Ανασκαφές χρήσιμων και επίκαιρων ευρωσκεπτικιστικών αναλύσεων και έγκαιρων προειδοποιήσεων (1): ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΙΟ ΟΡΑΜΑ;


39-ifestos-diplomatiaΣταθμίζοντας και εκτιμώντας τα ζητήματα της διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής τα λάθη σημαίνουν ζημιές ενίοτε πολύ μεγάλες: «Μήπως, σήμερα, «ευρωπαϊστής» είναι ο «ευρωσκεπτικιστής»; Είναι πάντως ορατό, ακόμη και με γυμνό οφθαλμό, πως δεν οδεύουμε προς «Ένωση», αλλά προς κάτι άλλο, ίσως επικίνδυνο. Εξάλλου, υπάρχουν και άμεσα ζητήματα που μας υποχρεώνουν να καιροφυλακτούμε: Στο καζάνι όπου ρίχνονται μισθοί, επιτόκια, εργασιακές σχέσεις, οικονομικές δυνατότητες και κοινωνικές αντοχές, το ίδιο αλόγιστα και απερίσκεπτα, ίσως θα μπορούσαν να ριχτούν πολιτισμοί, θρησκείες, ήθη και έθιμα, και γενικώς τα ιερά και τα όσια των λαών της Ευρώπης. Στο μέλλον, κανείς δεν θα «αποζημιώσει», ενώ πολλοί θα πουν “ας προσέχατε”»

 

Παναγιώτης Ήφαιστος, ΕΥΡΩΠΗ: ΠΟΙΟ ΟΡΑΜΑ; ΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 1998

 «Η ελληνική κυβέρνηση θα χάσει συντόμως και τους ελάχιστους βαθμούς ελευθερίας στη διαμόρφωση της οικονομικής μας πολιτικής», έγραψαν οι εφημερίδες εν όψει της προχθεσινής άτυπης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Κοινότητας στη Βιέννη.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ερώτημα, βεβαίως, είναι: Ποιος θα κερδίσει τις αρμοδιότητες που χάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών; Κάποιοι τεχνοκράτες; Κάποια κυβέeuropeρνηση μεγάλης χώρας που έχει τη δυνατότητα ελέγχου των ημιτελών κοινοτικών θεσμών;

Η συμβατική σοφία αμφισβητεί το δικαίωμα αμφισβήτησης και με διάφορους τρόπους το καταστέλλει. Τι αμφισβητείται; Ασφαλώς, κανείς δεν θα υποστήριζε «ηρωική έξοδο» και απομόνωση.

Θα μπορούσε, όμως, μεταξύ άλλων, να αμφισβητηθεί η σοφία του ντοπαρίσματος της οικονομίας (και κατ’ επέκταση της κοινωνίας) στο όνομα της άκρως αμφιλεγόμενης υπόθεσης που ονομάζεται ΟΝΕ.

Θα μπορούσε κάποιος επίσης να διερωτηθεί για τον προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, καθώς και για τον τελικό σκοπό της διαδικασίας ολοκλήρωσης.

0 Μεγάλες Δυνάμεις σχηματικά πΜήπως, τελικά, παρά την ουσιώδη ετερότητα των κοινωνιών, η μανία ορισμένων τεχνοκρατών για κανονιστική εναρμόνιση οικοδομεί όχι την «Ένωση ανθρώπων», αλλά ένα θεσμικό και πολιτικό τερατούργημα εσαεί ημιτελές και έρμαιο των ισχυρών κρατών της «Ένωσης»; Εάν όντως δεν αρμενίζουμε προς πραγματική Ένωση, αλλά προς ένα σύστημα πολλαπλών ταχυτήτων και κατηγοριών ­ το οποίο αποδυναμώνει ή καταργεί τον κοινοτισμό ­ τι συμφέρει την πατρίδα μας και τι δέον γενέσθαι;

Ενώ αλλού ο πρ
οβληματισμός είναι έντονος, στην Ελλάδα κανείς δεν φαίνεται να ασχολείται με αυτά τα θεμελιώδους σημασίας θέματα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί πολλές κυβερνήσεις να κάνουν ασκήσεις λογιστικής νοθείας (δίκην «συγκλίσεως»), αλλά πολλοί άλλοι βλέπουν πέραν του ορίζοντα και σκέπτονται τα ουσιώδη, τα θεμελιώδη και το μέλλον. Ως παράδειγμα, θα μπορούσε να αναφερθεί ο τέως γενικός γραμματέας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Francis Gutmann, ο οποίος, ως είθισται σε σοβαρές χώρες, πρέπει να είναι ταγός της σκέψης και ειδικός στο να αφουγκράζεται «τη μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».
Συμπερασματικά, υποστήριξε τα εξής:

