CLAUSEWITZ: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ» – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ.

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Εισαγωγή

Σημείωση: Στο τέλος αναρτάται το κεφάλαιο 12 του αγγλικού βιβλίου «Nuclear Strategy» στο οποίο έγινε εκτεταμένη ανάλυση της σχέσης του πολέμου με την πολιτική σε αναφορά με τον Clausewitz.

Το παρόν γράφτηκε με αφορμή δημόσια σχόλια που δεν αξίζει/χρήζει να αναφεθούν και που αφορούν τόσο την στάση του ΑΓΕΕΘΑ στην κρίση των Ιμίων όσο και συχνές δηλώσεις του ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου οι οποίες ανεξαρτήτως συμπάθειας προς πρόσωπα ή άλλα κριτήρια δημιουργούν αποτρεπτικές παραστάσεις. Το Ελληνικό κράτος θα επιβιώσει εάν αρχίσει να λειτουργεί αξιόπιστα και εάν ως προς αυτό η κοινωνία συνηγορεί. Αυτό απαιτεί στρατηγική κουλτούρα και όχι αφορισμούς, γνώμες και ιδεολογικά συνθήματα.

Το θέμα της σχέσης πολιτικής και πολέμου έχει εξεταστεί σε πολλά βιβλία και δοκίμια. Μερικές πτυχές έχουν θιγεί και σε σύντομη παρέμβαση όταν στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Ναυάρχου Λυμπέρη για την κρίση των Ιμίων απάντησε με τρόπο που τιμά το υψηλό επίπεδο φιλοπατρίας και πολιτικής κουλτούρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η παρέμβαση του Στρατηγού Φλώρου, όπως σημείωσα στην εισαγωγή της πρώτης δικής μου ανάρτηση ήταν παραδειγματική όσον αφορά την μετάδοση αξιόπιστων αποτρεπτικών παραστάσεων.

Απαιτείται όμως και η πολιτική ηγεσία σε συνεννόηση με την στρατιωτική ηγεσία να μεταδίδει ταυτόχρονα ανάλογες και αντίστοιχες αποτρεπτικές παραστάσεις. Ένας λόγος για να γράψω το παρόν είναι για να υπογραμμιστεί ότι το τελευταίο πασίδηλα δεν ισχύει και αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της σύγχρονης εθνικής στρατηγικής. Απουσιάζουν δύο προϋποθέσεις:

Πρώτον, πολιτική ηγεσία προικισμένη με δεξιότητες και γνώση κύριων πτυχών της στρατηγικής θεωρίας. Στα σοβαρά και αξιόπιστα κράτη η πολιτική ηγεσία ακόμη και εάν διακρίνεται λόγω υψηλών βαθμίδων ηγετικών και νοητικών ικανοτήτων δεν θεωρείται επαρκής προϋπόθεση. Τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας εκπαιδεύονται με εξειδικευμένο τρόπο επί ζητημάτων της στρατηγικής θεωρίας ενώ διαρκώς συνομιλεί με την στρατιωτική ηγεσία για οτιδήποτε δεν γνωρίζει.

Δεύτερον, στα σοβαρά  κράτη δεν κυκλοφορούν στους χώρους λήψης αποφάσεων φορείς απελπιστικά χαμηλού επιπέδου κατευναστικές τοποθετήσεις όπως αυθαίρετες εάν όχι και πραξικοπηματικές δημόσιες θέσεις για διαμερισμό της κυριαρχίας με τον απειλητικό αντίπαλο αντί δημόσιων θέσεων υψηλής αποτρεπτικής αποτελεσματικότητας. Όσον αφορά τις αποτρεπτικές παραστάσεις του ολοφάνερα πολύ ικανού αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων κανείς απαιτείται να τις εντάσσει στο ευρύτερο κρατικό πλαίσιο και να συνεκτιμά το διαχρονικό γεγονός μεγάλων πολιτικών ελλειμμάτων.

Οι πιο πάνω θέσεις απαιτείται να συμπληρωθούν με την επισήμανση ότι παρά το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων η πολιτική ηγεσία ενώ επί τρεις δεκαετίες επιφυλασσόταν να εφαρμόσει τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για την Ελληνική Επικράτεια τα τελευταία χρόνια ξανά όπως και την δεκαετία του 1990 κατευνάζει ακατάσχετα και επικίνδυνα. Σε κάθε περίπτωση επιβαλλόταν η επιδεικτική παράκαμψη -και καταγγελία στο ΔΑ και στους διεθνείς θεσμούς – του παράνομου και θρασύδειλου τουρκικού casus belli για την Αιγιαλίτιδα ζώνη των 12 μιλίων. Για την υφαλοκρηπίδα αντίστοιχα στο παρελθόν στεκόμασταν στο ipso facto κυριαρχικό δικαίωμα και θεωρούσαμε κόκκινη γραμμή την παραβίασή της. Ούτε αυτό ισχύει πλέον.  

