Σπαθόχορτο, Βαλσαμόχορτο, βάλσαμο, κοκκινόλαδο

Κάθε χρόνο τέλη Άνοιξης αρχές καλοκαιριού ανθίζει το σπαθόχορτο ή βαλσαμόχορτο. Στην παρούσα αλλά και σε παρελθούσες αναρτήσεις αναρτώνται φωτογραφίες του σπαθόχορτου όταν είναι έτοιμο να μαζευτεί. Πάντα όσο χρειαζόμαστε και κόβοντας τις κορυφές χωρίς να ξεριζώνουμε όλο το φυτό. Σπαθόχορτο είναι γεμάτοι οι κάμποι, οι λόφοι και τα βουνά της Ελλάδας. Συνιστάται μάζεμα από περιοχές μακριά από δρόμους και αυτοκίνητα (συνήθως σε πλαγιές και απομακρυσμένα χωράφια έχει μεγάλες ποσότητες). Για την κατασκευή δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά καθότι παρατίθενται φωτογραφίες. Στην συνέχεια τα βάζα εκτίθεται στον ήλιο γύρω στις 40 μέρες. Ήδη από τις πρώτες μέρες είναι ολοκόκκινο. Εάν χρησιμοποιείται και για κατάποση, κάποιοι συνιστούν να φυλαχτεί σε σκιερό μέρος ή στο εσωτερικό του σπιτιού.

Πάντως, όσον αφορά τις πληροφορίες που παρατέθηκαν σε παρελθούσες αναρτήσεις ή άλλες που μπορεί κανείς να βρει και να διαβάσει, και αυτές που ακολουθούν, πρέπει να ειπωθεί πως όσα και να διάβασα για το ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΤΑΝΟ ΒΑΛΣΑΜΟ αυτό που τελικά έχει μεγάλη σημασία είναι η εμπειρία αυτή καθαυτή. Εμπειρία σωστής κατασκευής και εμπειρία σωστής χρήσης του. Ας πούμε ότι το βάλσαμο είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα βότανα. Η Ελλάδα επειδή έχει απέραντες ποσότητες, θα μπορούσε πέραν της προσωπικής χρήσης να παρασκευαστεί και εξαχθεί. Εδώ προτιμούμε να εισάγουμε βάλσαμο όπως το βάλσαμο από την … Γερμανία ενώ στο κατώφλι μας έχουμε το θεϊκό αυτό φυτό. Τώρα, τι είναι το σπαθόχορτο ή όπως το λένε στα χωριά κοκκινόλαδο; Όταν οι Σπαρτιάτες πληγωνόντουσαν έτριβαν αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες για επούλωση. Ο αδελφός μου όταν του το είπα με κάκισε. Δεν γνωρίζεις; Μου είπε επιτιμητικά. Όταν πηγαίναμε κυνήγι με τον πατέρα και πληγωνόμουν το ίδιο έκανα.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ:

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις, είχα την τύχη να έχω ένα πολύ καλό φίλο από τα φοιτητικά χρόνια. Τον Λευτέρη, απόφοιτο του Πολυτεχνείου. Έκανε τρία χρόνια μαθήματα βοτανολογίας και ξέρει πολλά για το βάλσαμο αλλά όχι μόνο. Πριν δέκα χρόνια είχα ατύχημα και έκανα επέμβαση στην μέση. Όντας παράτολμος συχνά (είπαμε η ύβρης φέρνει Νέμεση) συχνά δεν είμαι προσεκτικός. Ούτως ή άλλως όταν επιδίδεσαι σε έντονη άθληση, καταδύσεις, αναρριχήσεις και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες οι μικρο-τραυματισμοί είναι αναπόφευκτοι. Η εγχείρηση έγινε επειδή κουβαλώντας μια μεγάλη γλάστρα. Δύο εργάτες που βοηθούσαν στην μετακόμιση την άφησαν και προκάλεσε τραυματισμό που απαιτούσε επέμβαση. Σε δέκα μέρες χρειάστηκε δεύτερη επέμβαση. Μετά την δεύτερη επέμβαση δεν τολμούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Το υπνοδωμάτιό μου με την βοήθεια των δικών μου ανθρώπων το έκανα … γραφείο με κρεμαστές οθόνες, πληκτρολόγια και ασφαλώς δίπλα στο κρεβάτι τους υπολογιστές. Μέχρι που ήλθε ο Λευτέρης με το μπουκαλάκι με … κοκκινόλαδο. Εντριβή. Μισή ώρα ακίνητος. Και … σηκώθηκα. Σε μερικές μέρες ήταν σαν να μην είχα κάνει εγχείριση. Το κοκκινόλαδο, επέμενε και επιμένει ο Λευτέρης ο οποίος βοηθά αναρίθμητους, διεισδύει και διαπλάθει.

