Λάπηθος: Δράκοντας, Άγιος Γεώργιος και οι πατημασιές του αλόγου

Τελευταία ενημέρωση 23.12.2021. Η παρούσα ανάρτηση πρωτογράφτηκε και αναρτήθηκε πριν λίγα χρόνια. Στις 23.12.2021 Αναρτώνται στο τέλος και πριν το βιογραφικό του υποφαινόμενου εκατοντάδες φωτογραφίες του Ανδρέα Χειμωνίδη ο οποίος κυριολεκτικά καταγράφει και απεικονίζει μια κωμόπολη με χιλιάδες χρόνια Ελληνική ιστορία. Ο Ανδρέας Χειμωνίδης είναι συγγραφέας των βιβλίων «Λάπηθος, Λάμπουσα και Ιμερόεσσα, 5000 χρόνια ιστορίας», 2018 και «Λάπηθος εν τύποις, 1878-1960», 2021. Στην διεύθυνση  https://www.youtube.com/channel/UCu1DusKehS43mtcs2GeuagA/videos είναι αναρημένα 45 βίντεο του Ανδρέα Χειμωνίδη. Η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη για την καταγραφή και απεικόνιση της Λαπήθου.

Η σελίδα ανανεώνεται διαρκώς. Αναφέρεται στην Λάπηθο, κωμόπολη στην περιοχή που η Τουρκία δημιούργησε παράνομα τετελεσμένα. Η Λάπηθος κτίστηκε από τον Πράξανδρο και στην Αρχαιότητα και το όνομα ήταν Βασίλειο της Λαπήθου. Τα μνημεία που διασώζονται καταμαρτυρούν ότι κατά την διάρκεια της Βυζαντινής κοσμόπολης ήταν πρότυπο αυτεξούσιων Ελληνικών κοινοτήτων. Το κείμενο θα συμπληρώνεται και εμπλουτίζεται διαρκώς. Στο τέλος θα προστίθενται φωτογραφίες που θα μου στέλνουν όσοι έχουν παλαιότερες ή όσοι επισκέπτονται την περιοχή και έχουν πρόσφατες.

Κωμόπολη Λάπηθος: Το πιο μαγευτικό τοπίο του πλανήτη, μονολογούσα ταξιδεύοντας σε όλο σχεδόν τον Πλανήτη (βλ. χάρτη πιο κάτω, με τις κόκκινες κουκκίδες – ο εικονιζόμενος στην βρύση του Δράκοντα είναι ο υποφαινόμενος όταν ήταν μαθητής Γυμνασίου. Πριν ταξιδέψει σε νεανική βασικά ηλικία όταν αποφοίτησε από την σχολή Πλοιάρχων Ασπροπύργου και στην συνέχεια ταξίδεψε ως αξιωματικός του Ελληνικού εμπορικού ναυτικού, λίγο πριν αρχίσει πανεπιστημιακές σπουδές).

Η Λάπηθος είναι ταυτόχρονα ένας πανάρχαιος πολιτισμός και ένας πανέμορφος καταπράσινος τόπος γεμάτος καρποφόρα δέντρα. Μετά τους πρόποδες του πανύψηλου Πενταδάκτυλου μια καταπράσινη βουνοπλαγιά κατηφορίζει προς την πολύ κοντινή θάλασσα με ελικοειδείς δρόμους. Ενώνονται έτσι το πανύψηλο βουνό του Πενταδακτύλου με τα παράκτια της Μεσογείου. Σε όλο το μήκος, πλάτος και ύψος μέχρι τους πρόποδες του βουνού ο τόπος ήταν γεμάτος λεμονιές. Συνάμα και όλα τα άλλα εσπεριδοειδή αλλά και αναρίθμητα άλλα καρποφόρα που φυτεύονται ή φυτρώνουν μόνα τους στις χαράδρες, στα λαγκάδια και περιφερειακά στα χωράφια των εσπεριδοειδών.

Δεν πουλούσαν φρούτα στην Λάπηθο. Όλοι έκοβαν από όλους και οι ταξιδιώτες πολύ συχνά κατέβαιναν και μπροστά στους ιδιοκτήτες γέμιζαν τσάντες ολόκληρες χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει. Το εισόδημα των κατοίκων ήταν βασικά τα λεμόνια. Στις περιφέρειες των χωραφιών ήταν συνήθως τα καρποφόρα και όλοι έκοβαν.

Το να φυτεύονται καρποφόρα δέντρα στους κοινούς τόπους (δημόσιους χώρους του λέμε σήμερα) είναι Αρχαιοελληνική πρακτική που οι Πόλεις και τα Κοινά ακολούθησαν επί χιλιάδες χρόνια. Η Λάπηθος, ήταν φημισμένο Βασίλειο Αρχαίο (το ίδρυσαν Λάκωνες, ο Πράξανδρος από την Θεράπνη της Λακωνίας). Στις πάνω ενορίες που κοσμούσαν τους πρόποδες του Πενταδάκτυλου, οι περισσότερες οικογένειες ονομάζονταν «Βολιώτες». Οι περισσότεροι ήταν απόγονοι αγωνιστή από τον Βόλο που έμεινε εκεί όταν ήλθε με τον Κανάρη κατά την διάρκεια της Εθνικής Επανάστασης. Άσπρη βρύση λέγεται το μέρος όπου ήλθε ο Κανάρης όπου και σχετικό μνημείο.

Ήλθε και για άγνωστους λόγους έμεινε όταν ο Κανάρης απέπλευσε, ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε, έκανε πολλά παιδιά, έγινε ο άρχοντας της Λαπήθου των πάνω ενοριών. Η παράδοση και η Λαπηθιώτικη αφήγηση λένε ότι οι κατακτητές μετά από πολλές συγκρούσεις, ανακωχές, άγρια φονικά, συμφωνίες «οριοθέτησης των περιοχών αρμοδιότητας» και σταθερότητας που εδραζόταν στην … ισορροπία (τοπικών) δυνάμεων μεταξύ του Βολιώτη άρχοντα των πάνω γειτονιών και των Οθωμανών  οι τελευταίοι τελικά συμβιβάστηκαν και έτσι ήταν η Λάπηθος μέχρι που έφυγαν. Έκανε σίγουρα, λένε οι εξιστορήσεις από στόμα σε στόμα, και πολλούς πολέμους με τους κατακτητές των κάτω μαχαλάδων. Σύμφωνα με αυτά που άκουγα, οι παππούδες και προπάπποι του υποφαινόμενου ήταν αμφίπλευρα από αυτή τη Βολιότικη αντί-δεσποτική ρίζα. Η μια πλευρά σίγουρα. Παραθέτω πιο κάτω μέρος της έρευνας του Κυριάκου Θεμιστοκλέους.

Κωμόπολη Λάπηθος: Το παρόν αφορά βασικά τον τα πεδία του Δράκοντα της Λαπήθου. Δεν θα μπορούσαμε να επεκταθούμε. Εξάλλου για την Λάπηθο έχουν γραφτεί πολλά και εξαιρετικά, μερικά εκ των οποίων κ από τον Θείο του υποφαινόμενου Κώστα Κύρρη. Μερικά πράγματα όμως πρέπει να πούμε για να γίνει κατανοητό το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο ανήκε ο Δράκοντας. Τίποτα δεν έλειπε της Λαπήθου μέχρι που εισέβαλαν βαρβαρικές ορδές το 1974. Ένας επίγειος ιδεατός τόπος που ολοκλήρωνε μέσα σε ένα ενιαίο ζωντανό πεδίο ανθρώπους, φύση, πολιτισμό, παραδόσεις και τοπικό πολιτικό βίο. Στις κάτω ενορίες ζούσαν και γύρω στους 250 τουρκοκύπριοι με τους οποίους η συμβίωση, η συνύπαρξη και φιλία ήταν απρόσκοπτη μέχρι το διαίρει και βασίλευε των αποικιοκρατών την δεκαετία του 1950. Γι’ αυτό έχουν γραφτεί πολλά και εξαιρετικά τεκμηριωμένα κείμενα που αναιρούν προπαγάνδες και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Όπως και όλα τα υπόλοιπα μέρη των κατεχομένων της Κυπριακής Δημοκρατίας οι εισβολείς κατάφεραν να τα κατακτήσουν μετά από δύο σχεδόν μήνες σκληρών μαχών. Κατάφεραν να προχωρήσουν μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μέχρι τη Λευκωσία, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου. Τους στοίχισε πολύ ακριβά αυτή η κατάκτηση. Πόντο-πόντο υποχωρούσαν οι ημέτερες σκόρπιες και ασυντόνιστες δυνάμεις που η εισβολή τους βρήκε εν μέσω … εμφυλίου πολέμου. Στην Λάπηθο δόθηκαν άνισες μάχες που ναι μεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στον βάρβαρο εισβολέα αλλά και στην Ελληνική πλευρά. Αυτό γιατί παρά την ηρωική αντίσταση πολλών που έγραψαν ένα από τα μεγαλύτερα έπη της ιστορίας τα λάθη ήταν φρικτά και ασυγχώρητα. Το ίδιο και κάποια γεγονότα που αφορούν τον οπλισμό και τις μετακινήσεις των μονάδων που παραμένει να καταγραφούν αξιόπιστα (ίσως και να έχει γίνει και δεν το γνωρίζω). Διευκρινίζω ότι δεν μιλώ μόνο για το πραξικόπημα και τον εμφύλιο που προκάλεσε αλλά και στην απουσία πολεμικών μέσων που διαθέταμε αλλά δεν βρέθηκαν στην θέση τους. Πρόκειται όμως για μεγάλη υπόθεση και εν πολλοίς ανεξερεύνητη που δεν είναι του παρόντος.

Δέκα χρόνια μετά, το 1984, υπηρετώντας στην Πρεσβεία των Βρυξελλών ισραηλινός διπλωμάτης που συνάντησα σε δεξίωση και που το 1974 ήταν στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο με ρώτησε: «Το ξέρεις ότι όλοι οι μεγάλοι στρατοί μελετούν ακόμη τον πόλεμο αυτό. Προσπαθούν να καταλάβουν τι στο διάβολο έγινε. Πως συντρίψατε έναν συντεταγμένο στρατό του ΝΑΤΟ που διέθετε αεροπλάνα, πλοία, τανκς, όλα τα σύγχρονα όπλα, πληροφορίες και προδότες από τη μεριά σαςΚαι εσείς διαθέτατε μόνο ντουφέκια και πέτρες». Του απάντησα: «Πρέπει να γνωρίζεις ελληνικά για να μπορείς να διαβάσεις Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αν θέλεις να καταλάβεις τι έγινε». «Τα στατιστικά σας δεν μετράνε». ΠαλληκαρίδηςΕσείς οι Ισραηλινοί, εξάλλου, του είπα, δεν πρέπει να ρωτάται τέτοια πράγματα μιας και για λόγους που αφορούν την ιστορία σας και τον τρόπο που υπερασπίζεστε το κράτος σας κάποια πράγματα πρέπει να είναι αυτονόητα.

Στους κάμπους, τις βουνοκορφές και στα λαγκάδια της Λαπήθου, πάντως, οι βαρβαρικές ορδές «τα χρειάστηκαν» για πολλές εβδομάδες. Ελληνοκυπριακές και Κρητικοελληνικές και όχι μόνο δυνάμεις επιτέλεσαν το καθήκον τους υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, τα ιερά και τα όσια των Ελλήνων. Οι ειδικές δυνάμεις μεγαλούργησαν. Όμως, δεν είχαμε αρκετούς πεζικάριους για να ανακαταλάβουν και κρατήσουν τα σημεία απ’ όπου διώχνονταν οι εισβολείς. Τα εγκλήματα κατά αιχμαλώτων αλλά και αμάχων είναι από τα πιο ειδεχθή και αποτρόπαια της σύγχρονης ιστορίας.

Όπως ήδη αναφέρθηκε πιο πάνω ο υποφαινόμενος έτυχε να ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη (βλ. χάρτη). Τα ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή με συνόδευαν από τότε. Όπου βρέθηκα στις πέντε ηπείρους το ίδιο μονολογούσα: «Υπάρχει Ιθάκη και είναι μόνο μια, σε ένα νησί της Ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο, στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, Βόρεια και παραθαλάσσια».

————————————–

(βίντεο) «Λάπηθος εν τύποις». Μια όμορφη περιδιάβαση σε μια πανέμορφη Ελληνική κωμόπολη διαχρονικά πολιτισμικά πάμπλουτη (βίντεο).

https://youtu.be/QpYs5QRkOEI

Έκαναν σχολή μπαλέτου την εκκλησία του Απ. Λουκά στην κατεχόμενη Λάπηθο (ΦΩΤΟ)  Κύπρος [άνευ σχολίου γιατί το ρεπορτάζ μιλά μόνο του] 

Σε μουσική σχολή και σχολή μπαλέτου μετέτρεψαν την εκκλησία του Αποστόλου Λουκά στην κατεχόμενη Λάπηθο οι Τούρκοι.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η μουσική σχολή έχει εγκατασταθεί κανονικά μέσα στην εκκλησία, ενώ μπροστά από το ιερό έχουν τοποθετηθεί μουσικά όργανα αλλά και πίνακας, για τις ανάγκες των μαθημάτων.
Πρόκειται για παράρτημα της σχολής χορού η οποία έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Κατεχόμενη Κερύνεια.
Στην εν λόγω σχολή γίνεται και πολιτική κατήχηση των παιδιών που παρακολουθούν μαθήματα και απόδειξη οι φωτογραφίες που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους. 
Μέσα στην εκκλησία πραγματοποιούνται και εκδηλώσεις.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΑΠΗΘΟ ΤΟΥ 1821
ΣΤΑ 200χρονα από την Επανάστασή μας του Εικοσιένα, απόψε, Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, στην αυλή πίσω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη μπροστά από το ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση με θέμα τη μνημόνευση της «παράδοσης για την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Κανάρη στη Λάπηθο», με αναρτημένο ψηλά πίσω από το βήμα των ομιλητών, τον σπουδαίο εκείνο μεγάλο ιστορικό πίνακα του αείμνηστου Γιώργου Μαυρογένη, αναπαράσταση της αποβίβασης του Ψαριανού ηρωικού μπουρλοτιέρη, ναυμάχου της Εθνεγερσίας, Κανάρη, στον όρμο της Ασπρόβρυσης μεταξύ Αϊρκώτισσας και μονής Αχειροποιήτου των ακτών της Λαπήθου, απ’ όπου έλαβε εφόδια, τρόφιμα, χρήματα και Κυπρίους εθελοντές πολεμιστές για την αρξάμενη από την 25η Μαρτίου 1821 Ελληνική μας Επανάσταση.
Την υπαίθρια εκδήλωση οργάνωσε η «Ηχώ της Κύπρου 1821-2021» με οικοδέσποινα την Ιλιάνα Κουλαφέτη.
Καλωσόρισε το κοινό ο επικεφαλής της «Ηχούς» δικηγόρος Χριστόδουλος Βασιλειάδης, ο δήμαρχος εν εκτοπισμώ της σκλαβωμένης Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας, και ο διευθυντής του ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου Γ΄ Χρίστος Κουκλιώτης.
Για τον πίνακα του Μαυρογένη μίλησε ο Ιωάννης Ηλιάδης, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης της Αρχιεπισκοπής.
Το πλήθος των λεπτομερειών της παράδοσης και των ιστορικών πηγών και ερευνών για την θρυλούμενη επίσκεψη του Κανάρη στη Λάπηθο, ανέλυσε διεξοδικά στη δική του διάλεξη ο καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου, Λαπηθιώτης και του λόγου του.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την εκδήλωση:
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται και στέκεται
Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και μνημείο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Ταξίδια σε εφηβική ηλικία ως αξιωματικός καταστρώματος μετά την αποφοίτηση από την σχολή πλοιάρχων

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μεν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.
Να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους,
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά,
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.
Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν’ ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ’έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Επειδή η παρούσα αφήγηση αναφέρεται βασικά σε βιώματα εν πολλοίς πρωτογενή, παρατίθενται και κάποιες φωτογραφίες όπως στην Βρύση του Δράκοντα πιο πάνω και την φοίτησή μου, αποφοίτηση  και ταξίδια σε εφηβική βασικά ηλικία. Στην τρίτη φωτογραφία που ακολουθεί ο καταρράκτης πίσω από την φωτογραφία είναι ο Νιαγάρας. Φαίνονται επίσης Εσκιμώοι (είχα μια μεγάλη περιπέτεια εκεί στις Πολικές περιοχές του Καναδά) και οι βάρδιες στην Γέφυρα ως αξιωματικός καταστρώματος.