            Οι παθολογίες είναι πολλές συμπεριλαμβανομένων οργανωμένων ιδιωτών που επί τρεις δεκαετίες καταπολεμούσαν άγρια με επιθετικά κείμενα οποιονδήποτε επιχειρούσε να καλλιεργήσει την γνώση στα πεδία της στρατηγικής ανάλυσης και με τρόπο που αλλού θεωρείται στοιχειώδης και αλφαβητάριο στρατηγικών όρων και εννοιών.

            Παρόμοια ένας παρόμοιος ετερόκλητος όχλος που εξέπεμπαν και συνεχίζουν να εκπέμπουν παραμιλητά υποβάθμιζαν και συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την Τουρκική απειλή για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα. Μέχρι και που ακούγονται φωνές για φιλλανδοποίηση της Ελλάδας ή παρακρούσεις ερμηνειών του Θουκυδίδη για την σχέση ισχυρού και λιγότερου ισχυρού στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Η κλιμάκωση του Τουρκικού αναθεωρητισμού είναι λογική συνέπεια των «δικών μας» στάσεων και αναπόδραστα πολλά επέρχονται. Ένα Θουκυδίδειο αξίωμα, σωστά υπογραμμίζει: «περισσότερο φοβούμαι τα δικά μας σφάλματα, παρά των εχθρών τα σχέδια» Περικλής Θουκυδίδου Α144.

Η Τουρκική απειλή εξαρχής αδιατάραχτα είναι αυτό που στην στρατηγική ανάλυση ορίζεται ως «απέραντη απειλή». «Απέραντη απειλή» θεωρείται η έγερση πολλών αναθεωρητικών αξιώσεων με σκοπούς των οποίων τα σύνορα είναι θολά. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων: Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλει η Τουρκία στη Θράκη ή εάν ευκαιρίας δοθείσης θα μπορούσε να την καταλάβει ή τι θέλει στο Αιγαίο όπως δείχνουν παρελθούσες εξεζητημένες δηλώσεις της Τσιλέρ όπως «ούτε στο Ιόνιο να μην εφαρμοστεί» το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ θολά και αδιευκρίνιστα αναφέρθηκε σε δύο εκατοντάδες νησίδες και βραχονησίδες. Σκόπιμες είναι οι παλινδρομήσεις για τον αριθμό των νησιών που διεκδικεί, το μέγεθός τους ακόμη και την περιοχή που βρίσκονται.

Απλά η Τουρκική απειλή οδηγείται στην λογική της έκβαση με το μνημόνιο με την Λιβύη, την πιο δραστική άρνηση αναγνώρισης υφαλοκρηπίδας για τα νησιά στα οποία τελευταία συμπεριλαμβάνεται και … η Εύβοια –σύντομα γιατί όχι και η … Πελοπόννησος– και τις ακόμη πιο έκδηλες αξιώσεις για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή μιας δήθεν λύσης που θα θέτει την Μεγαλόνησο υπό Τουρκική έλεγχο. Ως προς το τελευταίο ζήτημα ενδέχεται το μεγαλύτερο πρόβλημα των προσπαθειών ανάπτυξης Ελληνικής Εθνικής στρατηγικής είναι επειδή ουκ ολίγοι ανεύθυνα και ανορθολογικά κινούμενοι θολώνουν την στρατηγική σημασία της Μεγαλονήσου Κύπρου για την Ελλάδα αλλά και το γεγονός πως έλεγχός της από την Τουρκία θα αποτελέσει μια ανεπίστροφη θανατηφόρα παγίδευση του Ελληνικού κράτους.

Αυτό το θόλωμα το «κατορθώνουν» α) με κουτσομπολιά και καφενειακές κουβέντες που προκαλούν διάρρηξη μεταξύ των Ελλαδιτών και των Ελλήνων της Κύπρου, β) με αφοριστικά και γραμμικά «επιχειρήματα» που υποβιβάζουν τις συζητήσεις περί την εξωτερική πολιτική σε επίπεδο νηπιαγωγείου ή και φρενοκομείου και γ) ενίοτε ολοφάνερα με αναπαραγωγή θέσεων που συμφέρει εχθρικά συμφέροντα ακόμη και τα Τουρκικά. Τους λόγους τους γνωρίζουν οι εκάστοτε δράστες.

Όταν έχουμε θολά προσδιορισμένες αναθεωρητικές απειλές τα νέα σύνορα σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης θα είναι εκεί που θα σταματήσουν τα στρατεύματα του κράτους που θα υπερισχύσει. Αυτό διδάσκει η ιστορική εμπειρία παλαιά και πρόσφατη με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κύπρο όπου οι Τούρκοι κοντεύουν να αρπάξουν τον σημαντικότερο γεωπολιτικό χώρο του πλανήτη που επιπλέον συμπεριλαμβάνει κολοσσιαίους γεωπολιτικούς πόρους.