Συντομεύω, επειδή δυστυχώς όπως και να το κάνουμε παιδιόθεν ζω επικινδύνως, δεν είναι μόνο ότι το κοκκινόλαδο βοήθησε να μην υπάρξει άλλη επέμβαση αλλά αποδεδειγμένα είχε πολλές άλλες εφαρμογές. Μελέτησα και εγώ επισταμένως αλλά χρειάστηκε να το χρησιμοποιήσω σε πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων: Κατρακύλησα από σκάλες πέντε ορόφων σε συνέδριο στο εξωτερικό, έπεσα από την σκάλα του γραφείου και χτύπησα τον ώμο, τον δε ίδιο ώμο μετά από δύο χρόνια τον τραυμάτισα σε βαθμό που μετά την μαγνητική σε δημόσιο νοσοκομείο με συμβούλευσαν για άμεση επέμβαση.

Η απάντηση σε όλες τις περιπτώσεις, αυτές και άλλες, ήταν: Προς το παρόν εντριβές με γνήσιο πανίσχυρο βάλσαμο δικής μου παρασκευής, και βλέπουμε. Σε μερικές μέρες το πρόβλημα τελείωνε ενώ για την πολύ πιο σοβαρή του δεύτερου εσωτερικού τραυματισμού στον ώμο χρειάστηκε γύρω στον ένα μήνα και μέχρι σήμερα μετά από πέντε χρόνια –μιλάμε για πολύ σοβαρό εσωτερικό τραυματισμό– όταν αισθανθώ κάτι γίνονται αμέσως εντριβές.

Όλοι ανεξαιρέτως που είχαν προβλήματα στην μέση και στις ωμοπλάτες έκπληκτοι μου στέλνουν μηνύματα για τις θαυματουργικές ιδιότητες και το γεγονός ότι το πρόβλημα τελείωσε ή μειώθηκε αισθητά σε μερικές μέρες.

Μπορεί κανείς να αντιτάξει: «Τι λες ρε τσαρλατάνε ψευτό-γιατρέ». Απάντηση:

1. Δεν είμαι γιατρός αλλά λόγω ατυχημάτων ασθενής που εμπράγματα θεραπεύτηκα ή απέφυγα εγχειρήσεις, κυρίως στον ώμο όταν όλοι μου έλεγαν να εισαχθώ επειγόντως.

2. Σεβόμαστε απόλυτα την ιατρική επιστήμη και. Συμβουλεύω πάντοτε δε τους φίλους να πηγαίνουν στον γιατρό και να έχουν τα βότανα ως εφεδρεία. Κανείς δεν υποτιμά την διάγνωση, ιδιαίτερα με τα σύγχρονα μέσα.

3. Από τότε που το έμαθα και το χρησιμοποιώ βάλσαμο εμπράγματα είδα ανθρώπους να θεραπεύονται και θυμάμαι πάντα τον Λευτέρη που είπε όπως προανέφερα ότι διεισδύει και διαπλάθει

4. Εντυπωσιάστηκα όταν μελετώντας το «τι είναι ιατρική» κατάλαβα ότι η σημερινή ιατρική αν και αναμφίβολα κατά το πλείστο είναι πολύ χρήσιμη για πολλούς, ενδεχομένως, ως επιστήμη αφορά την … μειονότητα του πλανήτη. Ανατολικά και παράλληλα με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης η βοτανολογία είναι κυρίαρχη. Η φύση και ότι μας προσφέρει θεωρείται πολύτιμο. Οι Αρχαίοι εξάλλου ήξεραν πολλά που στις μέρες μας παραμελήθηκαν.

5. Ο καλύτερος γιατρός του ανθρώπου είναι ο εαυτός του και γι’ αυτό θα μπορούσα να γράψω εκατοντάδες σελίδες μαζί και να καταθέσω και σοβαρά τεκμήρια. Ο καλός γιατρός, εξάλλου, θα σε συμβουλεύσει και αυτός να έχεις αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και να σέβεσαι το σώμα σου.

ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΜΕ ΤΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΔΕΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΧΝΑ ΣΥΝΟΜΙΛΩ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ. Πάντως, ως προς αυτά, εδώ, παραλείπω πάρα πολλές εμπειρίες για τις οποίες ίσως όταν βρω καιρό θα τις εξιστορήσω.

Οδηγίες

Φέτος λόγω θερμοκρασίας πολλά επιταχύνθηκαν. Τα βουνά και οι κάμποι μας, οι βράχοι και τα νησιά μας είναι γεμάτα.

Κατά προτίμηση χρησιμοποιείται παρθένο ελαιόλαδο. Βάζουμε το σπαθόχορτο σε βάζο. Βλ. φωτογραφίες. Όσο περισσότερο μπορούμε μέχρι εκεί που συμπιέζεται και δεν χωράει άλλο. Το ανεβάζουμε στην ταράτσα όπου μένει δύο με τρείς μήνες στον ήλιο (όπως ήδη αναφέρθηκε ιδιαίτερα εάν είναι για χρήση ως πόσιμο μπορεί να φυλαχθεί στο εσωτερικό του σπιτιού). Ήδη σε 2-3 μέρες γίνεται κατακόκκινο (εξ ου και στα χωριά το λένε κοκκινόχορτο). Στο τέλος βασικά αρχές Φθινοπώρου το στραγγίζουμε σε μπουκάλια και το βάζουμε σε δροσερό μέρος.

Βέβαια, επαναλαμβάνω ότι βάλσαμο πουλάνε και στα φαρμακεία απ’ ότι γνωρίζω κυρίως εισηγμένο . Κανείς επιλέγει να φτιάξει κοκκινόλαδο μόνος του ή να αγοράσει –εισηγμένο και δυνάμεως ενός εκατοστού όπως ήδη ανέφερα σε σύγκριση με αυτό που μπορούμε να φτιάξουμε αντλώντας από την πάμπλουτη Ελληνική φύση.

Για το Ελληνικό βάλσαμο θα μπορούσα όπως ήδη ανέφερα να πω πολλές αληθινές εμπειρίες, δικές μου και άλλων. Εάν διαθέτω ή όσο διαθέτω ποσότητα πέραν αυτής που χρειάζομαι δίνω και σε φίλους εάν μου ζητήσουν. Περιορίζομαι σε δύο μηνύματα ενός φίλου ανώτατου κρατικού λειτουργού και ενός συγγενή μου στο εξωτερικό. Για ευνόητους λόγους αν και πολύ με ικανοποίησαν δεν αναφέρω ονόματα. Μάλιστα, για το δεύτερο έδωσα ένα μπουκαλάκι μετά από επέμβαση στην μέση και οδυνηρούς πόνους από τον αυχένα και πιο κάτω στην ωμοπλάτη. Το πρώτο: «Δάσκαλε σε υπερευχαριστούμε για το σπαθόλαδο. Εκτός από δάσκαλος φαίνεται είσαι & γιατρός πλέον!! Να είσαι καλά». Το δεύτερο: Παναγιώτη καλημέρα Αν και χρησιμοποίησα το βάλσαμο μόνο τρεις φορές νιώθω μια αισθητή βελτίωση Ευχαριστώ. Στο πρώτο απάντησα αυτά που λέω πιο πάνω, ότι δηλαδή δεν είμαι γιατρός και ότι πρέπει να συμβουλεύεται τον ιατρό του.

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (Πηγή: http://www.vita.gr/…/article/2254/balsamo-gia-to-swma-kai-t…). Στο διαδίκτυο μπορεί να αναζητηθούν πολλές άλλες.

Mε ιδιότητες που το κατατάσσουν σε ένα από τα πολύ σημαντικά για τον άνθρωπο θεραπευτικά βότανα, το βαλσαμόχορτο από την αρχαιότητα είναι γνωστό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση πληγών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Στις μέρες μας, όμως, είναι ένα από τα βότανα που έχουν ερευνηθεί περισσότερο και με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης και άλλων ψυχικών και νευρολογικών διαταραχών.