Δράκοντας: Ταξιδεύοντας για δύο χρόνια σε νεανική ηλικία οι εμπειρίες γεμίζουν τόμους. Η «Ιθάκη-Λάπηθος» στο νου, όμως, όπως θα έλεγε και ο Καβάφης, είχε και μια γωνιά ξεχωριστή, μοναδική και ανεπανάληπτη, τον Δράκοντα στους πρόποδες του Πενταδάκτυλου, ο οποίος είναι η αφορμή για να γραφτεί και το παρόν, ίσως αφετηρία μιας εκτενέστερης βιωματικής αφήγησης. Πίσω τα πανύψηλα βουνά και χαράδρες, μπροστά μια πανοραμική καταπράσινη εικόνα και στο βάθος βαθύ και μπλε γαλάζιο της Μεσογείου (Βλ. φωτογραφίες στο τέλος).

Το κλίμα εύκρατο, δηλαδή φυτεύονται και ευδοκιμούν τα πάντα. Στην ενορία της Αγίας Αναστασίας, ένας χωματόδρομος που κατηφόριζε, έστριβε αριστερά, περνούσε τρεις πατριαρχικές οικίες και έφθανε στην τέταρτη, του παππού μου (που κληρονόμησε ο Πατέρας μου και που το έταξε σε εμένα αν φοιτούσα σε πανεπιστήμιο και αποφοιτούσα – έγινε αλλά η Ιθάκη-Λάπηθος έκτοτε είναι κατακτημένη στρατιωτικά). Πενήντα μέτρα πιο κάτω το αδιέξοδο, μια μικρή πλατειούλα και η Βρύση του Δράκοντα, ακριβώς όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία πιο πάνω. Φωτογραφία που βρήκα πολύ πρόσφατα, πριν μερικές μέρες, όταν επισκέφτηκα την Κύπρο. Τραβήχτηκε από συγγένισσά μου, τη Δέσπω, που ταξίδεψε μέχρι εκεί, πριν συντελεστεί ακόμη μια βαρβαρότητα: Πριν μερικά χρόνια κάποιοι ελεεινοί και βάρβαροι έκλεισαν την ιερή αυτή Βρύση με τσιμέντο. Θέλησαν φαίνεται να αποθαρρύνουν τους νόμιμους κατόχους των σπιτιών να μην επισκέπτονται τους ιερούς τους τόπους που αυτοί λαθραία, παράνομα και κατακτητικά κατέχουν.

Στον Δράκοντα ζούσαν δέκα το πολύ οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων και των δύο παππούδων μου. Στην απώτερη Δυτική γωνιά εκατό μέτρα από την Βρύση το τελευταίο σπίτι, πανάρχαιο, πέτρινο με μεγάλες αντικριστές πόρτες (η οικία, όπως προανέφερα, του παππού μου). Ένα μόνο σπίτι υπήρχε πιο πέρα, υψηλότερα στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Βρύση. Μια «βουνίσια» οικογένεια εξαιρετικών ανθρώπων.

Δράκοντας: Τοπίο μαγευτικό, ειρηνικό. Απουσία αστικών θορύβων, μόνο κελαηδήματα πουλιών κάθε είδους, νερά που κατηφόριζαν δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες. Μόνο κανένα γαϊδούρι κυπραίικο που γκάριζε ακουγόταν εκεί και εδώ. Άνθρωποι, πουλιά, ζώα, ακόμη και πέρδικες έφευγαν από την βρύση μόλις κοντεύαμε. Πέρδικες που συχνά καθόντουσαν πενήντα μέτρα πιο ψηλά στο πλάτωμα του κατακόρυφου βράχου πάνω από τη Βρύση. Πετούσαν κλεφτάτα για να πιουν νερό. Όποιος ξέρει από πέρδικες, με δυνατό φτερούγισμα κινούνται. Συνήθως οριζόντια ή ημικυκλικά. Αυτές μου φαίνεται κατάφερναν και κατακόρυφες ή απότομες ημικυκλικές ποτιστικές καθόδους.

Δράκοντας: Ένας χωματόδρομος που οδηγεί σε αδιέξοδο από το οποίο μονοπάτια οδηγούν μέσα σε μια ονειρική φύση. Ένας ψηλός βράχος και ένα κεφαλόβρυσο. Πυκνή βλάστηση φυτών όλων των ειδών. Τρεχούμενα νερά. Μεγάλα κυπαρίσσια αμφίπλευρα στα μονοπάτια. Στο κατηφορικό ρυάκι πανύψηλες καρυδιές και πλευρικά πανύψηλες λεμονιές. Μια πανύψηλη καρυδιά λίγα μέτρα από τη Βρύση. Παιδιά σκαρφαλώναμε σαν ταρζάν και με τρόπο που θα ζήλευαν ακροβάτες (το πως δεν σκοτωθήκαμε κάποιοι μάλλον οφείλεται σε θαύμα).  Τα φρουτόδεντρα κάθε είδους πανταχόθεν.

Περίπου πεντακόσια μέτρα πιο πέρα μια γιγαντιαία χαράδρα, συνάμα και φαράγγι. Ο κοσκινάς σε κυπριακή διάλεκτο «κοσσιηνάς». Ένα γνωστό και μεγάλο σπήλαιο στην μέση. Μεγάλα και επώνυμα σπήλαια αμφίπλευρα στα μονοπάτια (βλ. φωτογραφίες προστέθηκαν πιο κάτω). Δυτικά, προς τις ενορίες της Αγίας Αναστασίας και της Αγίας Παρασκευής, ένα ακόμη φαράγγι. Ο Δράκοντας, βασικά, βρισκόταν μεταξύ δύο χαραδρών. Η χαράδρα του Κοσκινά βρισκόταν Ανατολικά αλλά δεν φαινόταν από την περικυκλωμένη από ψηλά δέντρα Βρύση του Δράκοντα. Ο Κοσκινάς ξεκινούσε από το βουνό, διέσχιζε την βουνοπλαγιά μεταξύ Δράκοντα και του ξωκλησιού του Άγιου Γιώργη και έφθανε στην Θάλασσα. Στην μεγάλη σπηλιά του Κοσκινά μικροί, τον χειμώνα, ανάβαμε φωτιές, καμιά φορά και σουβλίζαμε. Τώρα φαίνεται είναι μάντρα προβάτων.

Τι δεν φύτεψα μέσα σε αυτό το Φαράγγι: Από κλήματα μέχρι καρυδιές, μουσμουλιές και δεκάδες άλλα είδη. Έτσι για να εμπλουτίσω την φύση, απαντούσα όταν με ρωτούσαν. Πολλοί άλλοι φύτευαν βέβαια. Στο πλάτωμα μεταξύ Βρύσης και Φαραγγιού ο πατέρας μου φύτεψε δύο περίπου στρέμματα καρυδιές, την μακρόστενη «αμερικάνικη ποικιλία». Ακριβώς κάτω από τα κυπαρίσσια που φαίνονται στις φωτογραφίες πιο κάτω. Αν δεν τις έκοψαν πρέπει σήμερα να είναι πανύψηλα δέντρα. Πάντως εδώ στην Παράκτια ζώνη του Σαρωνικού στην Βάρκιζα της οποίας έγινα Δημότης ερχόμενος στην Ελλάδα, η φύτευση κάθε είδους καρποφόρων συνεχίστηκε. Δεν έχει τις ίδιες αναλογίες βουνού, βουνοπλαγιάς, θάλασσας αλλά είναι ένα πανέμορφο παράκτιο μέρος. Ειδικά στις βουνοκορφές αλλά και πολύ κοντά στη θάλασσα μερικά καρποφόρα ήδη μεγάλωσαν. Πέρυσι και φέτος φυτεύτηκαν εκατοντάδες κάθε είδους. Μερικές εικόνες από πρόσφατη ανάρτηση (χειμώνας 2019-19) παρεμβάλλονται. Πολιτισμός θα έλεγα που δεν ανακάλυψε ο υποφαινόμενος. Πανάρχαια ήθη, έθιμα και σχέσεις που σμιλεύουν τους κοινούς σκοπούς και το κοινό συμφέρον της κάθε μικρής ή μεγάλης Ελληνικής κοινότητας και του έθνους ευρύτερα. Προσεγγίσεις του κοινού συμφέροντος που μάλλον σιγά – σιγά εξαφανίζονται μέσα στις μεγάλες πόλεις και λόγω επέλασης μεταμοντέρνων αντιλήψεων που συχνά περιγράφουμε.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΠΗΘΟΥ

https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB/posts/1390681514406555?__tn__=K-R

Αης Γιώρκης

Στην απέναντι πλευρά του Κοσκινά, περίπου ένα χιλιόμετρο πιο ψηλά, βρισκόταν το γραφικό εκκλησάκι του Άγιου Γιώρκη που μόλις ανέφερα. Ήταν και νεκροταφείο. Έφθανες μέχρι εκεί περνώντας από ένα ελικοειδές μονοπάτι, σε πολλά σημεία στενό και απόκρημνο. Για όσους πέθαναν πριν φύγω, θυμάμαι την εικόνα: Μια νηοπομπή ανθρώπων. Συνήθως Πολλών εκατοντάδων ανθρώπων, να συνοδεύουν «τους τέσσερεις» που κουβαλούσαν τον νεκρό στο φέρετρο. Το μοιρολόι των συγγενών ακουγόταν πολύ μακριά χωρίς μεγάφωνα και ο αντίλαλος δημιουργούσε ένα μοναδικό ηχητικό γεγονός θρήνων και επικήδειων.

Προς τα πίσω, προς την πλευρά του πανύψηλου Πενταδάκτυλου, γύρω στα πεντακόσια μέτρα, βρίσκεται ο «κρημνός». Από πολύ μακριά εντυπωσίαζε. Ένα ερειπωμένο σπίτι «του Γερμανού» όπως το ονομάζαμε, παλιάς κοπής με κεραμίδια. Ερείπιο, γιατί μετά την αποικιοκρατία έφυγε ο Βρετανός ιδιοκτήτης. Φαίνεται ότι κάποιοι σήμερα το επισκεύασαν.

Αναπολώντας το περιβάλλον, η ανθρωπολογία των «Δρακοντητών», καμιά πενηνταριά, εντυπωσίαζε. «Προσωπικότητες» αισθητικά και πνευματικά προσαρμοσμένες στο προικισμένο τοπίο τους. Ο καθείς εξ αυτών, απέραντη ανθρώπινη ετερότητα, γεμάτη ουσίες και νοήματα. Του ύψους, του βάθους, του πλάτους ή και αντίστροφα. Μερικοί ήρεμοι, άλλοι «άγριοι» αλλά και πάλιν με υψηλή υπόσταση και προσαρμοσμένοι στις επιταγές του συλλογικού βίου, τα ήδη, τα έθιμα και τους νόμους. Είχαμε και «φιλόσοφους» του καλύτερου είδους και των πιο υψηλών βαθμίδων, δηλαδή γνώστες πολιτικής θεωρίας σμιλευμένης μέσα στον τοπικό Δήμο. Όλοι μαζί, ο αντίποδας του ανθρωπολογικού μηδενισμού των συγχρόνων αστικών συνάξεων. Μόρφωση πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από πολλούς φορείς που έτυχε να συναντήσω.

Δράκοντας-Λαπήθου: Για την κωμόπολη Λάπηθος ευρύτερα, όπως ήδη υπονοήθηκε, καλύτερα να μη επεκταθώ. Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αφορά ένα από τα πολλά ιστορικά μέρη της διαχρονίας των Ελλήνων ο τοπικός πολιτισμός του οποίου διασώθηκε επί χιλιετίες. Πρότυπο της διαχρονικής Ελληνικότητας. Έξη ενορίες με ονόματα Αγίων, έξη Εκκλησίες και γύρω ή πολύ κοντά δημοτικά σχολεία, Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου πρότυπο κλασικής παιδείας, τοπικοί Δήμοι και Δήμος της κωμοπόλεως κάθε Κυριακή. Σμίλευση των προϋποθέσεων του συλλογικού βίου μέσα στους τοπικούς-ενοριακούς βίους όπου συζητούσαν τα πάντα και αποφάσιζαν (όχι πάντοτε … ειρηνικά). Αυλάκια, δρόμοι, μονοπάτια, εκκλησάκια, πηγάδια, παραγωγικές κοινοπραξίες και ότι άλλο προϋποθέτει ο συλλογικός βίος. Πολιτική θεωρία; Γεμάτα τα μυαλά όχι από μοντερνιστικά αναγνώσματα αλλά από εμπειρικό πολιτικό βίο εμπλουτισμένο από μνήμες και τα μνημεία πολιτισμού της διαχρονίας. Η Λάπηθος ήταν, βασικά, ένα διαιωνισμένο πρότυπο Βυζαντινής κωμόπολης. Συνεταιρισμοί επίσης για την διάθεση κυρίως των λεμονιών και πληρωμή όσων εργά;ζονταν «μισατζιάρικα» όχι με μισθό-«δουλειάς». Πανάρχαιο και αυτό έθιμο. Πριν την εισβολή ο πατέρας μου αν και είχε πολλές άλλες εργασίες (έκτιζε και ξενοδοχειακό συγκρότημα κοντά στην θάλασσα και έμεινε στην μέση και έτσι είναι μέχρι σήμερα) διετέλεσα και πρόεδρος του εταιρικού-Συνεργατικού οργανισμού εξαγωγών των λεμονιών.

Για τη γωνιά της, τον Δράκοντα, όμως, που ήταν ο πρώτος και ανεξίτηλος κόσμος μου, θα μπορούσα να πω μερικά ακόμη λόγια, μιας και ήταν η πρώτη και ισχυρότερη κοσμοεικόνα των νηπιακών και παιδικών μου χρόνων. Νήπιο, κοιτούσα γύρω με παιδική δίψα και όλο περιέργεια. Τόσα πολλά να δεις. Ένας ολόκληρος και ζωντανός τόπος γεμάτος ντόπιους ή περαστικούς υψηλής ανθρωπολογικής υπόστασης όπως ήταν διαχρονικά οι άνθρωποι των Πόλεων και των Κοινών, δέντρα κάθε είδους, πουλιά, ζώα, κοτόπουλα να γυροφέρνουν, νερά να τρέχουν, πέρδικες να κακαρίζουν μονότονα και γαϊδούρια να κατεβαίνουν το βουνό φορτωμένα ξύλα. Αντίλαλοι φωνών, γέλια αλλά και καυγάδες … Ελληνικών προδιαγραφών.