Όταν μιλάμε για την διεθνή πολιτική και την στρατηγική της Ελλάδας απαιτείται στρατηγική κουλτούρα. Μεταξύ πολλών άλλων ορθή χρήση όρων και εννοιών, αληθινές και όχι ευφάνταστες εκτιμήσεις για την διεθνή πολιτική, κατανόηση του ρόλου του οικείου κράτους ως θεσμού συλλογικής ελευθερίας και κατανόηση των ανελέητων κρατοκεντρικών λογικών όπως αυτές απορρέουν από το καθεστώς της κρατικής κυριαρχίας όπως αυτή ορίστηκε με ακρίβεια στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Δεν θα επεκταθούμε εδώ γιατί το κάναμε σε πολλά βιβλία, δοκίμια και άλλες παρεμβάσεις.

Ακόμη και όταν ισχύουν οι καλύτερες περιστάσεις οι αποφάσεις μπορούν διαρκώς να βελτιστοποιούνται σε συλλογικά πλαίσια όπου εμπλέκονται τόσο οι θεσμοί του κράτους όσο και η κοινωνία η οποία καλό είναι να διαθέτει στρατηγική κουλτούρα. Αυτά μηδενίζονται και είναι άσκοπο να μιλάμε για βέλτιστο όταν γενικότερα μιλώντας υπάρχει έλλειμμα πολιτικής παιδείας και στρατηγικής κουλτούρας, όταν το κράτος είναι θεσμικά ελλειμματικό και όταν οι γνώσεις στο επίπεδο πολλών του πολιτικού προσωπικού είναι επιπέδου νηπίου. Αυτά ισχύουν για κάθε κράτος. Ας είναι λοιπόν προσεκτικοί κάποιοι –και ιδιαίτερα οι αξιωματικοί των ΕΔ– όταν διατυπώνονται κριτικά σχόλια και επικρίσεις, ιδιαίτερα σε σχόλια στο διαδίκτυο. Απαιτείται ορθολογισμός ως προς τι σημαίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ενός κράτους και ποιες πρέπει να είναι η σχέση των Επιτελών με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.

Οι ΕΔ είναι ότι πολυτιμότερο διαθέτει ένα κράτος καθότι είναι ο θεσμός συλλογικής ελευθερίας μιας κοινωνίας, η στρατηγική κουλτούρα και η υπευθυνότητα στην διατύπωση θέσεων είναι μια αναγκαία και μη εξαιρετέα προϋπόθεση για το αξιόμαχο των ΕΔ. Πολύ περισσότερο όταν τα ελλείμματα στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας είναι ολοφάνερα.

Επιπλέον, διχασμοί λόγω του εγκλήματος της επάρατης χούντας δεν μπορούν να αποτελούν αιτία εμφύλιων διαιρέσεων γιατί το τι συνέβη και τι σημαίνει είναι δεδομένο και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Δεν μπορεί για παράδειγμα οι αξιωματικοί των ΕΔ να ταυτίζονται με τους ολιγάριθμους πραξικοπηματίες των οποίων τις σχέσεις με ξένες υπηρεσίες σήμερα γνωρίζουμε απόλυτα, την στιγμή που γνωρίζουμε ότι η χούντα αποστράτευσε ή και φυλάκισε χιλιάδες αξιωματικούς

Επ’ αυτών, επιπρόσθετα, προσθέτουμε ότι όποιος υπηρέτησε τότε γνωρίζει ότι πολλοί εν ενεργεία αξιωματικοί κατά την διάρκεια της επταετίας έσφιγγαν τα δόντια με θυμό και περίμεναν την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την νομιμότητα και να επαναφέρουν τις ΕΔ στον δημοκρατικό τους ρόλο που ορίζεται ως η ανάπτυξη βέλτιστης στρατιωτικής στρατηγικής και η παροχή άριστων συμβουλών στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία για την πολιτική στρατηγική του κράτους. Ας πούμε με βεβαιότητα και πολλοί το γνωρίζουν, ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αξιωματικών εμφορούνται από δημοκρατικές πεποιθήσεις και γνωρίζουν τον ρόλο των ΕΔ σε ένα δημοκρατικό κράτος. Ως επισκέπτης καθηγητής στις σχολές πολέμου επί τρεις δεκαετίες έχω άμεση αντίληψη αυτού του γεγονότος.

Οι Έλληνες επιπλέον πρέπει να είναι επαρκώς κατηρτισμένοι (αυτό βασικά είναι η στρατηγική κουλτούρα στο επίπεδο της κοινωνίας) για να γνωρίζουν ότι σε ένα δημοκρατικό κράτος το πρόσταγμα για πολεμικές ενέργειες πάντοτε έχει η πολιτική ηγεσία. Όριο ο ουρανός για την μεγιστοποίηση της ισχύος και την χάραξη άρτιων επιτελικών σχεδίων αλλά η αρμοδιότητα των ΕΔ έχει όριο. Μετά από το όριο αυτό την σκυτάλη και την αποκλειστική ευθύνη φέρει η πολιτική ηγεσία.