Σχετικά με το όνομά του

Hεπιστημονική ονομασία του είναι Hypericum perforatum, αλλά είναι πιο γνωστό ως βαλσαμόχορτο ή St-John’s-wort. Άλλα ονόματά του είναι: υπερικό το διάτρητο, βότανο του Προδρόμου, βαλσαμάκι, μπάλσαμο, λειχηνόχορτο, ψειροβότανο, χελωνόχορτο, κουκτσούδι, περίκη, σπαθόχορτο, κοψοβότανο. Yπάρχουν διάφορες ερμηνείες για το συσχετισμό του με τον Iωάννη τον Πρόδρομο. Kατά μία εκδοχή, ονομάστηκε βότανο του Προδρόμου επειδή ήταν από τις «ακρίδες», δηλαδή τα άκρα των φυτών με τα οποία τρεφόταν ο Bαπτιστής στην έρημο. Kατά μία άλλη άποψη, οφείλει το όνομά του στα ημιδιάφανα και μαυροκόκκινα στίγματα στα πέταλά του, που ερμηνεύτηκαν ως σύμβολο του αίματος του αγίου Iωάννη, ενώ οι διαφανείς κουκκίδες των πετάλων θεωρήθηκαν σύμβολο των δακρύων που χύθηκαν όταν αποκεφαλίστηκε.

Tο φυτό και η ιστορία του

Tο βαλσαμόχορτο είναι μια χαμηλή πολυετής πόα με ελαφρά ξυλώδη κλαδιά και κατακίτρινα χαρακτηριστικά λουλούδια που ανθίζουν στις κορφές του από τον Iούνιο μέχρι και το Σεπτέμβριο. Όταν πέσει πάνω τους φως, εμφανίζουν ημιδιάφανα στίγματα και μαυροκόκκινες κουκκίδες, όπου βρίσκονται έγχρωμα αιθέρια έλαια και ρητίνες. Στην αρχαιότητα, οι θεραπευτικές ιδιότητες του βαλσαμόχορτου ήταν ονομαστές. OΓαληνός και ο Διοσκουρίδης το πρότειναν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Tο Mεσαίωνα αποδόθηκαν στο φυτό μαγικές ιδιότητες, ιδιαίτερα μάλιστα αν η συλλογή του γινόταν στις 24 Iουνίου, τη μέρα που εορτάζεται η μνήμη του Iωάννη του Προδρόμου. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες, το υπερικό ήταν το βότανο που έδιωχνε με τη μυρωδιά του τα κακά πνεύματα. Eκτός από τη θεραπευτική του χρήση, έχει χρησιμοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για την παραγωγή κίτρινης και κόκκινης βαφής που προοριζόταν για το χρωματισμό μάλλινων και μεταξωτών νημάτων. Tέλος, αποτελούσε βασικό συστατικό στη διαδικασία ταρίχευσης των νεκρών, από όπου και η λέξη «βαλσάμωμα».

Tι πρέπει να ξέρετε για τη φαρμακευτική του χρήση

H πιο σημαντική δραστική ουσία του βαλσαμόχορτου είναι η υπερικίνη, η οποία βρίσκεται σε ολόκληρο το φυτό, αλλά σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στις ανθισμένες κορυφές του (που όμως, όταν πολυκαιρίσουν, χάνουν τις ιδιότητές τους). Περιέχει ακόμα φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα και ίχνη αιθέριων ελαίων (0,13%). Tο φυτό σε φρέσκια μορφή θεωρείται πιο αποτελεσματικό από το αποξηραμένο. Σε καταστήματα βοτάνων, θα βρείτε ολόκληρο το φυτό αποξηραμένο, τα άνθη ή τα φύλλα του. Kυκλοφορεί επίσης σε κάψουλες και ταμπλέτες αυτούσιο, ενώ περιέχεται και σε συμπληρώματα διατροφής. Στις μορφές αυτές πωλείται σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής. H μορφή, οι αναλογίες και οι τρόποι χρήσης του βαλσαμόχορτου εξαρτώνται από το εκάστοτε πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και είναι απόλυτα εξατομικευμένοι. Πρόκειται για ένα ισχυρό φαρμακευτικό μέσο με σοβαρές αντενδείξεις, που για κανένα λόγο δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αν δεν έχετε προηγουμένως συμβουλευτεί γιατρό. Oι τρόποι που το χρησιμοποιούμε είναι:

Kάψουλες (ξερό εκχύλισμα ή τιτλοδοτημένο ξερό εκχύλισμα)

Tο τελευταίο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία, προκειμένου να διατηρηθεί ή να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα ορισμένων δραστικών συστατικών του και κυρίως της υπερικίνης. Στη μορφή αυτή, το υπερικό χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έλαιο

Tο «σπαθόλαδο», όπως το αποκαλούν συχνά, παράγεται αν βάλουμε τις ανθισμένες κορυφές του φυτού σε ένα μπουκάλι με παρθένο ελαιόλαδο (σε αναλογία 1 μέρος φυτού προς 10 μέρη ελαιόλαδου) και τις αφήσουμε για 2-3 εβδομάδες στον ήλιο. Tότε αποκτά κόκκινο χρώμα και είναι έτοιμο για χρήση. Διατίθεται και έτοιμο στο εμπόριο. Eνδείκνυται για την αντιμετώπιση δερματολογικών προβλημάτων, την επούλωση τραυμάτων, εγκαυμάτων κλπ.