Ήταν και τα πανέμορφα γυναικόπαιδα της γειτονιάς που κουβαλούσαν το νερό που έβγαινε από την βρύση του βράχου. Μιλάμε για αυτή την ωραία εικόνα των κοριτσιών με τη στάμνα στον ώμο. Ξεχνιέται; Νομίζω ποτέ.

Και να φανταστείτε ότι επισκέφτηκα τον Δράκοντα την πρώτη φορά που θυμάμαι σαν … ξένος. Ρητορικά μιλώντας βέβαια. Μόλις τριών ή ετών (συνέχιζα ακόμη να βυζαίνω). Πατέρας και μητέρα (Θεοφάνης και Ελένη) ήταν αμφότεροι γόνοι «Δρακοντητών». Πλην όταν ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν μετακόμισαν στην κάτω ενορία του Αγίου Λουκά στην κάτω Λάπηθο. Οι παππούδες με κέρδισαν. Στον Δράκοντα ήμουν σχεδόν κάθε μέρα.

Λίγο μετά, παιδάκι στο Δημοτικό της Αγίας Παρασκευής και μετά της Αγίας Αναστασίας, έζησα εκεί για τέσσερα χρόνια με τη γιαγιά Αθηνά όταν οι γονείς μου ξενιτεύτηκαν στο Βελγικό Κογκό. Όταν επέστρεψα στον Άγιο Λουκά με την επιστροφή του Πατέρα μου, περιττό να πω ότι, μετά το σχολειό, ούτε μια μέρα δεν πέρασε που να μην διασχίσω τα λαγκάδια, για να καταφθάσω στον Δράκοντα. Μόλις έφθανα επαναλαμβανόταν σταθερά ή ίδια συνήθεια: Ολόκληρο το κεφάλι μέσα στην Βρύση, δροσιζόμασταν και ξεδιψούσαμε.

Επαναλαμβάνω γιατί είναι χαρακτηριστικό της Λαπήθου ως διαιωνισμένης Βυζαντινής κωμόπολης γεμάτης πολιτισμό και πολιτικών παραδόσεων: Έξη Εκκλησίες, έξη ενορίες, έξη Δήμοι των ενοριών, Δήμος της Κωμόπολης της Κυριακή στο Δημαρχείο μαζί και λαϊκή αγορά, Δημοτικά σχολεία στον περίγυρο των Εκκλησιών των ενοριών και το επιβλητικό κλασικού ρυθμού Ελληνικό Γυμνάσιο Λαπήθου.

Ανηφορίζοντας, πάντα με την σφενδόνη στην τσέπη, άμα πετύχαινα καμιά τσίχλα σταματούσα και την έψηνα επιτόπου σε σιγανή μικρή φωτιά με ξύλινη σούβλα από πικροδάφνη. Τα φίδια που συναντούσα καμιά φορά συνήθιζα να τα αιχμαλωτίζω (από την ουρά τα έπιανα και τα κουνούσα και τα κοίμιζα). Τα απελευθέρωνα πιο πάνω. Κάποια στιγμή πίστεψα πως με γνώριζαν και πως εξοικειώθηκαν μαζί μου. Συνήθως κρατούσα και κανένα χαμαιλέοντα στον ώμο από τις δεκάδες που συναντούσα σε κάθε διαδρομή. Δύο τουλάχιστον φορές επενέβηκα για να χωρίσω μια θανάσιμη μάχη φιδιού και χαμαιλέοντα.

Για τον καθένα, οι παραστάσεις και τα βιώματα ενός τέτοιου ιερού μέρους εισχωρούν βαθιά και τον αγγίζουν υπαρξιακά. Αυτή η μαγευτική εικόνα της ηρεμίας μέσα σε μια πάμπλουτη φύση σε συνοδεύει για πάντα. Αν δεν την έχεις την αναπολείς. Δεν σταματάς ποτέ να την αναζητάς. Δεν είναι μια απλή εικόνα. Είναι μια κοσμοεικόνα που θεμελιώνει την ετερότητά σου και την ιδιοσυστασία σου. Συγκροτεί μια ήρεμη κοσμοαντίληψη. Αδύνατο να την κατανοήσουν τα ισοπεδωμένα και ανθρωπολογικά μηδενισμένα όντα κάποιων αστικών κέντρων που χωρίς να φταίνε σε τίποτα βιώνουν το μηδέν, σκέπτονται μηδενικά και ανήκουν στο πουθενά.

Η Λάπηθος πάντως και ο δικός μου κόσμος του Δράκοντα είναι μια κοσμοεικόνα του ιερού: Άνθρωποι, φύση, θρησκεία, μύθοι, θρύλοι και βιώματα γεμάτα ουσίες και νοήματα.

Οι πατημασιές του αλόγου. Ο Άγιος Γεώργιος ήταν πανταχού παρών. Με τη γιαγιά Αθηνά περπατούσαμε μέχρι την Βρύση του Δράκοντα. Μαζί με πολλά άλλα που μου εξιστορούσε στοργικά και εμφαντικά (φώναζε αυτή η γιαγιά δεν μιλούσε, και αντιλαλούσε η φωνή στους βράχους) ήταν και ιστορίες για το πώς ο Άγιος που έδωσε το όνομα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, σκότωσε τον Δράκοντα εκεί ακριβώς δίπλα στην βρύση.

Εκεί επί τόπου που περπατούσαμε, όχι πουθενά αλλού! Ακριβώς στη Βρύση του Δράκοντα της Λαπήθου. Η γιαγιά το περιέγραφε με τα πιο ζωντανά χρώματα σαν και να ήταν εκεί μάρτυρας της νίκης του Αγίου. Και μην νομίσετε ότι η γιαγιά Αθηνά δεν είχε … απτές αποδείξεις, και μάλιστα … αποτυπωμένες.

Πέντε μόλις μέτρα από τη Βρύση βρίσκεται ένα πέτρωμα γυαλιστερό σαν βότσαλο της θάλασσας. Γύρω στα είκοσι μέτρα από τη Βρύση (στην φωτογραφία δεν φαίνεται γιατί η Δέσπω μάλλον εκεί στεκόταν όταν φωτογράφιζε). Πάνω στη σκληρή γυαλιστερή πέτρα είχε αληθινές πατημασιές αλόγου. Τώρα, πως γίνεται αυτό!; Μήπως τις λάξεψε κανένας επιδέξιος και θεοσεβούμενος γλύπτης; Και όμως: Η υπόθεση πως οι πατημασιές ήταν ιερές ήταν τόσο εύλογες: Φαίνονταν τόσο αληθινές που δεν μπορούσαν να είχαν γίνει από χέρι ανθρώπου. Αφού το έλεγε η Γιαγιά, εξάλλου, που να τολμήσω εγώ να τις αμφισβητήσω. Πίστευε την σοφή γιαγιά και μη ερεύνα!

 Αυτό τουλάχιστον πιστεύαμε σαν παιδιά, όταν μας το έλεγαν: Τις πατημασιές τις έκανε το λυγερόκορμο άλογο του Άγιου Γεωργίου. Η πίστη στο θείο και τον σεβασμό στο θείο είναι δεδομένα σε τέτοιες Πόλεις και Κοινά Ελληνικά γεμάτα με Ανθρώπους φορείς νοημάτων και ιστορικών αφηγήσεων. Τίποτα εξάλλου δεν αφήνεται στην τύχη: Η γιαγιά Αθηνά το πρώτο πράγμα που μου έμαθε ήταν πως ήταν ανίερο και ασεβές να δρασκελώ πάνω από τις «ιερές πατημασιές» του αλόγου του Άγιου Γιώργη. Νήπιο, μου έμαθε ότι περνώντας από εκεί θα πρέπει να πατώ μέσα σε κάθε μια από αυτές χωρίς ποτέ να τις δρασκελώ. Αυτό έκαναν και όλα τα παιδιά του Δράκοντα, απ’ ότι ξέρω. Για να πούμε όλη την αλήθεια, τελικά για εμάς τότε ήταν και αφορμή και για ένα παιχνίδι. Έφηβος πριν φύγω, χαμογελώντας, συνέχισα να το κάνω. Θέλεις είναι πίστη, θέλεις είναι παράδοση, θέλεις είναι για να τιμήσω τη γιαγιά Αθηνά και τις παραδόσεις των προγόνων μου, πάντα πατούσα πάνω στις πατημασιές του αλόγου όπως περνούσα. Και θα το κάνω αν ξαναπεράσω. Μάλλον, όμως, στην επόμενη ζωή. Γιατί αντίθετα με άλλους, εγώ δεν θέλησα να πάω να δω τους κατακτητές μέσα στα δικά μου κτήματα και στα κτισμένα από τους προγόνους μου σπίτια. Αυτό δεν είναι μομφή για αυτούς που πήγαν, βέβαια. Είναι προσωπικό ζήτημα και η απόφαση του καθενός είναι σεβαστή.

Τέλος, δεν αποκλείω εξάλλου και το χειρότερο που ίσως προκαλέσει καρδιακή προσβολή: Η βαρβαρότητα των κατακτητών να μην σταμάτησε στο τσιμέντωμα της Βρύσης. Δεν αποκλείω, να έχουν βεβηλώσει και τις πατημασιές του ιερού και μυθικού αλόγου.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαπήθου, http://www.lapithos.org.cy/ κανείς βρίσκει πολλές πληροφορίες για αυτή τη μοναδικά και ανεπανάληπτα πανέμορφη και τώρα κατακτημένη ελληνική γη.

ΟΜΟΡΦΗ ΛΑΠΗΘΚΙΩΤΙΣΣΑ

https://youtu.be/lxfzN1aOf3E

Βολιώτες και Λαπηθιώτες 

Κυριάκος Θεμιστοκλέους, ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ. 

Σκοπός της παρούσης μελέτης μου για το  Γενεαλογικό Δέντρο της οικογένειας, είναι να καταγράψω τους συγγενείς μου από το 1830 μέχρι σήμερα.

Αυτή η καταγραφή είναι απόλυτα αναγκαία και είχα καθήκον να το εκτελέσω, για τους κυρίως ακόλουθους λόγους:

  • Η μετανάστευση από την Λάπηθο πολλών συγγενών για κοινωνικούς και βιοποριστικούς σκοπούς, κυρίως στην επαρχία Κερύνειας και στο εξωτερικό.
  • Η προσφυγοποίηση με την Τουρκική εισβολή του 1974 των συγγενών που διέμεναν μέχρι τότε στην Λάπηθο. Τώρα διαμένουν προσωρινά σε προσφυγικούς συνοικισμούς και σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου καθώς και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Αυτό το γεγονός έσπασε τον κοινωνικό ιστό των συγγενών, την επαφή και γνωριμία μεταξύ τους.
  • Βρισκόμαστε στην χρονική συγκυρία της παρούσης γενιάς, που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον, με επιτακτική την ανάγκη καταγραφής των γεγονότων και μεταλαμπάδευσης τους στις νεότερες γενιές.

Με το ακόλουθο κείμενο απευθύνομαι σε όλους τους Λαπηθιώτες και ειδικότερα σε όσους κατάγονται από τον Χ»Ττόουλο (Χ»Χριστόδουλο), τον γενάρχη των «Βολιωτών» της Λαπήθου και τους εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες, για την συγκινητική ανταπόκρισή τους και τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έχουν μεταφέρει.

Εύχομαι ο Θεός να μας αξιώσει να επιστρέψουμε όλοι οι «Βολιώτες» της Λαπήθου και όλοι οι Λαπηθιώτες που βρίσκονται σε όλη την ελεύθερη Κύπρο καθώς επίσης και σε πολλές χώρες του εξωτερικού και να ζήσωμεν στην Λάπηθο, σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο.

Ο Χ»Ττόουλος καταγόταν από την περιοχή Βόλου της Ελλάδος και εγκαταστάθηκε στην Κύπρο γύρω στο 1830 με τη γυναίκα του Βασιλού, τον αδελφόν του τον Χ»Xρίστο και πολλούς άλλους. Από τις μαρτυρίες του Πολύκαρπου Λόντου και του Κώστα (Κρασά) Νικηφόρου, υπάρχουν δυο εκδοχές για την άφιξη και εγκατάστασή του στην Λάπηθο.

Η μία εκδοχή έχει σχέση με την επανάσταση του 1821 και τον Κανάρη ο οποίος ήρθε στην Κύπρο λίγο πριν την έναρξη του αγώνα για ανεφοδιασμό. Μαζί του ήταν και ο Χ»Ττόουλος. Με το τέλος του 1821, λόγω της εμφύλιας διαμάχης και τη φυλάκιση του Κολοκοτρώνη, θέλοντας να αποφύγει και τη δικήν του δίωξην ήλθε στην Κύπρο.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι, αυτήν την περίοδο γύρω στο 1830, ενέσκηψε Πανώλης στην περιοχή της Μεσογείου και ο πληθυσμός της Κύπρου μειώθηκε δραματικά. Ως εκ τούτο οι Οθωμανοί είχαν επιτρέψει την εγκατάσταση πληθυσμού στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την αφήγηση των γιαγιάδων του Κώστα (Κρασά) Νικηφόρου και Πολύκαρπου Λόντου, ο Χ»Ττόουλος ήταν ψηλός 1.90εκ., χειροδύναμος, με μυϊκή δύναμη ίση με 7 ανδρών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σήκωνε κορμό δέντρων με τον οποίο κατασκεύαζαν 7 ξύλινες τάβλες-τραπέζια. Ο δε γιος του Πέτρος, κτυπούσε με μια μαγκούρα και έσπαζε τα χοντρά κλαδιά των ελιών ρίχνοντας τα  κάτω για να τρώνε τα ζώα του.

Ο Χ»Ττόουλος ήταν βοσκός και είχε πάνω από χίλια ζώα (αιγοπρόβατα) και έτσι σύμφωνα με την παράδοση (αφού είχε ξεπεράσει τον αριθμό των 1000 ζώων) είχε τοποθετήσει χρυσή κουδούνα στο κριάρι-αρχηγό του κοπαδιού του. Κατοικούσε στην περιοχή του Δράκοντα και η μάντρα του βρισκόταν σε ένα σπήλιο, μεταξύ Δράκοντα και Κεφαλόβρυσου[1]. Έβοσκε τα ζώα του στην ορεινή περιοχή πάνω από τον Κεφαλόβρυσο, στην βουνοκορφή του Πενταδακτύλου.

Μίαν μέρα ενεπλάκη σε ένα επεισόδιο με ένα Τούρκο αστυνομικόν της τότε εποχής. Αυτός ενώ βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή της μάντρας του, τον διέταξε να σφάξει ένα ζώο να το ψήσει προσφέροντας του έτσι φαγοπότι. Όπως και έπραξε αλλά ο Τούρκος θέλοντας να τον εξευτελίσει ακόμη περισσότερο, το διατάσσει να του φέρει και άλλο ποτό (του είχε κεράσει ήδη αρκετό). Ξαφνικά ο Χ»Ττόουλος άρπαξε ένα ξύλο που ήταν δίπλα στην νηστιά, τον κτύπησε και αφού τον σκότωσε, τον έκαψε. Το μυστικό αυτό έμεινε επτασφράγιστο μέσα στην οικογένεια αφού κανείς άλλος δεν το έμαθε.