Το εάν η πολιτική ηγεσία είναι ακατάλληλη και ανίκανη είναι κάτι που απαιτείται να λαμβάνεται υπόψη σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο και να διορθώνεται σε αυτό το επίπεδο. Δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει αντιστροφή της σχέσης πολέμου και πολιτικής. Η ουσία είναι ότι απαιτείται ορθολογισμός και σωστές συναρτήσεις για το τι είναι πόλεμος και το πως αυτό το φαινόμενο –που είναι αδιάλειπτα παρόν από τότε που υπάρχουν άνθρωποι– σχετίζεται με την πολιτική.

Τέλος, ένα ακόμη αίτιο άχαρων και άσκοπων διαξιφισμών είναι οι «ιστορικές» αντιπαλότητες που έχουν σχέση με προαγωγές, μεταθέσεις, ιδεολογικές ταυτίσεις, κομματικές ταυτίσεις ή και πιο πεζές συνήθεις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν σε κάθε ομάδα ανθρώπων. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν αφήνει τέτοια κριτήρια να επισκιάσουν την ουσία και να διαφθείρουν τον δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τις σχέσεις πολέμου και πολιτικής και ΕΔ και πολιτικής ηγεσίας. Εάν η πολιτική ηγεσία είναι από άποψη στρατηγικής γνώσης ελλειμματική είναι άλλης τάξης ζήτημα και δεν αναιρεί την σχέση πολιτικής – πολέμου.

Ολοκληρώνω αυτή την σύντομη εισαγωγή, λοιπόν, λέγοντας ότι τα ζητήματα αυτά είναι σταθεροποιημένα και δεν τιμά κανένα στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων, σοβαρότητα και  υπευθυνότητα. Ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα και συμμορφώνεται και περιορίζεται από τα κριτήρια της πολιτικής κάθε συγκυρίας. Αυτή η πολιτική, αυτονόητα, είναι προσαρμοσμένη και συμβατή στα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα τα  οποία τα μέλη της κοινωνίας οφείλουν να διαμορφώνουν και να ζητούν από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να τα εκπληρώνει.

Τα θέματα αυτά έχουν από καιρό τύχει εκτεταμένης εξέτασης σε πολλές δημοσιεύσεις. Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, πιο κάτω αναρτάται το κεφάλαιο 12 του αγγλικού μου βιβλίου «Nuclear Strategy» στο οποίο έγινε εκτεταμένη ανάλυση της σχέσης του πολέμου με την πολιτική σε αναφορά με τον Clausewitz. Στο δικό μου μέρος του βιβλίου «Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική» του 1991 (εξαντλημένο και υπό επανέκδοση), επιπλέον, προσάρμοσα αυτή την ανάλυση στις προϋποθέσεις συμβατικής στρατηγικής της Ελλάδας. Σημειώνεται, επίσης, ότι στην Ελληνική γλώσσα κυκλοφόρησαν κείμενα κορυφαίων αναλυτών που αναλύουν το φαινόμενο του πολέμου. Αναφέρομαι στον Παναγιώτης Κονδύλης (1996), στο εμβληματικό βιβλίο του Clausewitz (1989), στον Sun Zu (1991) και στα κεφάλαια περί πολέμου των Edward H. Carr (2000), Hedley Bull και Martin Wight, στις βαθυστόχαστες ιδέες των οποίων συχνά παραπέμπω. Στο βιβλίο μου επίσης «ο Πόλεμος και τα Αίτιά του –https://www.facebook.com/polemos.aitia.ifestos» τα κεφάλαια 9 και 10 έγινε ανάλυση του πολέμου σε σχέση με την πολιτική και τις μεταψυχροπολεμικές «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις. Για τον πόλεμο υπό το πρίσμα της στρατηγικής ανάλυσης, οι συνάδελφοι Αθανάσιος Πλατιάς και Κωνσταντίνος Κολιόπουλος έχουν δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα.

Παραρτήματα

Αναφέρεται ως παράδειγμα οι δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου πριν δύο περίπου χρόνια. Απηύθυνε μήνυμα αποφασιστικότητας και ετοιμότητας στα στελέχη των τριών Κλάδων, ενόψει της «Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων». Το δυναμισμό, την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αντικατοπτρίζει αυτή ή παρόμοιες δηλώσεις. Η Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνοτυ Φλώρου προς τα στελέχη των τριών Κλάδων, ενόψει της αυριανής Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Διαβάζουμε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον ισχυρό και αποφασιστικό αποτρεπτικό παράγοντα που φρουρεί αποτελεσματικά τα ελληνικά και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθιστώντας την χώρα μας μια όαση ασφαλείας και σταθερότητας μέσα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει ο πολύπειρος «πρασινοσκούφης» Στρατηγός.