  • Κανείς πλέον δεν προσβλέπει στην ιδέα μιας αυτόνομης Ευρώπης, που θα παρέχει ασφάλεια και σταθερή ευημερία. Όπως το θέτει, το κάθε κράτος, ένα έκαστο για τους δικούς του λόγους, «επιλέγει τον ατλαντισμό αντί του ευρωπαϊσμού».
  • 2) Η Γαλλία ορθώς είναι επιφυλακτική: «Ένα ΝΑΤΟ με ένα φανταστικό και ψευδεπίγραφο ευρωπαϊκό σκέλος θα απαλλοτρίωνε επί μακρόν τifestosEterothtaη γαλλική ανεξαρτησία και αυτονομία στα θέματα άμυνας και διπλωματίας». Το συμφέρον της Γαλλίας, συνεχίζει, βρίσκεται στην ανεξαρτησία της και στην ικανότητα/δυνατότητα να αποφασίζει αυτόνομα για τα ζωτικά της συμφέροντα.
  • 3) Η Κοινότητα έχασε την ενεργή υποστήριξη της κοινής γνώμης. Δεν ενσαρκώνει, πλέον, τις προσπάθειες υλοποίησης ενός μεγάλου οράματος και δεν προσφέρει την προοπτική αυξημένης ευημερίας.
  • 4) Οι σχέσεις Γαλ
    λίας – Γερμανίας έχουν, πλέον, τελετουργικό χαρακτήρα. Η Βόννη σήμερα βλέπει την Κοινότητα ωφελιμιστικά. Η πρωταρχική «προϋπόθεση μιας σταθερής ευρωπαϊκής ισορροπίας», δηλώνει χωρίς δισταγμό ο Γάλλος διπλωμάτης, «είναι μια Γαλλία, η οποία θα εξισορροπεί τη γερμανική ισχύ».
  • 5) Υπάρχει ουσιώδης αντίθεση μεταξύ διεύρυνσης και ολοκλήρωσης, την οποία όλοι γνωρίζουν, αλλά κανείς δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη.
  • 6) Η Ευρώπη απομακρύνεται από τους πολίτες. Στις Βρυξέλλες κυριαρχεί μια γραφειοκρατική μανία παραγωγής κανονισμών που προάγει τη θεσμική ομοιομορφία παρά την ύπαρξη εγγενούς κοινωνικής ανομοιομορφίας.
  • 7) Το συμφέρον της Γαλλίας απαιτεί πραγματιστικές, κατά περίπτωση, προσεγγίσεις: «κοινοπραξίες» και «στρατηγικές συμμαχίες» στη βάση συγκεκριμένων ζητημάτων με χώρες που ­ κατά περίπτωση ­ έχουν το ίδιο συμφέρον.

Μήπως, σήμερα, «ευρωπαϊστής» είναι ο «ευρωσκεπτικιστής»; Είναι πάντως ορατό, ακόμη και με γυμνό οφθαλμό, πως δεν οδεύουμε προς «Ένωση», αλλά eurooloklirosiπρος κάτι άλλο, ίσως επικίνδυνο.

Εξάλλου, υπάρχουν και άμεσα ζητήματα που μας υποχρεώνουν να καιροφυλακτούμε: Στο καζάνι όπου ρίχνονται μισθοί, επιτόκια, εργασιακές σχέσεις, οικονομικές δυνατότητες και κοινωνικές αντοχές, το ίδιο αλόγιστα και απερίσκεπτα, ίσως θα μπορούσαν να ριχτούν πολιτισμοί, θρησκείες, ήθη και έθιμα, και γενικώς τα ιερά και τα όσια των λαών της Ευρώπης.

Στο μέλλον, κανείς δεν θα «αποζημιώσει», ενώ πολλοί θα πουν «ας προσέχατε».

Ο Παναγιώτης Ήφαιστος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ 23.9.1998

 

 

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos

www.ifestosedu.gr / www.ifestos.edu.grinfo@ifestosedu.gr

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδυλης Παναγιώτης– https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

 



Κατηγορίες:Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, ΕΕ, Εθνική Στρατηγική, Παναγιώτης Ήφαιστος, Στρατηγική

Ετικέτες: , , ,