Η κόρη του Χ»Σάββα η Μαρία, ήταν κουφή γιατί όταν ήταν νεαρή ένας ανεμοστρόβιλος την άρπαξε και την πέταξε μακριά μέσα σε παλλούρες. Το κτύπημα αυτό απέβη μοιραίο για την ακοή της.

Ο Χ»Ττόουλος απόκτησε 9 γιους (τους 8 αναφέρω τα ονόματα), με μικρότερο (τον βενιαμίν) της οικογένειας τον X»Σάββα, ο οποίος παντρεύτηκε την Ελένη την κόρη του Ριαλά και απέκτησαν 7 παιδιά: την Βασιλού (Βασιλική), Χαρικλού (Χαρίκλεια), Μαρία (κουφή), Μυροφόρα, Κυριακού (του Παρβέρη), Θεμιστοκλή και τον Χ»Λόττα. Στις επόμενες σελίδες καταγράφονται ξεχωριστά οι απόγονοι των 7 παιδιών του Χ»Σάββα. Σε κάθε στήλη καταγράφεται κάθε γενιά μέχρι και την σημερινή. (Σύνολο 7-8 γενιές από το 1830)

Από το γενάρχη Χ»Ττόουλο και από το γιο του Χ«Σάββα, μέχρι σήμερα όλοι οι απόγονοι τους (δεν περιλαμβάνονται οι σύζυγοι τους, των οποίων μεγάλος αριθμός κατάγονται από άλλες οικογένειες της Λαπήθου) αριθμούν τους 609, από τους οποίους δεν βρίσκονται στην ζωή 57 (σύνολο ζουν 546 από τους οποίους οι 74  διαμένουν στο εξωτερικό).

Εάν θεωρήσωμεν τον ίδιον αριθμό απογόνων ότι είχαν και τα άλλα οκτώ αδέλφια του Χ»Σάββα, έχομεν 546 X 9 = 4994 «Βολιώτες» Λαπηθιώτες εν ζωή. Εάν υπολογιστούν και οι σύζυγοι (δεν καταγράφονται στην παρούσα έρευνα) θα προκύψει ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός.

Συγγενείς εξ αγχιστείας, είναι όσοι κατάγονται από το γένος Κρεμμού, Ερωτοκρίτου, Χ»Στολή, Ευαγγέλου, Παπίλλαρου, Κύρρη, Σιακαλλή, Σιακίδη, Μαζοχώστη, Νικολαΐδη και πολλοί άλλοι καθώς πλείστοι Λαπηθιώτες παντρεύονταν χωριανούς τους. Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι όλοι οι Λαπηθιώτες μετατραπήκαμε σε μια μεγάλη οικογένεια με πάρα πολλά γονίδια κοινά.

Παρ’ όλες τις κακουχίες, τη δύσκολη και σκληρή ζωή στην προσφυγιά, όλοι οι πρόγονοι και απόγονοι συγγενείς είναι πολύ εργατικοί, φιλήσυχοι, υπομονετικοί, φιλότιμοι, ειρηνικοί, αρετές που χαρακτηρίζουν όλους τους Λαπηθιώτες.

Ακόμη μια φορά τους ευχαριστώ θερμά!

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

ΡΟΔΟΥ 18 ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ

11/11//2008

[1] Ίδε τοποθεσία Κρεμμός του Βόλου, επισυνάπτεται σχέδιο

Η Κυρά της Λαπήθού

Ακολουθεί άρθρο του του Λάζαρου Μαύρου, το οποίο παραθέτω αυτούσιο. Σημειώνω μόνο ότι η οικογένεια Προεστού είχε το σπίτι της στις παρυφές του Δράκοντα. Εκεί που η Δυτική χαράδρα άρχιζε να κατηφορίζει από τις παρυφές του Πενταδακτύλου προς την Θάλασσα. Η χαράδρα που χώριζε την Αγία Αναστασία από την γειτονιά του Δράκοντα. Όπως ερχόταν ο δρόμος με κατεύθυνση ανατολική, έστριβε αριστερά, και εκεί στην γωνιά ήταν οι Προεστοί. Ο δρόμος συνέχιζε ίσα προς τον κρημνό και στην επόμενη αριστερή στροφή κατηφόριζε ο χωματόδρομος που οδηγούσε στον Δράκοντα. Στην κατηφόρα δεξιά το σπίτι της οικογένειας Χάλκου, ίσα μπροστά ο μεγάλος κήπος και το σπίτι της γιαγιάς Αθηνάς που κληρονομήθηκε από την θεία Ανδρούλα. Αν και πολλές δεκαετίες πέρασαν μπορούμε να σχεδιάσουμε επί χάρτου κάθε στροφή, κάθε γωνιά, κάθε πέτρα και είδος δέντρου που φύτρωνε. Πολλά δέντρα, εξάλλου, τα μπολιάσαμε εμείς.

24 Δεκεμβρίου 2011, Λάζαρος Μαύρος Ειρήσθω Η Κυρά τής Λαπήθου

Ε Ν Α ΘΑΥΜΑ έσωσε το 1974 δώδεκα εγκλωβισθέντες στρατιώτες στην καταληφθείσα από τον Αττίλα Λάπηθο. Το θαύμα ονομαζόταν Ευφροσύνη Προεστού, 71 χρονών τότε, πραγματική σωτήρας τών αγνοουμένων επί ένα μήνα νεαρών πολεμιστών Πανίκου Παραλιμνίτη, Κώστα Καστελλανή, Γιώργου Χριστοφή, Στέλιου Θεοδούλου, Κούλλη Κυριάκου, Νίκου Παπαναστασίου, Παύλου Νικολάου, Ανδρέα Γρηγορίου και Νίκου Νικολάου τού 286ΜΤΠ και τών Πολύκαρπου Πέτρου, Αντώνη Φιλίππου και Γιώργου Παπανικολάου του 256ΤΠ. Στη μάχη-μακελειό που εξαπέλυσε την Τρίτη 6 Αυγ. 1974, για την κατάληψη Καραβά και Λαπήθου, η 28η Μεραρχία τού Αττίλα, δυνάμεως 8.000 ανδρών, έναντι δύο ισχνών λόχων του 256ΤΠ κι ενός του 286ΜΤΠ συνολικής δυνάμεως 165 ανδρών, που μαζί τους βρέθηκαν την τελευταία στιγμή και 31 ναρκοθέτες του 70ΤΜΧ, οι συνολικές απώλειες τής ΕΦ ήσαν 86 ηρωικοί νεκροί και αγνοούμενοι, που κυκλώθηκαν, εγκλωβίστηκαν κι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές. Θεόσταλτη η Ευφροσύνη, απέκρυψε και τροφοδοτούσε επί ένα μήνα τους δώδεκα.
Ώς τις 4 Σεπτ. 1974, που τους εντόπισε ο Αττίλας. Δύο κατάφεραν να διαφύγουν. Οι υπόλοιποι υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια, τούς έστησαν στο εκτελεστικό απόσπασμα, γλύτωσαν όμως την τελευταία στιγμή, όταν οι Τούρκοι βεβαιώθηκαν πως είχε ειδοποιηθεί ο Ερυθρός Σταυρός.

Φ Ρ Ι Κ Τ Α , ανήκουστα μαρτύρια υπέστη άκαμπτη μέχρι τέλους και η γριά Ευφροσύνη. Τα καθέκαστα συμπεριέλαβε το 1979 στο βιβλίο του «Δίσεχτα Χρόνια» ο Πέτρος Στυλιανού, το 1999 ο Πάνος Ι. Μυρτιώτης στο βιβλίο του «256 Τάγμα Πεζικού – Χρονικό» και το 2010 ο Δημήτρης Ηρ. Ταλιαδώρος στο βιβλίο του «286 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού – Πολεμικό Ημερολόγιο 1974». Υπήρξαν και πλήθος αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για την Ευφροσύνη Προεστού, που επάξια πήρε τον τίτλο ευγνωμοσύνης Κυρά τής Λαπήθου. Απεβίωσε στα 90 της το 1993. Η προτομή της στήθηκε κοντά στο κατοχικό οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας το 2002.

Τ Ω Ρ Α ΕΝΑ
 βιβλίο εκδόθηκε αποκλειστικά για την αείμνηστη Ευφροσύνη και πώς τα δώδεκα «παιδιά της» δεν έμειναν για πάντα στον φρικτό κατάλογο τών άλλων 86 αγνοουμένων συμπολεμιστών τους της μάχης Καραβά – Λαπήθου. Με τη δημοσιογραφική ακρίβεια και τη λογοτεχνική αφήγηση τού πληθυντικού τής τουρκικής φρίκης εκείνου τού Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που υπέστησαν οι 12 διασωθέντες και η γενναιότατη σωτήρας τους: «Η Κυρά τής Λαπήθου» (466 σελίδων), έργο του ικανού δημοσιογράφου Γιάννη Νικολάου. Την Τρίτη, που έγινε η παρουσίασή του στο πολιτιστικό ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η αίθουσα τελετών ήταν μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που έσπευσε να την παρακολουθήσει.

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

========================

Οι φωτογραφίες τις έχει στείλει ο Ανδρέας Χειμωνίδης – https://www.facebook.com/andrew.chimon όπου και πολλές άλλες φωτογραφίες και σχόλια. Στα σχόλια των φωτογραφιών που ακολουθούν προστέθηκαν κάποιες δικές μου επισημάνσεις

Σπηλιά κάτω από το «σπίτι του Γερμανού» που στην αναφέρεται στην κυρίως ανάρτηση. Εδώ συνήθως υπήρχαν νυχτερίδες που κρέμονταν από την οροφή.

Σπηλιά στην πλευρά του ποταμού, δεξιά του μονοπατιού που κατέβαινε για να ανέβει απέναντι

Λίθηροι (η σπηλιά στον κοσκινά όπως είναι το 2019)

Προστεμενος, Γαλατερουσα, Αης Γιωρκης

Άγρια ζουμπούλια (Scylla morissii) Δράκοντα.

Κυκλάμινα του Δράκοντα

Το πρώην μονοπάτι που έγινε δρόμος από την πηγή προς το αρκάτζιν (κοσσιηνά)

Η πηγή όπως ήταν τον Μάρτιο 2019

Ο όγκος του νερού όπως είναι ακόμα και σήμερα

Θέα από τον Αη Γιώρκη

Εξωτερικό Αη Γιώρκη, του πολύ μεγάλου νεκροταφείου όπως το έκαναν μάντρα προβάτων, δεν διακρίνεται το παρεκκλήσι. Σταυροί και μνήματα δεν φαίνονται πουθενά

Το εσωτερικό του Αη Γιώτκη. Τα ίδια κάνει και το ISIS στην Συρία και στο Ιράκ

Σύντομο βιογραφικόwww.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.gr – info@ifestosedu.grΣύντομη περιγραφή διαδρομής και σταθμών:

  • 1954-1966 Δημοτικό, Γυμνάσιο/Λύκειο, Λάπηθος Κύπρος
  • 1966-8. Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.
  • 1968-70 Αξιωματικός Καταστρώματος Εμπορικά πλοία.
  • 1970-72 Εθνική Φρουρά.
  • 1971-1975 Πανεπιστήμιο Αθηνών Νομική/Οικονομικά.
  • 1974 Επιστρατευμένος Ιούλιος-Αύγουστος.
  • 1975-6 Αξιωματικός Καταστρώματος Εμπορικά πλοία.
  • 1976-78 ΜΑ European Community Studies
  • 1978 Κρατικός Λειτουργός Α΄ Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ΚΔ
    • 1978-1988 Μέλος της Διπλωματικής Αποστολής στην ΕΕ και της Πρεσβείας της ΚΔ στις Βρυξέλλες, Διαπραγματεύσεις για την συμφωνία Κύπρου ΕΚ και Διευθυντής του Εμπορικού Κέντρου της Πρεσβείας της ΚΔ.
    • 1988-1990 Γραφείο Μελετών Κυπριακού για τις Διαπραγματεύσεις, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • 1979-1985 Διδακτορικό πολιτικής επιστήμης, διεθνούς και ευρωπαϊκής πολιτικής στα πεδία της στρατηγικής θεωρίας και των στρατηγικών ζητημάτων της Ευρώπης, Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (ULB)
  • 1983-1988 Ερευνητής Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών, ULB Βρυξελλών
  • 1987 Δημοσίευση του «European Political Cooperation. Towards a European Diplomacy?» (Gower London)
  • 1988 Δημοσίευση του «Nuclear Strategy and European Security Dilemmas. Towards a Common European Defense System?»
  • 1988-1990 Γραφείο Μελετών Κυπριακού για τις Διαπραγματεύσεις, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • 1990-1994 Επίκουρος Καθηγητής Πάντειον Πανεπιστήμιο Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών
  • 1994-1999 Αναπληρωτής Καθηγητής Πάντειον Πανεπιστήμιο Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών
  • 1999-2007 Τακτικός Καθηγητής Πάντειον Πανεπιστήμιο Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών
  • 2007-2016 Τακτικός Καθηγητής Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών
    • 2009-12 Διευθυντής Μεταπτυχιακών
    • 2012-16 Πρόεδρος του Τμήματος
  • 1990-2016 συγγραφή 16 βιβλίων στα πεδία της Διεθνούς πολιτικής, Στρατηγικής θεωρίας (βλ. πιο κάτω)
  • 1990 και εντεύθεν διδασκαλία στις Σχολές Πολέμου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
  • 1990 και εντεύθεν Πυκνή παρουσία με εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια στον Ελληνικό και κυπριακό δημόσιο διάλογο για ζητήματα Ευρώπης, διεθνούς πολιτικής, στρατηγικής θεωρίας, εθνικής στρατηγικής.

Λεπτομερέστερα:

Ακαδημαϊκή διαδρομή και παρουσία

  • 1990-2007 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειον Πανεπιστήμιο (διαδοχικά Επίκουρος Καθηγητής το 1990, Αναπληρωτής Καθηγητής το 1994 και Πρωτοβάθμιος Καθηγητής το 1999).
    • Έδρα Jean Monnet της ΕΕ για την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ενοποίηση και την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια»
  • 2007-2016 Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων – Στρατηγικών Σπουδών Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
    • 2009-12 Διευθυντής Μεταπτυχιακού κύκλου Σπουδών στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές
    • 2012-2015 Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
    • 1990-2016 Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια, διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και δημοσίευση συλλογικών τόμων και ως πρόεδρος στο Τμήμα διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς πρωτοβουλίες για την αύξηση από 1 σε 5 των μεταπτυχιακών κύκλων σπουδών του Τμήματος

Σπουδές

  • Δημοτικό Σχολείο και Γυμνάσιο-Λύκειο Λαπήθου, Κύπρος 1954-1966
  • Δίπλωμα, Ανωτέρα Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Ελλάδα, 1966-68
  • Δίπλωμα, Νομική Σχολή, Τμήμα Οικονομικών, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1971-75
  • Master of Arts, M.A in European Community Studies, Πανεπιστήμιο Manchester 1976-7
  • Ερευνητής, Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Βρυξελλών
  • Διδακτορικό, Ph.D, Political Sciences and International Relations, Πανεπιστήμιο Βρυξελλών University of Brussels (ULB), 1979-85.

 Κύρια γνωστικά πεδία έρευνας, δημοσιεύσεων και διδασκαλίας

  • Πολιτική Θεωρία του διεθνούς συστήματος
  • Κρατική Θεωρία – Στρατηγική Θεωρία – Εθνική Στρατηγική
  • Ιστορία Διεθνών Σχέσεων και της Στρατηγικής
  • Διεθνής Πολιτική Οικονομία
  • Θεωρία Διεθνών Σχέσεων
  • Ιστορία, Θεωρία και Θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης
  • Ευρωπαϊκή Ασφάλεια
  • Ευρωστρατηγικά ζητήματα σε ιστορικό και σύγχρονο πλαίσιο
  • Αμερικανική εξωτερική πολιτική από το 1776 μέχρι τον 21 αιώνα
  • Αμερικανική Εθνική Στρατηγική
  • Το Πυρηνικό ζήτημα και πυρηνική Στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων
  • Ευρωατλαντικές σχέσεις, θεσμοί και πολιτική
  • Διπλωματία και Στρατηγική των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων, Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας
  • Στρατηγική και Διπλωματία των Μεγάλων Δυνάμεων από τον Ναπολέοντα μέχρι τον 21 αιώνα
  • Το Αναδυόμενο Πολυπολικό Διεθνές Σύστημα πολλών μεγάλων δυνάμεων τον 21 αιώνα
  • Περιφερειακές Διενέξεις και διεθνής πολιτική – Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση και Μείζονα Ανατολή
  • Ενέργεια και διεθνής πολιτική
  • Σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και η Ανατολική Μεσόγειος
  • Πολιτική θεωρία

 Άλλες επαγγελματικές θέσεις και δραστηριότητες

  • 3 χρόνια Αξιωματικός Καταστρώματος σε Ελληνικά ποντοπόρα Εμπορικά πλοία 1968-70 & 1975-6
  • Κρατικός Λειτουργός Α΄ της Κυπριακής Δημοκρατίας 1978-1990
    • 1978-1979 Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας
    • 1979-1988 Μέλος της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες με βαθμό Συμβούλου
    • 1979-1988. Μέλος της Πρεσβείας της ΚΔ στις Βρυξέλλες
      • Διευθυντής του Εμπορικού Κέντρου της Κυπριακής Πρεσβείας στις Βρυξέλλες.
      • Ενεργός ρόλος στις διαπραγματεύσεις για την Συμφωνία της ΕΚ με την Κυπριακή Δημοκρατία
    • 1988-1990 Γραφείο Μελετών Κυπριακού, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την στήριξη των διαπραγματεύσεων.
    • 1988-90. Ενεργή και πυκνή συμμετοχή στην δημόσια συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
  • 1990 και εντεύθεν. Κατά καιρούς συμμετοχή σε συμβουλευτικά επιτελικά σώματα Ελληνικών υπουργείων, κυρίως του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • 1990 και εντεύθεν Ενεργή συμμετοχή στην Ελληνική δημόσια συζήτηση για ζητήματα της Ελληνικής Αποτρεπτικής Στρατηγικής.
  • 1990-2016 διδασκαλία στις Σχολές Πολέμου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η διδασκαλία αφορούσε πρωτίστως θεμελιακά ζητήματα της διεθνούς πολιτικής, στρατηγική θεωρία, θεωρία του πολέμου και τις στρατηγικές των μεγάλων δυνάμεων. Επίσης ζητήματα της Ελληνικής Αποτρεπτικής Στρατηγικής
  • 1990 και εντεύθεν, Επιφυλλίδες, άρθρα και δοκίμια, μεταξύ άλλων στην «Ελευθεροτυπά», «Τα Νέα», τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» και στο διαδίκτυο.

Δημοσιεύσεις: Εκατοντάδες άρθρα και δοκίμια σε συλλογικά έργα, επιστημονικές εκδόσεις και έντυπα γενικής πληροφόρησης. Σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν τις διεθνείς σχέσεις και ιδιαίτερα τις στρατηγικές σπουδές. Εδώ αναφέρονται μόνο τα δημοσιευμένα βιβλία (16 μονογραφίες):

  1. European Political Cooperation. Towards a framework of supranational diplomacy? England: Gower Publishers 1987.

  2. Nuclear Strategy and European Security Dilemmas. Towards an Autonomous European Defence System? England: Gower Publishers 1988.

  3. «Η Αίτηση ένταξης της Κύπρου και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, 1987-1991», μέρος Β’, στο Ήφαιστος Π.  & Τσαρδανίδης Χ., Οι Σχέσεις της Κύπρου με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες 1972 – 1992. Αθήνα: Παπαζήσης.

  4. «Το Ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας προς το 2000», μέρος Β στο Ήφαιστος Π. & Τσαρδανίδης Χ., Το Ευρωπαϊκό σύστημα Ασφαλείας  και η Ελληνική – Εξωτερική Πολιτική προς το 2000Αθήνα: Σιδέρης 1992.

  5. «Στρατηγική της Αποτροπής και η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, μέρος Α΄», στο Ήφαιστος Π. & Πλατιάς Αθ., Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική (Αθήνα: Παπαζήσης 1992.

  6. Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Η Ευρώπη των  πολλών Ταχυτήτων και κατηγοριών κατά της Ευρωπαϊκής Ιδέας, Αθήνα: Οδυσσέας 1994.

  7. Αμερικανική εξωτερική πολιτική, από την ιδεαλιστική αθωότητα στο πεπρωμένο του έθνους. Αθήνα: Οδυσσέας 1994.

  8. Η Εξωελληνική νοοτροπία και τα αίτιά της. Αθήνα: Ποιότητα 1997.

  9. Διπλωματία και στρατηγική των Μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων. Γαλλίας, Γερμανίας, Μεγάλης ΒρετανίαςΑθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα 2000.

  10.  Θεωρία διεθνούς και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αθήνα, Εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα 2000.

  11.  Ιστορία, θεωρία και πολιτική φιλοσοφία διεθνών σχέσεων. Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα 2000.

  12.  «Η γεωπολιτική και γεωστρατηγική διάσταση του ευρωατλαντικού βάθρου ισχύος», και «Ατλαντική Συμμαχία και ευρωατλαντικός χώρος», μέρος Α΄ και Γ΄ στο Αρβανιτόπουλος Κ. & Ήφαιστος, Ευρωατλαντικές σχέσεις. Αθήνα: Εκδόσεις Ποιότητα 2000.

  13.  Κοσμοθεωρητική ετερότητα και αξιώσεις πολιτικής κυριαρχίας, Ευρωπαϊκή Άμυνα, Ασφάλεια και Πολιτική Ενοποίηση. Αθήνα: Ποιότητα 2001.

  14.  Ο πόλεμος και τα αίτιά του. Αθήνα: Ποιότητα 2002.

  15.  Οι διεθνείς σχέσεις ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διαδρομή, αντικείμενο, περιεχόμενο και γνωσιολογικό υπόβαθροΑθήνα: Ποιότητα 2006.

  16. Κοσμοθεωρία των Εθνών. Συγκρότηση και συγκράτηση των κρατών, της Ευρώπης και του Κόσμου. Αθήνα: Ποιότητα 2009

Διαδίκτυο (Αυτοτελής ανάπτυξη και ενημέρωση των σελίδων)

INTERNET

Webpages   www.ifestos.edu.gr / www.ifestosedu.gr

Thematic Facebook pages

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία  (State Theory – Strategic theory)

https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας (International Politics 211 century)

https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/

ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο (The triangle Greece, Turkey, Cyprus: An imbalance triangle)

https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα (Diachronic Hellenic political traditions)

https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός  (Man, state, World – political thinking)

https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδυλης Παναγιώτης πολιτικός στοχασμός  (Panayiotis Kondylis. Political thought)

https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ  (The foogy kingdom of European integration)

https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός (Thycidites – political thinking)

https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης  (Great Alexander – Genius General and political actor)

https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν (Books worth reading)

https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση (Peaceful political revolution) (- ref the crisis after 2010)

https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

Προσωπική σελίδα (pers0nal profile)

https://www.facebook.com/p.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα (Civilization, Environment, Nature, Fishing)

https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

Facebook pages of some books

Κοσμοθεωρία των Εθνών

https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

Κοσμοθεωρητική ετερότητα και αξιώσεις πολιτικής κυριαρχίας

https://www.facebook.com/kosmothewrhtikh.eterothta.ifestos

Οι διεθνείς σχέσεις ως αντικείμενο επιστημονικής μελέτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

https://www.facebook.com/diethneis.sxeseis.ifestos?ref=hl&ref_type=bookmark

Θεωρία διεθνούς και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης 

https://www.facebook.com/thewria.diethnous.ifestos

Ευρωατλαντικες σχέσεις (Αρβανιτόπουλος / Ήφαιστος

https://www.facebook.com/eurwatlantikes.sxeseis

Ο Πόλεμος και τα Αίτιά του 

https://www.facebook.com/polemos.aitia.ifestos

Διπλωματία και Στρατηγική των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων 

https://www.facebook.com/diplwmatia.ifestos

Ιστορία, Θεωρία και Πολιτική φιλοσοφία διεθνών σχέσεων 

https://www.facebook.com/istoria.thewria.ifestos

Η εξωελληνική νοοτροπία και τα αίτιά της 

https://www.facebook.com/eksoelliniki.nootropia.ifestos 

Παρεμβάσεις στο διαδίκτυο (συμπληρώνεται διαρκώς)

Στρατηγικά

Οι Παλαιστίνιοι, το Ισραήλ, το «ζήτημα του σιωνισμού» και το σύγχρονο κρατοκεντρικό διεθνές σύστημα https://wp.me/paSdey-Ex

 Διεθνές Δίκαιο και τουρκικός αναθεωρητισμός Πολιτικές όψεις του διεθνούς συστήματος, των διεθνών θεσμών και του Διεθνούς Δικαίου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/diethnes-dikaio-kai-toerkikos-anatheoretismos_gr_5e19b325c5b6640ec3d4e656?utm_hp_ref=gr-homepage

 Το δίκαιο της θάλασσας, τα θολά νερά και τα βήματα του Μητσοτάκη

https://slpress.gr/idees/to-dikaio-tis-thalassas-ta-thola-nera-kai-ta-vimata-toy-mitsotaki/

 «Παγιδευτική αποκλιμάκωση» με καταποντισμό μέσα στον αδιέξοδο λαβύρινθο των τουρκικών αναθεωρητικών αξιώσεων https://wp.me/p3OqMa-1Gy  Γιατί η ελληνική διπλωματία πρέπει να ξαναμάθει το αλφάβητο της στρατηγικής https://slpress.gr/ethnika/giati-i-elliniki-diplomatia-prepei-na-xanamathei-to-alfavito-tis-stratigikis/

 

2020 ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕΙΟΝΤΑΙ. ΤΟ BREXIT ΩΣ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΑΣ ΦΑΣΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΩΝ

https://www.huffingtonpost.gr/entry/2020-kai-oi-tektonikes-plakes-tes-eeropes-seiontai_gr_5e10e14dc5b6b5a713bb078e?utm_hp_ref=gr-homepage

 

Η θανάτωση του Σουλεϊμανί και … ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-thanatose-toe-soleimani-kai-o-tritos-paykosmios-polemos_gr_5e11a5a8e4b0b2520d22bd87?utm_hp_ref=gr-homepage

Το «Τρίγωνο των Βερμούδων» στο Αιγαίο «12 Αιγιαλίτιδα-Υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ» https://wp.me/paSdey-4HW

Ποια «χαρτιά» έχει να παίξει ο Κυριάκος στον Λευκό Οίκο  https://slpress.gr/ethnika/poia-quot-chartia-quot-echei-na-paixei-o-kyriakos-ston-leyko-oiko/

Ο πολιτικός ανορθολογισμός υπονομεύει την Στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας https://wp.me/paSdey-4tH

Μας οδηγείτε σε πόλεμο, κύριοι «καζάν-καζάν»

https://slpress.gr/ethnika/mas-odigeite-se-polemo-kyrioi-quot-kazan-kazan-quot/

 

Πριν είναι πολύ αργά: Κρατικά επιτελεία και εθνική στρατηγική  https://wp.me/p3OqMa-1G2 https://www.huffingtonpost.gr/entry/prin-einai-pole-arya-kratika-epiteleia-kai-ethnike-strateyike_gr_5de7713fe4b00149f7382b93?utm_hp_ref=gr-homepage

 

Η «απέραντη» τουρκική απειλή https://slpress.gr/ethnika/i-quot-aperanti-quot-apeili-tis-toyrkias-kai-i-stratigiki-anyparxia-tis-elladas/

Εθνική Αποτρεπτική στρατηγική και οι διαχρονικοί αντίπαλοί της https://wp.me/p3OqMa-1EN

Απαγορευμένες λέξεις εντός ενός κοινωνικοπολιτικού συστήματος υπό καταστολή https://youtu.be/TrrAGBNVYUE

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ  (ηχητικό) https://wp.me/p3OqMa-1DY

https://youtu.be/C2Z6R25idws  – https://youtu.be/C2Z6R25idws?t=1

Πολιτικές και στρατηγικές όψεις του διεθνούς συστήματος και οι προϋποθέσεις αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής https://wp.me/p3OqMa-1Dw

Τα αίτια των συμφορών των Κούρδων και όχι μόνο. https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-aitia-ton-semforon-ton-koerdon-kai-ochi-mono_gr_5da04615e4b087efdbac5852?utm_hp_ref=gr-homepage&fbclid=IwAR3-1gS5GhyaDKbTKRCtB7LPeDUb9AGDrxFXUbyJtYYBcYqFMob73rdyAb0

«Συμμαχίες» εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων της Μεταψυχροπολεμικής εποχής. Το παράδειγμα της Τουρκίας, των Κούρδων και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα. https://www.huffingtonpost.gr/entry/semmachies-en-meso-kataiyistikon-strateyikon-exelixeon-tes-metapsechropolemikes-epoches_gr_5d9ee86ce4b06ddfc513e514?ncid=other_huffpostre_pqylmel2bk8&utm_campaign=related_articles και https://wp.me/p3OqMa-1Ca

Εθνική ασφάλεια: Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου! https://slpress.gr/idees/ethniki-asfaleia-ta-idia-pantelaki-moy-ta-idia-panteli-moy/

Εκπομπή στο Leaders Στο Star 7.10.2019  – Youtube https://youtu.be/6VFhV9WPE80  https://www.youtube.com/watch?v=6VFhV9WPE80  https://youtu.be/6VFhV9WPE80  και https://www.starx.gr/show/leaders/episode/1599

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο στην Αθήνα: Συμμαχίες, αναλώσιμα κράτη, εθνική συνείδηση και εθνική στρατηγική (ηχητικό)  https://wp.me/p3OqMa-1C0

Η μόνη κοινή κοσμοθεωρία όλων των εθνών είναι η Εθνική Ανεξαρτησία. Η Εθνική Ανεξαρτησία των Ελλήνων στην Κλίνη του Προκρούστη. https://wp.me/p3OqMa-1BB

Αποτρεπτική στρατηγική, απειλές «χαμηλής έντασης», έλεγχος κλιμάκωσης και γενικευμένος πόλεμος https://wp.me/p3OlPy-2iz