Όπως υποστήριξε, το μέλλον προδιαγράφεται ελπιδοφόρο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, «τόσο λόγω της ένταξης νέου προσωπικού στις τάξεις μας, όσο και λόγω της επικείμενης απόκτησης νέων, υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων που στα ικανά χέρια σας θα κάνουν τη διαφορά, εξασφαλίζοντας την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ακόμα πειστικότερο τρόπο, και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».

Αναλυτικά η εν λόγω Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου:

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

«Σήμερα που η Ορθοδοξία εορτάζει με λαμπρότητα τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού του Γένους μας, που πάντοτε προστάτευε και προστατεύει υπό την Σκέπη της τους Έλληνες μαχητές και τα Ελληνικά Όπλα, η Ελληνική Πολιτεία τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά τους στο Έθνος σε καιρό πολέμων και κρίσεων, όπως και στον καιρό της ειρήνης.

Η προσφορά αυτή είναι πράγματι τεράστια, και είναι προσφορά κατά πρώτον σε θυσίες, θυσίες ανείπωτες και σε αίμα, το αίμα όλων εκείνων που από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα έπεσαν ηρωικά στο βωμό του καθήκοντος, ποτίζοντας το δέντρο της Ελληνικής Ελευθερίας.

Τους θυμόμαστε σήμερα με συγκίνηση και κλίνουμε ως οφείλουμε με βαθυτάτη ευγνωμοσύνη το γόνυ ενώπιόν τους. Κλίνουμε το γόνυ μπροστά στους ηρωικούς Έλληνες μαχητές όλων των εποχών, στους οποίους η Ελλάδα χρωστάει την ύπαρξή της ως Κράτος και ως Έθνος.

Τους θυμόμαστε και τους μνημονεύουμε πάντοτε με υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη, αφού στις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές, κράτησαν όρθιο και ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Ξεκινώντας από τους αθάνατους Μαραθωνομάχους, τους Σαλαμινομάχους και τους προμάχους των Θερμοπυλών και των Πλαταιών έως τους αήττητους μαχητές της Μακεδονικής Φάλαγγας και τους αγέρωχους Ακρίτες του Βυζαντίου. Από τους ανεπανάληπτους Αγωνιστές του ’21, ως τους αλύγιστους Μακεδονομάχους, τους μεγαλειώδεις Εύζωνες και τους απελευθερωτές Ναυμάχους του 1912-13. Και από τους ατσάλινους Νικητές των βουνών της Πίνδου και τους τολμηρούς Ιερολοχίτες της Μέσης Ανατολής ως τους<ηρωικούς υπερασπιστές της μαρτυρικής Κύπρου.

Δεν λησμονούμε επίσης ποτέ τους πεσόντες συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος στην περίοδο της ειρήνης, οι οποίοι έχουν περάσει και αυτοί στο Πάνθεον των Αθάνατων Ηρώων της Ιστορίας μας. Τους τιμούμε βαθύτατα, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι ο κίνδυνος είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το λειτούργημά μας και αυτό είναι κάτι που το αποδεχθήκαμε αυτόβουλα, όταν θέσαμε τους εαυτούς μας στην υπηρεσία της Πατρίδας.

Η Ελληνική Πολιτεία τιμά όμως σήμερα και τον καθέναν και την καθεμία από εσάς που αποτελείτε το μοναδικό, ξεχωριστό και πανάξιο προσωπικό των τριών Κλάδων και των Κοινών Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Σας τιμά και σας ευχαριστεί για την άοκνη, πιστή και επιτυχή εκτέλεση της Αποστολής σας, που δεν είναι άλλη από την σκληρή προς πόλεμον προπαρασκευή και τη διατήρηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα, όποτε και εάν χρειασθεί.

Η εκτέλεση της Αποστολής αυτής είναι ένα έργο ιδιαίτερα απαιτητικό, επίπονο, περίπλοκο, δύσκολο, αλλά και εξαιρετικά υψηλό και κρίσιμο για την ελευθερία, την τιμή, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια τόσο της Πατρίδας, όσο και του κάθε Έλληνα πολίτη ξεχωριστά, καθώς άπτεται άμεσα του σκληρού πυρήνα της εθνικής ύπαρξης και των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που μας υποχρεώνει να την φέρουμε πάντοτε σε πέρας με επιτυχία, σε κάθε της πτυχή, σε κάθε τόπο και χρόνο, χωρίς την παραμικρή αστοχία ή έκπτωση, με κάθε αναγκαίο κόπο και με κάθε απαραίτητη θυσία.

Και αυτό, εκ του αποτελέσματος, έχει αποδειχθεί ότι είναι κάτι που ξέρουμε να το κάνουμε περίφημα!