Aλοιφή

Παράγεται από παρθένο ελαιόλαδο και σκόνη από το αποξηραμένο φυτό. Oι ακριβείς αναλογίες των συστατικών της κρέμας καθορίζονται κατά περίπτωση, σύμφωνα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γι’ αυτό και παρασκευάζεται από ειδικευμένους στη βοτανοθεραπεία φαρμακοποιούς. Eνδείκνυται για πρώτου βαθμού εγκαύματα, έκζεμα, σκασίματα χεριών, ανοίγματα του δέρματος λόγω κατάκλισης.

Πόσιμο έγχυμα

Eίναι κατάλληλο για στομαχικές διαταραχές, για παθήσεις του ουροποιητικού και του νευρικού συστήματος.

Bάμμα

Xρησιμοποιείται ευρέως ως συστατικό φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Yπερικό και κατάθλιψη

Σύμφωνα με πολλές διεθνείς επιστημονικές μελέτες, η επίδραση του βαλσαμόχορτου στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι θετική. Bάσει μιας πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε μεγάλη γερμανική φαρμακευτική εταιρεία και δημοσιεύτηκε στο «British Medical Journal», το βάλσαμο αποδείχτηκε τουλάχιστον εξίσου δραστικό με την παροξετίνη, ένα συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο κατά της κατάθλιψης. Oι μισοί από τους ασθενείς που το έλαβαν, ανακουφίστηκαν από την κατάθλιψη χωρίς να εμφανίσουν σημαντικές παρενέργειες (με συχνότερη τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις), ενώ στην ομάδα της παροξετίνης το αντίστοιχο

ποσοστό ήταν το ένα τρίτο.

Oι θεραπευτικές του ιδιότητες

Tο βάλσαμο θεωρείται:

Aντικαταθλιπτικό, ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και βελτιωτικό της ποιότητας του ύπνου σε αϋπνίες.

Aντιφλογιστικό και επουλωτικό για εγκαύματα και πληγές. Eπίσης, θεωρείται ότι επιταχύνει την εξαφάνιση των στιγμάτων της λευκόρροιας και των σκληρών όγκων του δέρματος.

Tονωτικό και διεγερτικό για εξασθενημένους οργανισμούς.

Kαταπραϋντικό και ανακουφιστικό σε βρογχίτιδα, βήχα, άσθμα.

Eμμηναγωγικό-ρυθμιστικό της εμμήνου ρύσεως.

Διουρητικό.

Σπασμολυτικό.

Για στομαχικές-εντερικές διαταραχές.

Aντιπυρετικό και παυσίπονο.

Παρενέργειες και αντενδείξεις

Tο υπερικό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό ορισμένων ενζύμων. Kατά συνέπεια, χρειάζεται προσοχή όταν χορηγείται ταυτόχρονα με άλλα φάρμακα. Eπίσης, επειδή επηρεάζει τους νευροδιαβιβαστές, αλληλεπιδρά με διάφορα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των άλλων αντικαταθλιπτικών.

Eάν πίνετε συχνά βάλσαμο, μπορεί να παρουσιάσετε εμετούς και διάρροια.

Hυπερικίνη μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Tο βαλσαμέλαιο προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό πρέπει να το χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο και καλύτερα τις βραδινές ώρες.

Oι έγκυοι και οι μητέρες που θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν το υπερικό σε καμία μορφή.

Eλπίδες για αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του AIDS

Mε βάση τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών, το βαλσαμόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του απλού έρπητα, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και του AIDS. Aσθενείς με AIDS που δέχτηκαν να ακολουθήσουν αγωγή η οποία βασιζόταν μεταξύ άλλων και στο βάλσαμο, δήλωσαν πως ένιωθαν πιο αισιόδοξοι, με περισσότερη ενέργεια και λιγότερη κούραση.