Αποτροπή τετελεσμένων και πολιτική συναίνεση εν μέσω προεκλογικής αναμέτρησης https://wp.me/p3OlPy-2gx

Εκλογές εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων και Τουρκικών προκλήσεων https://www.huffingtonpost.gr/…/ekloyes-en-meso-kataiyistik…

Εκλογές: «Το μη χείριστο είναι χείρον αλλά αναπόφευκτο;». Μέχρι να κάνει ξαστεριά ….

https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/2153126618116209?__tn__=K-R

Στρατηγικές τεκτονικές ζώνες Ανατολικά του Αιγαίου https://wp.me/p3OlPy-2gc  https://wp.me/p3OqMa-1zU

ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΑΠΕΤΥΧΕ (ηχητικό) https://wp.me/p3OlPy-2fS

Περί Στρατηγικής https://wp.me/p3OlPy-2fD

ΟΝΕ: ήταν «όραμα» μαζί και μπαμπούλας, τώρα και το «Μακεδονικό». https://wp.me/p3OlPy-2fh

Από το ζεϊμπέκικο στην «συναδέλφωση των λαών». https://wp.me/p3OlPy-2ev

 Οι Ηγεμονικές Δυνάμεις, τα λιγότερο ισχυρά κράτη και η Ελλάδα https://wp.me/p3OlPy-2d3 – https://wp.me/p3OqMa-1ye

 Το Αλφάβητο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η μοναχοφάης Τουρκία και η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας. https://wp.me/p3OqMa-1wY

Η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας και οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας https://wp.me/p3OlPy-2d1

Το «Μολών λαβέ» του Γρηγόρη Αυξεντίου, η σημασία του, ο επικήδειος της Σπαρτιάτισσας μάνας του (απόδοση Μαρινέλλα) και ο αποχαιρετισμός του Γιάννη Ρίτσου https://wp.me/p3OlPy-2cs

Λάθος μήνυμα η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα https://wp.me/p3OlPy-2b7

https://youtu.be/2sQ6WZ1cGck

Η οδοιπορία του Τσίπρα προς την Άγκυρα https://wp.me/p3OlPy-2bj

«Πρέσπες»: Άνοιγμα του Ασκού των Βαλκανικών ανέμων. Νέα στρατηγική https://wp.me/p3OqMa-1wu

«Μαγικά ραβδιά» και «αγγελικά κουρδιστήρια» … για «ιδεολογική» ανακατασκευή των ανθρώπων και του κόσμου https://wp.me/p3OlPy-2aU

Τα Βαλκάνια σε τροχιά αστάθειας: ΠΓΔΜ – Διάλυση ή άτακτη διάλυση;! https://wp.me/p3OlPy-2au

ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019 … ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ; https://wp.me/p3OqMa-1vJ

Ο πολίτης, ο ρόλος του και η γνώση ως το αντίδοτο της ιδεολογικής εσχατολογίας. Τι σημαίνει, εν τέλει, πολιτική παιδεία και πως κανείς την αποκτά; https://wp.me/p3OlPy-29k – https://wp.me/p3OqMa-1vn

ΚΑΛΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 2019 … ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ; https://wp.me/p3OqMa-1vJ

Όταν οι ελέφαντες παλεύουν το γρασίδι υποφέρει https://wp.me/p3OqMa-1vh

Ελληνικότητα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία. https://wp.me/p3OlPy-299

Το φλερτ Τραμπ-Ερντογάν και η αυτοπαγίδευση της Ελλάδας https://wp.me/p3OlPy-28X

Γεωπολιτικές σταθερές και εθνική στρατηγική: Ουάσιγκτον – Αθήνα – Μόσχα https://wp.me/p3OlPy-27R

Συναλλαγές των λιγότερο ισχυρών κρατών με τις μεγάλες δυνάμεις και η Ελλάδα https://wp.me/p3OlPy-27J

Το πάζλ της Ανατολικής Μεσογείου και η αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό (ηχητικό) https://wp.me/p3OlPy-26G

Ο κατευνασμός του Τσίπρα, η ισχύς του Ερντογάν https://wp.me/p3OlPy-25p

«Στρατηγικό κρυφτούλι» ή περί διαδικασίας αντί περί ουσίας https://wp.me/p3OlPy-24Z

Το μεγάλο έλλειμμα προϋποθέσεων για μια αξιόπιστη Ελληνική Εθνική Στρατηγική https://wp.me/p3OlPy-24J

«Μακεδονικά μυστήρια»

https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1847738918654982?__tn__=K-R

Το Τουρκικό εκκρεμές, οι ΗΠΑ και οι πλανητικές και περιφερειακές ισορροπίες https://wp.me/p3OlPy-22O

Κράτος πάνω στην άμμο https://wp.me/p3OlPy-22r

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. «Πελατειακές σχέσεις» («patron-clientrelations») μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών και ο διάλογος Μηλίων-Αθηναίων στον Θουκυδίδη. https://wp.me/p3OlPy-Oa

«Πελατειακές σχέσεις» (patron-clientrelations) μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο… http://wp.me/p3OlPy-wB 

Η γονατισμένη Ελλάδα και ο μύθος του ηγετικού ρόλου της https://wp.me/p3OlPy-228

Aσύμμετρες απειλές, πυρκαγιές και όχι μόνο https://wp.me/p3OlPy-21u

Η Συμφωνία των Πρεσπών, φαντασιώσεις και ορθολογισμός. Οι ελαφρότητες με την «κατασκοπεία» στην Ελλάδα σε γεωπολιτικό κάδρο (ηχητικό)

https://wp.me/p3OlPy-20C

https://youtu.be/IPIYkluBUvk

Ελλάδα: Ολοταχώς προς τις ηγεμονικές Συμπληγάδες χωρίς Οδυσσέα στα σπήλαια των Κυκλώπων https://wp.me/p3OlPy-1Zf

Μεταφυσικές Βαλκανομακεδονικές ηγετικές φαντασιώσεις https://wp.me/p3OlPy-1YH

Η αξιοπιστία της Ελληνικής εθνικής στρατηγικής στην κόψη του ξυραφιού https://wp.me/p3OlPy-1Yf – https://wp.me/p3OqMa-1u3

Τα ηγεμονικά κράτη, η Ελλάδα και τα στρατηγικά παίγνια https://wp.me/p3OlPy-1Y0

Ο Ερντογάν και οι στρατηγικοί προσανατολισμοί του https://wp.me/p3OlPy-1XR

Η επανεκλογή ως Προέδρου της Τουρκίας του (Νταβουτογλιανών στρατηγικών προσανατολισμών) Ταγίπ Ερντογάν https://wp.me/p3OlPy-1XB

«Μακεδονικές Συμπληγάδες» και Μεταψυχροπολεμική διεθνής πολιτική https://wp.me/p3OlPy-1Xc

Η Συμφωνία (με την FYROM) διευρύνει την αστάθεια στα Βαλκάνια (ηχητικό) https://wp.me/p3OlPy-1X4

ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΡΗΣ» https://wp.me/p3OlPy-1I0

Τα κράτη επιδιώκουν να αποκτήσουν «ισχύ», η οποία είναι το κύριο «νόμισμα» στη διεθνή πολιτική (Waltz) https://wp.me/p3OlPy-AA [«Ο ρόλος της κρατικής ισχύος στον μετά-Αποικιακό εθνοκρατοκεντρικό κόσμο του Εικοστού Πρώτου Αιώνα», στο Μάζης Ι. (επιμ.) Εξεγέρσεις στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο: Ζητήματα Ειρήνης και Σταθερότητας στη Μεσόγειο (Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ 2013)]

Το «Μακεδονικό» αναδεικνύει την ελλειμματική γνώση της διεθνούς πολιτικής και τον νομικισμό ως βαρύτατη πολιτική ασθένεια. https://wp.me/p3OqMa-1tW  – Π. Ήφαιστος, Ρεσιτάλ εκλογικεύσεων και το  «Μακεδονικό άλμα στο κενό» https://wp.me/p3OlPy-1Xj

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ https://wp.me/p3OqMa-1tB

Η «ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ», Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  https://wp.me/p3OlPy-1cH

ΠΕΡΙ ΠΟΛΕΜΟΥ https://wp.me/p3OlPy-1WW

Ελληνική αποτρεπτική στρατηγική: Μια ιδιόμορφη εύθραυστη και επικίνδυνα έωλη «ενδιάμεση κατάσταση» https://wp.me/p3OlPy-1Va – https://wp.me/p3OqMa-1tx

ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Αχμέτ Νταβούτογλου, «Το Στρατηγικό Βάθος της Τουρκίας». Αποσπάσματα https://wp.me/p3OlPy-1UQ

Π. Ήφαιστος, Η αποτυχία της Ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής και «το γκριζάρισμα των νεοελλήνων» https://wp.me/p3OqMa-1t4

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  https://wp.me/p3OqMa-1dx

Ένοπλες δυνάμεις και εθνομηδενισμός (οι Ένοπλες Δυνάμεις ως θεσμός συλλογικής ελευθερίας) –https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1616478661781010
https://wp.me/p3OlPy-1Ud

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ – Παναγιώτης Κονδύλης, Πόλεμος και ειρήνη στο Αιγαίο https://wp.me/p3OlPy-1Qehttps://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1577501145678762

https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/permalink/2049129315369100/

Τουρκική απειλή: Μια νέα στρατηγική αλλά ποια; https://wp.me/p3OlPy-1Qq

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ «ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ» ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ https://wp.me/p3OlPy-1Q5

«Τουρκία-Ελλάδα: Η λογική των ακροβασιών του Ερντογάν και η Κλίνη του Προκρούστη των Στρατηγικών παιγνίων. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης». http://wp.me/p3OlPy-1AE.

 «Τουρκική απειλή: Αποτρεπτική στρατηγική και η σχέση απειλών χαμηλής έντασης – μεγάλης πολεμικής σύρραξης» http://wp.me/p3OlPy-1rT.

«Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση» – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404.

Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος https://wp.me/p3OlPy-1Pv

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ https://wp.me/p3OlPy-1rT [Πηγή. Δημοσιεύτηκε αρχικά στο On Alert http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404 με τίτλο Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση ]

«Διαχείριση κρίσεων χαμηλής έντασης, η κλιμάκωση και η αποτρεπτική στρατηγική» https://slpress.gr/idees/i-tourkia-kerdizei-ton-polemo-choris-machi/.

«Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική: Η Τουρκική απειλή, «μικρές κρίσεις»-σωρευτικά αποτελέσματα, αποτρεπτική αξιοπιστία» https://wp.me/p3OlPy-1OV.

Π. Ήφαιστος: Δεν υπάρχει συγκροτημένο κράτος στην Ελλάδα; https://wp.me/p3OlPy-1Nf

Π.΄Ηφαιστος: Στρατηγική κουλτούρα αποτροπής https://wp.me/p3OlPy-1Na

Π. Ήφαιστος, Τι κερδίζει η Τουρκία από κρίσεις «χαμηλής έντασης» https://wp.me/p3OlPy-1ML

Τι κερδίζει η Τουρκία από κρίσεις «χαμηλής έντασης» https://wp.me/p3OlPy-1ML και http://www.onalert.gr/stories/ti-kerdizeih-htourkia-apo-kriseis-xamhlhs-entashs-analysh/63263.

Τουρκικές ενέργειες στρατηγικού χαρακτήρα και βαθύτατων προεκτάσεων. Οι ύβρεις πάντα φέρνουν Νέμεση https://wp.me/p3OlPy-1M1

Μακεδονικό και τα στραβοπατήματα του «αγαθού Βαλκανικού γίγαντα». Εθνική στρατηγική, Μακεδονικό, στρατηγικές εξελίξεις, Γερμανικό / Μακεδονικό και οι αφετηρίες των εθνομηδενιστών της συμφοράς. https://wp.me/p3OqMa-1re

Μεταψυχροπολεμική Ελληνική διπλωματία, τα Σκόπια και τα αίτια του ελλείμματος εθνικής στρατηγικής https://wp.me/p3OlPy-1Kj

Ο ηγεμονικός ανταγωνισμός τον 21 αιώνα και η αστάθεια στις περιφέρειες https://wp.me/p3OlPy-1K6

Η σύρραξη στη Συρία και ο ανελέητος ηγεμονικός ανταγωνισμός ως καθοριστικός παράγων των περιφερειακών διενέξεων http://wp.me/p3OlPy-qo 

«ΟΙ ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» http://wp.me/p3OlPy-1FG – http://wp.me/p3OqMa-1oL

 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις: Σχέσεις ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών στο σύγχρονο διεθνές σύστημα http://wp.me/p3OqMa-1p5

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο Καποδίστριας, η δολοφονία του και οι προεκτάσεις μέχρι και σήμερα (Ημερίδα, βίντεο 03:18:00). Α. Κοκορίκος, Γ. Κοντογιώργης, Γ. Καραμπελιάς, Π. Ήφαιστος, Ναταλία Καποδίστρια https://wp.me/p3OlPy-284

1821 και σήμερα: Η Ελληνική Επανάσταση και η αξίωση για δημοκρατικό προσανατολισμό και Εθνική Ανεξαρτησία. https://wp.me/p3OlPy-1QD

https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1579474312148112

ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Ή ΉΤΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΌΛΕΜΟ https://wp.me/p3OlPy-Kx

Το αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στις περιφέρειες: Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Μείζονα Ανατολή*. http://wp.me/p3OlPy-1CO

Ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο http://wp.me/p3OqMa-1nr

ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης http://wp.me/p3OlPy-1AE – http://wp.me/p3OqMa-1np

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT

http://wp.me/p3OqMa-1l0

Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404

ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα) http://wp.me/p3OlPy-1iU

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Το μεθοδολογικό και φιλοσοφικό σταυροδρόμι και ο θανατηφόρος χαρακτήρας κάθε κατευναστικής στάσης και συμπεριφοράς. http://wp.me/p3OqMa-18d – http://wp.me/p3OlPy-1eZ

CLAUSEWITZ: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ» – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ https://wp.me/p3OlPy-WT

ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OlPy-1A2

ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OqMa-16D

ENAΛΛΑΚΤIΚΕΣ ΕΠIΛΟΓΕΣ ΚI ΔIΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝIΚΗΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤIΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓIΚΗΣ (1990-1) http://wp.me/p3OlPy-JO 

«Ο ύστερος νέο-οθωμανισμός και η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική» http://wp.me/p3OlPy-jt 

ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΦΕΡΝΕΙ ΠΟΛΕΜΟ Ή ΗΤΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟ. https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/permalink/1704692463103630/

ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ «ΙΣΧΥ», Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΝΟΜΙΣΜΑ» ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ http://wp.me/p3OlPy-AA

Η ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ, ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ https://wp.me/p3OlPy-TO

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚH ΑΝΙΣΟΡΡΟΠIΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕΤΑΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΙ–ΚΑΙ ΘEΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛAΔΑΣ http://wp.me/p3OlPy-Td 

ΣΥΡΡΟΗ ΚΑΙ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΔΕΞΙΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-Rw 

Ιδεολογίες και Ελληνική Εθνική Στρατηγική http://wp.me/p3OlPy-Qh 

ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – http://wp.me/p3OqMa-12B

https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/permalink/783311888492292/

ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – http://wp.me/p3OqMa-12B

ΠΕΡΙ ΣΟΡΟΣ, «»ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ» «ζητήματος»», ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΪΔΡΥΜΑΤΩΝ κτλ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΚΛΕΙ­ΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ». https://wp.me/p3OlPy-1LO

Θουκυδίδεια Παράδοση

Το Θουκυδίδειο «Παράδειγμα» της επιστημονικής μελέτης της διεθνούς πολιτικής και οι «επιστημονικές επαναστάσεις» http://wp.me/p3OlPy-Lb 

Οντολογική θεμελίωση του Πολιτικού και ο ρόλος της ισχύος στην αθέσπιστη διεθνή πολιτική: Πολιτικός στοχασμός versus Πολιτική Θεολογία http://wp.me/p3OlPy-1no

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΣΧΑΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΘΑ ΑΦΕΘΕΙ Ο ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ; http://wp.me/p3OlPy-zn

Διεθνείς σπουδές

ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΖΩΗΣ Δοκίμιο στον τιμητικό τόμο Καθηγητή Σωτήρη Καρβούνη https://wp.me/p3OqMa-15A

Περί «Τουρκικού κλάδου ελαίας», περί διεθνούς πολιτικής και περί νομικισμού («Πολεμικό Ανακοινωθέν Κούρδων της Εφρίν: “Η Ρωσία συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας”»). https://wp.me/p3OlPy-1KP

  Για την διαδρομή του μοντερνισμού, των ιδεολογιών και του μεταμοντερνισμού τους Νέους Χρόνους

Εθνομηδενισμός, Μακεδονία, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και η «Μπουμπουλίνα η … “ερωτιάρα”» https://wp.me/p3OqMa-1ys

Η Εθνική Ανεξαρτησία ως η κοινή Κοσμοθεωρία όλων των Εθνών και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 https://wp.me/p3OlPy-2db

πανηγυρικός

Εθνική Ανεξαρτησία / Συλλογική Ελευθερία: Η Μόνη Κοσμοθεωρία Όλων Των Εθνών. «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ. ΤΙ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»: Κάποια πράγματα τα γράφεις για να μην χρειάζεται να τα αναθεωρείς κάθε μέρα αλλά για να κτίζεις πάνω σ’ αυτά: https://ifestos.edu.gr/2017/10/03/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5/

«Θεοφάνεια versus μηδενισμός»: Το αθεϊστικό, αντί-πνευματικό και εθνομηδενιστικό μείγμα της συμφοράς των νεοελλήνων https://wp.me/p3OqMa-1wa

ΔΙΆΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΓΈΝΗ, ΤΟΝ ΤΣΑΡΟΎΧΗ. ΠΕΡΊ ΑΣΤΏΝ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΏΝ, ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΨΗΦΟΥ, ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΎΣ https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/permalink/415143131975838/

Ελληνικότητα, Δημοκρατία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία. https://wp.me/p3OlPy-299

Δημοκρατία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία, Ελληνικότητα, Εθνοσυνέλευση, όχι ανυπόστατες ιδεολογίες και ιδεολογήματα. «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ;» ΠΟΤΕ ΕΜΦΥΛΙΟΣ! https://wp.me/p3OqMa-1uU

Γρηγόρης Αυξεντίου, ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ – Ελευθερία ή θάνατος https://wp.me/p3OqMa-1uJ

Συνταγματική αναθεώρηση: το έθνος, ο κόσμος, το κράτος και ο πολίτης https://wp.me/p3OlPy-27b

Ζητείται ένστικτο αυτοσυντήρησης / επιβίωσης – 114 https://wp.me/p3OlPy-1SV

ΗΘΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ* https://wp.me/p3OlPy-1O2

Εσχατολογικό ιδεολογικό δηλητήριο και πολιτική θεολογία versus Αριστοτελική πολιτική σκέψη https://wp.me/p3OlPy-1Ku

Εσχατολογικό ιδεολογικό δηλητήριο και πολιτική θεολογία versus Αριστοτελική πολιτική σκέψη https://wp.me/p3OqMa-1jx

Προσανατολιστική πολιτική σκέψη Ομηρικών προδιαγραφών. Όμηρος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Καβάφης, Ιθάκη, Πατρίδα https://wp.me/p3OqMa-1qL

Μοντερνισμός-Μεταμοντερνισμός: Διαδρομές του ιδεολογικού φαινομένου και η κατάληξή τους στην κυριαρχία των κερδοσκόπων και των τοκογλύφων http://wp.me/p3OlPy-1GB

ΜΕ ΑΦΟΡΜΉ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΊΩΝ: ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΟΜΟΡΡΑ VERSUS ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1jA

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Τι είναι οι Θερμοπύλες, εν τέλει; Τι είναι η Ιθάκη; Τι είναι οικογένεια; Τι είναι πατρίδα; http://wp.me/p3OlPy-1pZ – http://wp.me/p3OqMa-1j0

ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ http://wp.me/p3OqMa-1ij – http://wp.me/p3OlPy-1pn

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Συμπεριλαμβάνει απόσπασμα από το «Κοσμοθεωρία των Εθνών» http://wp.me/p3OqMa-1ie

ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ­– http://wp.me/p3OlPy-1bH – http://wp.me/p3OqMa-13c

και

Οντολογική θεμελίωση του Πολιτικού και ο ρόλος της ισχύος στην αθέσπιστη διεθνή πολιτική: Πολιτικός στοχασμός versus Πολιτική Θεολογία http://wp.me/p3OlPy-1no – http://wp.me/p3OqMa-1hI

 ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΎ ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΛΗΞΉ ΤΟΥ: ΚΑΤΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ,ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ http://wp.me/p3OqMa-138

ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ http://wp.me/p3OlPy-1kS

ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OqMa-1n1

ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OlPy-1bQ  –  http://wp.me/p3OqMa-15l

ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΕΙΑ VERSUS ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ / ΙΣΧΥΡΕΣ… http://wp.me/p3OlPy-10O 

«ΔΕΝΔΡΟ-ΦΟΒΙΑ», «ΦΥΛΛΟ-ΦΟΒΙΑ», «ΦΥΣΗ-ΦΟΒΙΑ» ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-ZS 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΔΥΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ http://wp.me/p3OlPy-ZB 

Μοντερνισμός, το ιδεολογικό φαινόμενο και η μεταμοντέρνα διολίσθηση προς τα ανθρωπολογικά Σόδομα και Γόμορρα. http://wp.me/p3OlPy-Zv 

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΎ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-Vv 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ. ΤΟ ΑΒΑΣΤΑΚΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΟΣ http://wp.me/p3OlPy-OE 

Tο εθνοκρατοκεντρικό διεθνές σύστημα και η διαδρομή της ανθρωποκεντρικής πολιτικής θεμελίωσης http://wp.me/p3OlPy-1id (με 5.1 Κοσμο)

ΖΙΑΚΑΣ: «ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ… http://wp.me/p3OlPy-I4 

Οι Έλληνες “μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί” http://wp.me/p3OlPy-BD 

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΆΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΓΈΝΗ, ΤΟΝ ΤΣΑΡΟΎΧΗ. ΠΕΡΊ ΑΣΤΏΝ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΏΝ, ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΨΗΦΟΥ, ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΎΣ https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/permalink/783311888492292/

ΔΕΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΤΥΧΑΙΑ: 17.11.2017 – 16.11.1973 = 44 χρόνια τρύπες στο νερό

https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos/posts/1583463601748312

ΑΝΤΙ-ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΣ: Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΤΩΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙ-ΗΓΕΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ http://wp.me/p3OlPy-1l6

ΠΕΡΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ή ΠΕΡΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ; https://wp.me/p3OqMa-1q9

ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ, ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ, ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ https://wp.me/p3OqMa-1qA

Νεοκλής Σαρρής: Η αποβίωση ενός μεγάλου ανθρώπου – ο ρόλος του πολιτικού στοχαστή (Π. Ήφαιστος) https://wp.me/p3OlPy-26v

Π. Ήφαιστος, Η Εθνική Ανεξαρτησία ως η κοινή Κοσμοθεωρία όλων των Εθνών και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 https://wp.me/p3OlPy-2db

Για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

 ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Τα περί «πολλών ευρωπαϊκών ταχυτήτων» εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων και κεκτημένης ταχύτητας ουτοπικών παρακρούσεων https://wp.me/p3OlPy-236

 ONE και ΕΕ: Η μεταρρύθμιση είναι αναγκαία αλλά ποιος την κάνει; https://wp.me/p3OlPy-1WQ

 ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΕ ΤΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ http://wp.me/p3OlPy-1vV

«ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ – ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ; http://wp.me/p3OlPy-1tR  http://wp.me/p3OqMa-1m6

ΟΙ ΘΑΜΩΝΕΣ ΤΟΥ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟΥ «ΓΥΑΛΙΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ» ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΞΥΠΝΗΤΟ. ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1sg

ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ (μεταμοντέρνος) στην ΕΕ. Αφορμή για επισημάνσεις περί νέων Σοδόμων και Γομόρρων ή περί της ανάγκης αλλαγής Παραδείγματος. http://wp.me/p3OqMa-1iz

εθνοκράτος versus ωφελιμιστικός διεθνισμός και το θολό ιδεολογικό Βασίλειο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης http://wp.me/p3OlPy-1kW

ΝΤΕ ΓΚΟΛ, ΤΣΟΡΤΣΙΛ, ΘΑΤΣΕΡ: Πίσω στα θεμελιώδη. Με εισαγωγή Π. Ήφαιστος http://wp.me/p3OlPy-1ju

ΠΕΡΙ «ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ» VERSUS ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΤΟ BREXIT ΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ http://wp.me/p3OlPy-1jj http://wp.me/p3OqMa-1ck

ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΕΕ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΕ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1992 ΚΑΘΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1jg

ΕΕ σε μετάβαση και οι κινούμενες στρατηγικές σεισμικές πλάκες. http://wp.me/p3OlPy-1jg

ΕΔΩ BREXIT ΕΚΕΙ BREXIT ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ BREXIT; ΤΟ BREXIT ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ: ΒΡΕΤΑΝΙΑ – https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/permalink/976607629150513/

EE: ΤΟ «ΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΟ» ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ http://wp.me/p3OlPy-1gC – http://wp.me/p3OqMa-19E

Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΤΕΧΝΟΣΦΑΙΡΑΣ http://wp.me/p3OlPy-134 

Ευρωπαϊκή ένωση: Πρότυπο ενός εθνοκρατοκεντρικού κόσμου ή μιας υπερκρατικής δεσποτείας;* http://wp.me/p3OlPy-Nl 

Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Απάντηση: Όση πρέπει σύμφωνα με την εθνοκρατοκεντρική της φύση http://wp.me/p3OlPy-PI 

ΤΟ ΘΟΛΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-CO 

ΟΝΕ: Ο μηχανισμός της καταστροφής και έγκαιρες προειδοποιήσεις http://wp.me/p3OlPy-CS 

Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι: Οι προϋποθέσεις μιας Εθνοκρατοκεντρικής ΕΕ http://wp.me/p3OlPy-uy 

Θα επιβιώσει ή δεν θα επιβιώσει η ΕΕ; http://wp.me/p3OlPy-sz 

Π. Ήφαιστος, Το «Γερμανικό ζήτημα» https://wp.me/p3OlPy-Q7

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2009-12 ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ http://wp.me/p3OlPy-sn 

Π. Ήφαιστος, Ευρωπαϊκή πολιτική – ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Βιβλιογραφικές αναφορές http://wp.me/p3OqMa-19l

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – ΔΙΆΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΓΈΝΗ, ΤΟΝ ΤΣΑΡΟΎΧΗ. ΠΕΡΊ ΑΣΤΏΝ, ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΏΝ, ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΉΣ ΨΗΦΟΥ, ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΎΣ https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/permalink/783311888492292/

Η διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της ΕΕ: Προϋπόθεση η ειρηνική πολιτική επανάσταση https://wp.me/p3OlPy-O1

ΗΠΑ

Περί Προέδρου Τραμπ το ανάγνωσμα https://wp.me/p3OlPy-1Uu

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT

http://wp.me/p3OqMa-1l0

Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος – Ανάλυση – http://www.onalert.gr/stories/panagiwths-hfaistos-tourkia-anamenei-diapra3oume-moiraio-la8os/54404

ΜΕΓΆΛΗ ΒΡΕΤΑΝΊΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΡΧΙΤΈΚΤΟΝΑΣ –https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/permalink/976241982520411/

Π. Ήφαιστος, ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΟΙ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΕΣ, Η ΤΟΥΡΚΊΑ, Η ΚΎΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ https://wp.me/p3OlPy-1uP  http://wp.me/p3OqMa-1kA και https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/permalink/975922452552364/

Π. Ήφαιστος, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ και ΓΝΩΣΗ VERSUS ΓΝΩΜΗ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ VERSUS ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ VERSUS ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ http://wp.me/p3OlPy-1qR

Π. Ήφαιστος, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Αναζητώντας νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς; Η σημασία για την Ελλάδα http://wp.me/p3OqMa-1km

Π. Ήφαιστος, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ, Η ΕΥΡΩΠΗ, ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ Η ΔΙΝΗ ΤΩΝ ΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ. Με αφορμή δηλώσεις του Τράμπ και σχόλια. http://wp.me/p3OqMa-1k1

John J. Mearsheimer, DONALD TRUMP SHOULD EMBRACE A REALIST FOREIGN POLICY. Ο κορυφαίος Αμερικανός διεθνολόγος προς Τράμπ: αυτοσυγκράτηση, αποφυγή υπερεξάπλωσης, ισορροπία δυνάμεων. http://wp.me/p3OlPy-1qq

ΠΡΌΕΔΡΟΣ DONALD TRUMP: Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΉ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΣΕ ΜΕΤΆΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΛΛΆΔΑ, http://wp.me/p3OlPy-1qZ

ΗΠΑ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΣΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: «U.S. PUNISHES RUSSIA FOR ELECTION HACKING, EJECTING OPERATIVES» και η «διένεξη» Ομπάμα-Τραμπ http://wp.me/p3OlPy-1pL

 Jeffrey Goldberg για τον Henry Kissinger, την εκλογή Trump και τους προσανατολισμούς της στρατηγικής των ΗΠΑ. The legendary and controversial statesman criticizes the Obama Doctrine, talks about the main challenges for the next president, and explains how to avoid war with China. Εισαγωγικό σημείωμα Παναγιώτης Ήφαιστος. http://wp.me/p3OlPy-1ng

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ή ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ; http://wp.me/p3OqMa-1hn

ΗΠΑ: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ. ΤΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΊ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ; Η νίκη του πολίτη; Ποιες προϋποθέσεις των Αμερικανικών στρατηγικών επιλογών που έχουν ως άξονα την έννοια της ισορροπίας εντός του αναδυόμενου πολυπολικού διεθνούς συστήματος http://wp.me/p3OlPy-1m9

Π. Ήφαιστος, ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

 Λάπηθος: Δράκοντας, Άγιος Γεώργιος και οι πατημασιές του αλόγου https://wp.me/p3OqMa-1wV

  «Αλλαγή στρατηγικής για το Κυπριακό: Διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην βάση της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας και το «Διαπραγματευτικό κεκτημένο»» https://wp.me/p3OlPy-266

«Διαπραγματευτικό κεκτημένο», η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα, το ΣΑ και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. https://wp.me/p3OlPy-25R