Η ψυχή του Έλληνα μαχητή που κρύβεται μέσα σε κάθε έναν από εσάς και η δύναμη πυρός των οπλικών μας συστημάτων συνιστούν το αποτρεπτικό φόβητρο για κάθε δυνητικό επιβουλέα, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτόν τα υπέρτατα και θεμελιώδη αγαθά της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Εθνικής Αξιοπρέπειας, που η σημασία τους γίνεται αντιληπτή στους περισσότερους, δυστυχώς μόνο όταν λείψουν, ή τεθούν εν αμφιβόλω.

Έτσι η Ελλάδα μας προοδεύει και ευημερεί μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης που δημιουργεί η σκληρή ισχύς της Χώρας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η σημερινή, που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη και συνεχή ανάδυση πολλαπλών και πολυδιάστατων προκλήσεων και απειλών, οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν τον ισχυρό και αποφασιστικό αποτρεπτικό παράγοντα που φρουρεί αποτελεσματικά τα ελληνικά και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά σύνορα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, καθιστώντας την Χώρα μας μια όαση ασφαλείας και σταθερότητας μέσα στην ταραγμένη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Φρουροί της Πατρίδας λοιπόν και αιώνιοι θεματοφύλακες του δυτικού πολιτισμού! Αυτό ακριβώς ήταν, είναι και θα παραμείνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά και στο πλευρό του Έλληνα πολίτη πάντοτε, έτοιμες και πρόθυμες να τον στηρίξουν με το προσωπικό και τα μέσα τους κάθε φορά που τον χτυπούν οι θεομηνίες και οι κάθε είδους έκτακτες κρίσεις και ανάγκες.

Αυτό είναι το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων! Αυτό είναι το έργο το δικό σας, που το προσφέρετε άοκνα, φιλότιμα, αποφασιστικά, με υψηλό φρόνημα και με απόλυτη προσήλωση στις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας! Και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται τόσο από την Ελληνική Πολιτεία, όσο κυρίως από την ελληνική κοινωνία, από τους Έλληνες πολίτες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα προσβλέπουν με εμπιστοσύνη και
>περηφάνια στις Ένοπλες Δυνάμεις τους, για την οργάνωση και την ενσυνείδητη πειθαρχία τους, αλλά και για την ικανότητα, την ετοιμότητα και το ήθος του προσωπικού τους. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη αυτή του ελληνικού λαού είναι για εμάς η καλύτερη ανταμοιβή, γι’ αυτό και είμαστε υποχρεωμένοι να μην την διαψεύσουμε ποτέ και να την τιμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Κι αυτό κάνουμε!

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Σας ευχαριστώ έναν έναν ξεχωριστά για τους κόπους και τις άοκνες προσπάθειες, αλλά και για την αφοσίωση και την ακλόνητη πίστη σας στον κοινό μας σκοπό!

Επισκεπτόμενος τις στρατιωτικές δομές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, από τις Μείζονες Διοικήσεις ως το το πιο ακριτικό φυλάκιο, διακρίνω πάντα τη φλόγα στα μάτια σας, αυτήν τη φλόγα που κάνει τους Έλληνες να μεγαλουργούνε, και διαπιστώνω με χαρά και υπερηφάνεια την ικανότητα, την θέληση, το πείσμα και την μεγάλη αγάπη σας για την Πατρίδα.

Το μέλλον άλλωστε προδιαγράφεται ελπιδοφόρο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο λόγω της ένταξης νέου προσωπικού στις τάξεις μας, όσο και λόγω της επικείμενης απόκτησης νέων, υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων και μέσων που στα ικανά χέρια σας θα κάνουν τη διαφορά, εξασφαλίζοντας την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με ακόμα πειστικότερο τρόπο, και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας.

Συνεχίστε έτσι λοιπόν, υψώνοντας τείχη αποτροπής, τείχη επίγεια, πλωτά κι εναέρια, με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα σας άγρυπνο, χωρίς να φοβάστε κανέναν και τίποτα!

Νιώθω ειλικρινά βαθιά υπερήφανος που με αξίωσε ο Θεός και η Παναγία μας να ηγούμαι τέτοιων ανδρών και γυναικών, να ηγούμαι τέτοιων Ενόπλων Δυνάμεων!

Συνεχίστε έτσι μέχρι να το μάθουν και να το κατανοήσουν όλοι, και οι φίλοι, και οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας που ολοένα αυξάνονται, ελκυόμενοι από την αξιοπιστία μας και τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουμε στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως όμως οι δυνητικοί επιβουλείς μας:

Πως δεν πρόκειται ποτέ να ντροπιάσουμε τα όπλα μας! …Πως δεν σκοπεύουμε να παραδώσουμε μικρότερη την Πατρίδα!

Αυτό παραλάβαμε ως αιώνια προσταγή από τους προγόνους μας και σε αυτήν θα μείνουμε πιστοί με κάθε κόστος:

Οὐ καταισχυνῶ τὰ ὅπλα τὰ ἱερὰ! Καὶ τὴν Πατρίδα οὐκ ἐλάσσω παραδώσω!

Χρόνια πολλά σε όλους σας!!!
Η Παναγία να σας φυλάει πάντοτε εσάς και τις οικογένειές σας! Ζήτω το Έθνος!!!
Ζήτωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις!!!

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος Αρχηγός».

Πηγή: https://infognomonpolitics.gr/2021/11/floros-ypsili-etoimotita-gia-tin-yperaspisi-tis-ethnikis-kyriarchias-den-tha-paradosoume-mikroteri-patrida/?fbclid=IwAR14KcDtebmTDoYpPU5I6byPbhaJfvErVaxTF4fNSDt9COoVdNlOsNMZHHw

Ακόμη μια ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ Κ. Α/ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και της Μεγάλης Προστάτιδος όλων μας, το Έθνος τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις για την προσφορά τους στην απόκτηση και διατήρηση της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Αξιοπρέπειάς του.

Είναι η μέρα της δικής μας γιορτής, η μέρα που με υπερηφάνεια, συγκίνηση και υπέρτατο σεβασμό θυμόμαστε όλους εκείνους τους υπέροχους Έλληνες, επώνυμους και ανώνυμους, που πολέμησαν στα πεδία των μαχών για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και για τα Ιερά και τα Όσια της Φυλής μας.

Σήμερα παρελαύνουν μπροστά μας νοερώς Μαραθωνομάχοι και Σαλαμινομάχοι, πρόμαχοι των Θερμοπυλών και των Πλαταιών, Ιεροί Λόχοι και Μακεδονικές Φάλαγγες, Ακρίτες του Βυζαντίου, Οπλαρχηγοί και Ναυμάχοι της Επανάστασης, Μακεδονομάχοι και υπερασπιστές των Ηπειρώτικων υψιπέδων, Ιερολοχίτες Καταδρομείς της Μέσης Ανατολής και μαχητές της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Το δέντρο της ελληνικής Γενεαλογίας είναι γεμάτο από ευκλεείς πολεμιστές και οι σελίδες της ελληνικής Ιστορίας είναι γραμμένες με αναρίθμητες πράξεις ανδρείας.

Από τα αρχαία χρόνια του Μιλτιάδη, του Λεωνίδα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως τα νεότερα χρόνια του Κατσάνη, του Κατούντα και του Σταυριανάκου, η ελληνική γη δεν σταμάτησε ποτέ να βγάζει ήρωες. Είναι εκείνοι που διαμόρφωσαν το ιδεατό πρότυπο του Έλληνα μαχητή, ένα πρότυπο που διατηρήθηκε αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων, απόδειξη τρανότατη κι αυτή της αδιάλειπτης ιστορικής μας συνέχειας.

Ο Έλληνας μαχητής είναι στολισμένος με όλες τις αρετές της ελληνικής φυλής κι έχει καλά φυλαγμένες στην ψυχή του τις νουθεσίες των προγόνων του. Στο μυαλό του στριφογυρνά διαρκώς η πατρική συμβουλή «ΑἸῈΝ ἈΡΙΣΤΕΎΕΙΝ» του ομηρικού Πηλέα προς τον γιο του Αχιλλέα όταν ξεκινούσε για την Τροία. Την καρδιά του δονεί η σκληρή απαίτηση «Ἢ ΤᾺΝ Ἢ ἘΠῚ ΤΑ͂Σ» της Σπαρτιάτισσας μάνας, την ώρα που παρέδιδε την ασπίδα στο γιο της, ξεπροβοδίζοντάς τον για τον πόλεμο.

Γαλουχημένος με τέτοιες νουθεσίες, ο Έλληνας μαχητής έμαθε να στέκεται αγέρωχος απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερους αντιπάλους, υπό τις επιταγές του

«ΟΥ̓ ΠΌΣΟΙ ἈΛΛᾺ ΠΟΥ͂». Έμαθε να επιλέγει αυτονόητα τον δύσκολο δρόμο της Τιμής και του Χρέους, τον δρόμο του «ΜΟΛῺΝ ΛΑΒΈ» και του «ΟΧΙ» αντί της ατιμωτικής αμαχητί παράδοσης. Ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος τον θαύμασε να πολεμά με σθένος στα πεδία των μαχών κατά της βαρβαρότητας και να τα καταφέρνει, ανατρέποντας πλήρως τις εναντίον του πιθανότητες… Αλλά και να παραμένει πρόθυμος για την ύστατη θυσία, «ΤΟΙ͂Σ ΚΕΊΝΩΝ ῬΉΜΑΣΙ ΠΕΙΘΌΜΕΝΟΣ».

Άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Από την ιερή εκείνη στιγμή που δώσαμε όλοι μας τον στρατιωτικό όρκο, υπογράψαμε ένα απόλυτα δεσμευτικό και απαράβατο συμβόλαιο με την Πατρίδα. Ένα συμβόλαιο το οποίο αξίζει και πρέπει να τιμήσουμε με κάθε κόπο, με κάθε προσπάθεια και με κάθε αναγκαία θυσία, αλλά πάνω από όλα με το μυαλό μας επικεντρωμένο στην επίτευξη της νίκης ως το «ΆΞΙΟΝ ΕΣΤΊ» της ύπαρξής μας.