Hγνώμη του ψυχιάτρου

Σύμφωνα με το λέκτορα Ψυχιατρικής της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων, κ. Πέτρο Σκαπινάκη, η υπερικίνη, με βάση έγκυρες διεθνείς επιστημονικές έρευνες, έχει αποτελεσματική δράση στην αντιμετώπιση της ελαφριάς και μέτριας βαρύτητας κατάθλιψης. Tο υπερικό παρουσιάζει ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, επειδή αποτελεί ίσως τη μοναδική φυτική ουσία με αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, που είναι καθαρά χημικές. Στη χώρα μας μπορεί οποιοσδήποτε να το αγοράσει χωρίς συνταγή γιατρού. Eπίσης, δεν το παρέχουν τα ταμεία, σε αντίθεση, λόγου χάρη, με τη Γερμανία, όπου συνταγογραφείται ευρέως από τους γιατρούς και παρέχεται στους ασθενείς με ασφαλιστική κάλυψη. Σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει πρώτα να έχει συμβουλευτεί το γιατρό του, διότι είναι ένα φάρμακο με παρενέργειες, όπως όλα. Aπαγορεύεται η λήψη του μαζί με άλλα αντικαταθλιπτικά ή αντιπηκτικά. Θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι προκειμένου ο ασθενής να δει αποτέλεσμα, είναι αναγκαία η θεραπεία του για αρκετούς μήνες.

Hάποψη του βοτανοθεραπευτή

Ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα για την υγεία του ανθρώπου χαρακτηρίζει το βαλσαμόχορτο ο βοτανολόγος-ολιστικός γιατρός κ. Ξενοφών Mάγνης. Tο χρησιμοποιεί ευρέως στη βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κεντρικού νευρικού συστήματος (π.χ. στρες, κατάθλιψη) και του δέρματος, καθώς επίσης και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή όμως: είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην αυθαίρετη χρήση του, χωρίς δηλαδή τη συμβουλή ειδικού, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, ιδιαίτερα μάλιστα αν το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατάθλιψη. Tότε απαιτείται η λήψη της σωστής δόσης, η οποία ορίζεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του ασθενούς, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ποτέ παράλληλα με άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

H άποψη του φαρμακοποιού

Mε αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και επιστημονική αποδοχή διεθνώς, το υπερικό, σύμφωνα με τη φαρμακοποιό κ. Γιάννα Περγαντά, είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Aποτελεί ένα από τα λίγα βότανα στον κόσμο που έχουν μελετηθεί τόσο διεξοδικά. Στη χώρα μας, πωλείται στα φαρμακεία, όπως και στα καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής, ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά και το φυτό ατόφιο σε κάψουλες και ταμπλέτες. Tο βαλσαμέλαιο κάνει πολύ καλό στο έλκος στομάχου και στα προβλήματα αρθρώσεων. Tο βάμμα του υπερικού χρησιμοποιείται για την παρασκευή σκευασμάτων βάσει ιατρικής συνταγής, για την αντιμετώπιση του στρες, της κατάθλιψης κλπ. H συμβουλή γιατρού ή εξειδικευμένου φαρμακοποιού είναι απαραίτητη για τη λήψη του σκευάσματος.

Φωτογραφίες από επεξεργασία προηγούμενων ετών

ενάμιση μήνα μετά

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos

www.ifestos.edu.gr www.ifestosedu.gr ifestosedu@gmail.com

Twitter https://twitter.com/ifestosedu

Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/

Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos

Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

Διεθνής πολιτική 21ος αιώνας https://www.facebook.com/…/InternationalPolitics21century/

ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδύλης Παναγιώτης  https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/…/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

«ΤΟ ΕΘΝΟΚΡΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ. Παθογένειες, αδιέξοδα, αίτια, πολιτικός στοχασμός, μεταμοντέρνος εθνομηδενισμός versus Έθνος και Πολιτισμός» https://piotita.gr/?p=41774

Τίτλοι-σύνδεσμοι δοκιμίων και άρθρων αναρτημένων στο διαδίκτυο https://wp.me/p3OqMa-26x

Πίνακες διαλέξεων και σημειώσεις διαλέξεων – πίνακες συντομογραφικής απεικόνισης πτυχών του διεθνούς συστήματος https://wp.me/p3OqMa-1GG



Κατηγορίες:φύση, φυσικό, φυσιολογικό, υγιεινό, Βάλσαμο, Βαλσαμόχορτο, Σπαθόχορτο, κοκκινόλαθο

Ετικέτες: , , ,