Κυπριακό: Η μεγάλη παγίδα  https://wp.me/p3OlPy-25O

Στο Huffington post αναρτημένο ως: «Αλλαγή στρατηγικής για το Κυπριακό: Διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην βάση της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας και το «Διαπραγματευτικό κεκτημένο»» https://wp.me/p3OlPy-266

και https://www.huffingtonpost.gr/entry/allaye-strateyikes-yia-to-kepriako-diethnes-kai-eeropaike-nomimoteta_gr_5bf29914e4b0757388204a95?utm_hp_ref=gr-homepage

Σον Φιλελεύθερο: «Διαπραγματευτικό κεκτημένο», η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα, το ΣΑ και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. https://wp.me/p3OlPy-25R

Στον SLpressΚυπριακό: Η μεγάλη παγίδα  https://wp.me/p3OlPy-25O

Π. Ήφαιστος, Αλλαγή στρατηγικής για το Κυπριακό: Διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην βάση της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας και το «Διαπραγματευτικό κεκτημένο» https://wp.me/p3OlPy-266

Τουρκικές ενέργειες στρατηγικού χαρακτήρα και βαθύτατων προεκτάσεων. Οι ύβρεις πάντα φέρνουν Νέμεση https://wp.me/p3OlPy-1M1

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ. ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ; ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ; https://wp.me/p3OqMa-1s0

ΑΝΤΙ-ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ. Για την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα στήνονται αθέατες αυτό-παγιδευτικές ΔΗΣΑΚΕΛΙΚΕΣ Συμπληγάδες  https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1513467512082126

ΚΤΗΝΩΔΙΕΣ ΣΤΑ ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ, ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΔΟ ΤΡΟΧΙΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΕ ΠΕΔΙΟ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΩΝ ΠΕΡΑΝ ΚΑΘΕ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/permalink/1732387776795464/

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ή ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ;
Καμιά χαμένη ψήφος. Ο επικρατέστερος υποψήφιος του αντί-ανανικού μετώπου θα πρέπει να βρεθεί στον δεύτερο γύρο.
https://wp.me/p3OlPy-1Jh

ΌΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΝΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ https://wp.me/p3OlPy-1JX

ΌΧΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΚΟΙΝΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΝΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1496951533733724 και
https://wp.me/p3OlPy-1JX

Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Διακήρυξη της Επιτροπής των Δέκα για την Κύπρο (Δ. Αλευρομάγειρος, Β. Φίλιας, Ι. Μάζης, Π. Ήφαιστος, Γ. Κασιμάτης, Π. Νεάρχου, Λ. Αξελός, Κ. Γρίβας, Λ. Βάσσης, Φ. Κλόκκαρης) https://wp.me/p3OlPy-1Lz

https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1520744898021054

ΟΙ ΣΧΟΙΝΟΒΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Με αφορμή το άρθρο του Στ. Λυγερού, «Όταν ο Ερντογάν χαστουκίζει ατιμωρητί την Ουάσιγκτον». https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1522692461159631

Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Διακήρυξη της Επιτροπής των Δέκα για την Κύπρο (Δ. Αλευρομάγειρος, Β. Φίλιας, Ι. Μάζης, Π. Ήφαιστος, Γ. Κασιμάτης, Π. Νεάρχου, Λ. Αξελός, Κ. Γρίβας, Λ. Βάσσης, Φ. Κλόκκαρης) https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1520744898021054

https://wp.me/p3OlPy-1Lz

Εθνομηδενισμός, Μακεδονία, Ελληνοτουρκικά,, Κυπριακό και η «Μπουμπουλίνα η … “ερωτιάρα”»  https://wp.me/p3OqMa-1ry

2018 ΚΑΙ Η «ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ»: Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ 2018 ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΕ ΣΤΙΓΜΕΣ ΟΡΙΑΚΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΩΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΟΙΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ. ΠΑΤΡΙΔΑ: Τι είναι οι Θερμοπύλες, Τι είναι η Ιθάκη; https://wp.me/p3OlPy-1JM

ΆΜΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ. https://wp.me/p3OqMa-17Q . Ρήγας: «Άμα φύγει ο τύραννος, ο ελληνικός λαός θα είναι φίλος και σύμμαχος με όλα τα ελεύθερα έθνη. Οι Έλληνες δεν ανακατεύονται εις την διοίκηση των άλλων εθνών, αλλά ούτε είναι εις αυτούς αποδεκτό να ανακατωθούν άλ­λα έθνη εις την δική τους. Δεν κάμνουν ποτέ ειρήνη με ένα εχθρό ο οποίος κατακρατεί ελληνικό τόπο».

Π. Ήφαιστος, ΠΑΤΡΙΔΑ: Τι είναι οι Θερμοπύλες, εν τέλει; Τι είναι η Ιθάκη; Τι είναι οικογένεια; Τι είναι πατρίδα; https://wp.me/p3OlPy-1pZ

https://wp.me/p3OlPy-1pZ

ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ, ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ, ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1492990290796515 https://wp.me/p3OqMa-1qA

Προσδιορισμός όρων και εννοιών όπως Εφιάλτες, προδότες, «ένοχοι», «δράστες», «εσχάτη προδοσία» κτλ, υπό το πρίσμα της πολιτικής επιστήμης. http://wp.me/p3OlPy-1wU

Π. Ήφαιστος,     https://wp.me/p3OqMa-1qs

H «μυστήρια» επίσκεψη Ερντογάν, η Εθνική στρατηγική και η «Α έως Ω» Τουρκική απειλή https://wp.me/p3OlPy-1HO

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ(;) https://wp.me/p3OqMa-1pE

ΚΥΠΡΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ «ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ». ΔΔΟ = αναγνώριση τετελεσμένων + διχοτόμηση + τουρκική επικυριαρχία + μετατροπή της Κύπρου σε πεδίο αστάθειας όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ https://wp.me/p3OqMa-1pt

Κυπριακό: Υπάρχει νέα στρατηγική; Και ποια; https://wp.me/p3OlPy-1GMhttps://wp.me/p3OqMa-1pr

Πραξικόπημα / εισβολή 1974 στην Μεγαλόνησο Κύπρο. Προπαγάνδα, μύθοι, η αλήθεια και οι συνέπειες αναγνώρισης των παράνομων τετελεσμένων της βίας* http://wp.me/p3OlPy-1ES

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΣΤΑ ΣΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ http://wp.me/p3OqMa-1oy

Ο ΟΗΕ, οι αποφάσεις του ΣΑ και προσεγγίσεις ριζικής επανατοποθέτησης του Κυπριακού ζητήματος* http://wp.me/p3OlPy-1DF

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: «αν είμαι στραβός και η πατρίδα μου είναι καλά, με θρέφει, αν είναι η πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να ‘χω στραβός θα να είμαι» http://wp.me/p3OqMa-1o9

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΦΑΣΕΩΝ». Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ (Ανατολική Γερμανία). http://wp.me/p3OqMa-1nH

ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ: ΕΥΓΕ, ΑΛΛΑ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. http://wp.me/p3OlPy-1vt]

ΤΕΛΙΚΑ, ΟΙ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ: ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΣΥΓΚΡΑΤΗΤΟΥ ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΕ ΛΕΒΑΝΤΙΝΟΥΣ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ http://wp.me/p3OqMa-1ld

Π. Ήφαιστος, ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ: κράτη, πολιτειακή συγκρότηση και σύνορα με όρους ζεϊμπέκικων, χορών της κοιλιάς και άλλων γλαφυρών και επικίνδυνων ιδεολογημάτων http://wp.me/p3OlPy-1sq

ΠΕΡΙ «ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΩΝ»: Η ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΩΣ «ΜΗ ΛΥΣΗ» ΚΑΙ ΩΣ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕΧΡΙ, ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΔΟΘΕΙΣΗΣ, ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ http://wp.me/p3OlPy-1sd –  http://wp.me/p3OqMa-1l3 –

Η ΈΝΩΣΗ, Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΚΥΡΙΟΣ ΑΚΙΝΤΖΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΟΘΟΥΝ ΜΙΑ ΔΔΟ https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/permalink/1457102464323998/

Panayiotis Ifestos, THE CYPRUS ISSUE: SLIDING ON A KNIFE-EDGE”, European Parliament, conference 31.1.2017 (it includes the report on «International and European law» in four languages) http://wp.me/p3OqMa-1kT

ΚΥΠΡΙΑΚΉ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΊΕΣ: ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΠΤΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ, 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 http://wp.me/p3OlPy-1ow – http://wp.me/p3OqMa-1hK

Π. Ήφαιστος, Η Κύπρος στην κόψη του ξυραφιού. Ώρα και ευκαιρία για μια νέα βιώσιμη αφετηρία http://wp.me/p3OlPy-1nH Ομιλία στην Διασκεπτική για το Κυπριακό στην Πάφο, Κύπρου, στις 26.11.2016.

Π. Ήφαιστος, ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: ΜΙΑ ΦΡΙΚΤΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΟΡΕΊΑ ΠΡΟΣ ΦΡΙΚΤΆ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΆΣΕΙΣ ΩΘΟΎΝ ΕΛΛΆΔΑ ΚΑΙ ΚΎΠΡΟ ΣΤΑ ΦΡΙΚΤΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΠΕΔΙΑ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΆΣ ΜΑΣ http://wp.me/p3OqMa-1hc

Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΤΟΥ ΚΡΗΜΝΟΥ http://wp.me/p3OqMa-1eH

Π. Ήφαιστος, ΚΥΠΡΟΣ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΜΙΑΣ ΜΥΣΤΗΡΙΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΈΛΛΗΝΑ ΥΠΈΞ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΊΑ http://wp.me/p3OqMa-140

ΚΎΠΡΟΣ: “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ” ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟΥ http://wp.me/p3OlPy-12U 

Ελληνική Εθνική Στρατηγική: Η τριπλή στρατηγική. Έννοια σκοποί προϋποθέσεις επιτυχούς εκπλήρωσης: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου http://wp.me/p3OlPy-Ff 

In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη. Ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και ο Γιάννος Κρανιδιώτης http://wp.me/p3OlPy-I2 

«ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, …» http://wp.me/p3OlPy-lc

Ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 1955-59 http://wp.me/p3OlPy-120 

Π. Ήφαιστος, ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. http://wp.me/p3OqMa-17D

 ΈΠΟΙΚΟΙ – ΈΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΈΜΟΥ. by Alfred de Zayas, Geneva, THE ANNAN PLAN AND THE IMPLANTATION OF TURKISH SETTLERS IN NORTHERN CYPRUS, Έποικοι – Εγκλήματα πολέμου – Καταστατικός Χάρτης ΟΗΕ, Διεθνές Δίκαιο http://wp.me/p3OlPy-1lx

ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΙΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ https://wp.me/p3OlPy-Ex

ΚΑΒΑΦΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ ποιητής, πολιτικός στοχαστής της ιστορίας, των ανθρώπων, των κρατών και του κόσμου https://wp.me/p3OlPy-HV

ΦΛΕΒΑ

Νήσος Φλέβα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής: ΟΧΙ στην εκποίηση της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Προς Υπουργό Άμυνας κ Πάνο Καμμένο – Ανοικτή επιστολή http://wp.me/p3OqMa-14O
Θέμα. Τι θέλει η τοπική κοινωνία και οι Δημότες: «Η νήσος Φλέβα στα ανοικτά του Δήμου μας έκτασης 1500 στρεμμάτων είναι ένας από τους σημαντικότερους θαλάσσιους και νησιώτικους βιοτόπους στην Ελλάδα, ένα διαμάντι φυσικού περιβάλλοντος στην αυλή μας, που ανήκει… Read More › http://wp.me/p3OqMa-14O

Καλή ΕπΑνάσταση «ΑΥΓΑ ΓΛΑΡΩΝ» ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ. Η φυσική χλωρίδα και πανίδα της Ελλάδας, η τιμή και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών, η ελευθερία τους και η Αειφόρος ανάπτυξη VERSUS «επενδυτές» Εμίρηδες, αγοραστές της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας η οποία εκποιείται ταχύρρυθμα, οι τοκογλύφοι και τα καζίνα κλοπής εισοδημάτων. ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ. Μέχρι να έλθει μια ευλογημένη μη εμφύλια ΕπΑνάσταση υπεράσπισης του Συντάγματος και του Πολιτικού  μας πολιτισμού. https://wp.me/p3OqMa-1sl

ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΛΟΓΙΚΕΣ VERSUS ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ: «Η πατρίδα και η φυσική και πολιτισμική κληρονομιά είναι συμβόλαιο των προγόνων με τους ζώντες και τους απογόνους όχι αντικείμενο παζαριών με Εμίρηδες ή οποιονδήποτε άλλο» http://wp.me/p3OqMa-1lI

Εκποίηση νήσων, βραχονησίδων και ιερών και οσίων http://wp.me/P3OqMa-Q3
[οι φωτογραφίες είναι από την νήσο Φλέβα, απέναντι από την Βουλιαγμένη, έκτασης 1500 στρεμμάτων] Εκποίηση, νησίδων, βραχονησίδων και άλλων ιερών και οσίων Παναγιώτης Ήφαιστος Περιεχόμενα: 1. Έγκλημα άνευ λόγου και αιτίας και για ασήμαντο αφορμή. 2. Χαιρέκακα ξένα «ανθρωποειδή» προ… Read More ›http://wp.me/P3OqMa-Q3

ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ (και η σελίδα facebook «Βάρη Βάρκιζα Βούλα Βουλιαγμένη, πολιτισμός περιβάλλον φύση ψάρεμα») http://wp.me/p3OqMa-1dN
Κατά πρώτον, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση των Ελληνικών κοινοτήτων στον τόπο και στον χρόνο. Δεν είναι εύκολο πράγμα. Το επιτυγχάνουν έθνη με ισχυρή πολιτική παράδοση και πολιτισμό που λειτουργεί ως ελκυστής που αποδυναμώνει φυγόκεντρες τάσεις. Εμείς το είχαμε. Γράφω το… Read More ›http://wp.me/p3OqMa-1dN

Π. Ήφαιστος, Νήσος Φλέβα: στην παρούσα
φάση η εκποίησή της συμβολίζει την πολιτική εξόντωση των νεοελλήνων, την εκμηδένιση της δημοκρατίας και τον βιασμό της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς http://wp.me/p3OqMa-1bl

Υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις καταδυνάστευσης και πρόκλησης βλάβης κατά του εθνικού συμφέροντος αλλά στην παρούσα φάση αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική: Το τελευταίο δημόσιο φυσικό πεδίο στο κατώφλι 5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η δημόσιας ιδιοκτησίας Νήσος Φλέβα 1500 στρεμμάτων. Με… Read More ›http://wp.me/p3OqMa-1bl

Νήσος Φλέβα: Το τελευταίο προπύργιο της φύσης στην Αττική και στον Σαρωνικό κινδυνεύει https://secure.avaaz.org/el/petition/Voyleytes_perivallontologikes_organoseis_polites_ton_Dimon_VVV_kai_alloi_Nisos_Fleva_To_teleytaio_propyrgio_tis_fysis_st/?cxKsfmb

Βλ. και https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB/posts/968423226632388

ΤαξΉφ2 001

ΗΦΑΙΣΤΟΣ-1170x638

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, κείμενο



Κατηγορίες:Άγιος Γεώργιος, Αταξινόμητα, Λάπηθος, Πατημασιές του Αλόγου, ιστορία

Ετικέτες: , , , , , , ,