Εμπνεόμενοι από το αξεπέραστο διαχρονικό πρότυπο του Έλληνα μαχητή, καλούμαστε για μία ακόμα φορά στην μακραίωνη και ένδοξη Ιστορία μας να υπερασπίσουμε την ελληνική γη, την ποτισμένη με το αίμα των προγόνων μας… Καλούμαστε να προασπίσουμε τα ελληνικά νερά και τους γαλάζιους αιθέρες της Πατρίδος μας… Καλούμαστε για μία ακόμα φορά να διαψεύσουμε τα όνειρα και τις ιταμές βλέψεις κάθε επίδοξου επιβουλέα και να το πράττουμε με περισσή αυταπάρνηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο.

Μην ακούσετε ποτέ τις Σειρήνες της ευκολίας… Μη δώσετε πότε σημασία σε γλώσσες που στάζουν χολή… Προπαντός, μη φοβηθείτε ποτέ τις γεμάτες από κομπορρημοσύνη απειλές οποιουδήποτε επιβουλέα… Αν κάνει το μοιραίο λάθος, έχουμε τη δύναμη να τον ξαφνιάσουμε δυσάρεστα, έχουμε την ικανότητα να τον κάνουμε να το πληρώσει πολύ ακριβά… Έχουμε την ισχύ και τη θέληση να τον κάνουμε να νιώσει αμέσως στο πετσί του το τεράστιο σφάλμα του… Η ψυχή του Έλληνα μαχητή και η τρομακτική δύναμη πυρός των μέσων μας είναι σε θέση να φέρουν, την ώρα που θα χρειαστεί, το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό το διάστημα ήταν και παραμένουν πολλές. Δεν μας πτοούν όμως… Είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Η παρατεταμένη κρίση με τη γείτονα έγινε εξάλλου η αφορμή για να γεννηθούν νέες ευκαιρίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Χώρα. Ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου μας, για την αναβάθμιση των υποδομών μας αλλά και για την απόκτηση νέων μέσων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αυξάνοντας την αποτρεπτική ισχύ μας στο μέγιστο. Ευκαιρίες, επίσης, και για την ενίσχυση και την ανανέωση του πολύτιμου στελεχιακού μας δυναμικού που θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη των νέων μέσων, με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές στα προ της κρίσης επίπεδα αλλά και με την πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης καθώς και Επαγγελματιών Οπλιτών έπειτα από πάρα πολλά χρόνια.

Στις απαιτητικές όμως ημέρες που διανύουμε, είναι και η πρωτοφανής υγειονομική κρίση του κορονοϊού που απειλεί όλον τον πλανήτη και μας αναγκάζει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Μας υποχρεώνει να τηρούμε τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί, ώστε να μην επηρεαστεί ούτε κατ’ ελάχιστον η επιχειρησιακή μας ικανότητα. Μπορούμε και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα τα καταφέρουμε! Είμαστε άλλωστε το πλέον πειθαρχημένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την σκληρή σας προσπάθεια, τις θυσίες σας και την αφοσίωσή σας. Συνεχίστε να υπηρετείτε την Πατρίδα με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, με πίστη στην στρατιωτική αρετή της ενσυνείδητης πειθαρχίας, αλλά και με αμέριστο ενδιαφέρον για τον συνάδελφο και αυριανό συμπολεμιστή σας! Είστε ο οπλισμένος βραχίων του Έθνους, ο μείζων και αδιαμφισβήτητος παράγοντας προβολής της Εθνικής Ισχύος, η πρώτιστη πηγή υπερηφάνειας όλων των Ελλήνων!

Χρόνια πολλά σε όλους σας!!! Ζήτω το Έθνος!!!

Ζήτωσαν οι Ένοπλες Δυνάμεις!!!

Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τη διάρκεια επιθεώρησης σε ακριτικά νησιά του Αν. Αιγαίου. Πηγή: ΓΕΕΘΑ

Παράρτημα 2

Ερώτηση κ Κολλάτου προς τον Ναύαρχο Λυμπέρη και η απάντηση: Ρεσιτάλ ορθολογισμού που τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο πόλεμος δεν είναι υπόθεση του στρατιωτικού επιτελείου αλλά της πολιτικής και της κοινωνίας. Η κοινωνία έχει ζωτικό συμφέρον να ορίζει ικανή και υπεύθυνη πολιτική ηγεσία.

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos

www.ifestos.edu.grinfo@ifestos.edu.gr  www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr

 Twitter https://twitter.com/ifestosedu

Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/

Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos

Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/

ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδύλης Παναγιώτης https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

 

 



Κατηγορίες:Εθνική Στρατηγική, Θουκυδίδης, Στρατηγική

Ετικέτες: , , ,