάτε την Νήσο Φλέβα και γι’ αυτό αρνούμαι να πιστέψω ότι αλλάξατε τόσο δραστικά) ούτως ώστε η Νήσος να γίνει Υπόδειγμα ορθολογιστικών αποφάσεων προστασίας των ιερών και οσίων μας, σεβασμού της φυσικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος και συμμόρφωσης με τα θέσφατα περί Αειφόρου Ανάπτυξης

 Με χαιρετισμούς και ευχές

IMG_20150614_163844_1CSΠαναγιώτης Ήφαιστος – Δημότης ΒΒΒ και υποψήφιος στις τελευταίες Δημοτικές εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση με τον Συνδυασμό «ΒΒΒ Πόλη για να ζεις».
17/11/2015

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos
www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/
Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/
Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/
Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/
Κονδυλης ΠαναγιώτηIMG_20150614_142908_1CSς– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/
Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/
Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/
Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/
Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/
Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/
Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos
Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB
«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos
Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

 

ΥστερόγραφοΦλεβα3.

Όλες οι φωτογραφίες είναι από την Νήσο Φλέβα. Απεικονίζουν ένα απειροελάχιστο μέρος της πάμπλουτης χλωρίδας και πανίδας. Πάνω στα βράχια φυτρώνουν κάθε λογής βότανα, χόρτα και θάμνοι, υπάρχουνλαγοί, ακόμη και φίδια, οι γλάροι γεννοβολούν την Άνοιξη και χιλιάδες μικρά γλαράκια τρέχουν στα βράχια, είναι προνομιακό πεδίο αγριόπαπιων και κάθε άλλου είδους πτηνού και γύρω-γύρω υπάρχουν κολπίσκοι για φυσικό καταφύγιο όταν υπάρχει τρικυμία. Εκατοντάδες σκάφη, βάρκες, ιστιοπλοϊκά γυροφέρνουν ή αγκυροβολούν και κάτω από την Θάλασσα που σε κάποια σημεία αρχίζει με βάθος 50 μέτρων μόνο ο Θεός ξέρει τι υπάρχει μέσα στους απόκρημνους βράχους και σπήλαια. Είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο πλούσια φυσικά τοπία της πατρίδας μας στην θαλάσσια αυλή πέντε εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι το αντίδοτο στον μεταμοντέρνο τρόπο ζωής και γεμίζει χαρά όταν εκατοντάδες ιστοσανίδες και μικρά ιστιοπλοικά από νέους ή και παιδιά πάνε και έρχονται μεταξύ Βούλας, Βάρκιζας και Νήσου Φλέβας. Ας πούμε ακόμη ένα έρεισμα του θαλάσσιου αυτού πάρκου, είναι ένα αντίδοτο στην μεταμοντέρνα αποχαύνωση των νέων και την ενασχόλησή τους με την άθληση, την φύση και το ψάρεμα.

Στην διεύθυνση στην διεύθυνση http://www.ifestosedu.gr/111Vraxonisides.htm υπάρχουν περισσότερα και σύντομα θα επανέλθω

 Κατηγορίες:Αταξινόμητα

Ετικέτες: , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: