Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΚΑΡΚΙΝΟΣ»: Ούτε μια ίντσα. Με αφορμή θέσεις και δηλώσεις που βρίσκονται στον αντίθετο πόλο της δικής μας ανάλυσης για την εθνική στρατηγική

Αφορμή για το παρόν είναι συνέντευξη του συναδέλφου Χρήστου Ροζάκη. Συνόψισε με μερικά λόγια τις, κατά την δική μας εκτίμηση, παθολογίες της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής. Από καιρό δεν κάνουμε επώνυμες αναφορές στις παρεμβάσεις μας αλλά ο Χρήστος Ροζάκης είναι ξεχωριστή περίπτωση τόσο λόγω της επιστημονικής του υπόστασης όσο και εκ του γεγονότος ότι βρέθηκε και βρίσκεται συχνά σε θέσεις μεγάλης πολιτικής ευθύνης. Ανεξαρτήτως διαφορών στην ανάλυσή μας η εκτίμησή μου δεν αλλάζει ενώ με υποχρεώνει να τοποθετηθώ. Ευχαρίστως εάν το επιθυμεί μπορώ να του φιλοξενήσω εδώ απάντηση.

Μια συνέντευξή του στις 11.01.2022 εκτιμώ ότι με ειλικρίνεια και ακρίβεια όρισε τον πόλο των κατευναστικών θέσεων –που κατά την δική μας εκτίμηση όπως καταγράφεται σε χιλιάδες σελίδες δημοσιεύσεων και εκατοντάδες άρθρα μας στον Ελληνικό δημόσιο διάλογο– εδώ και καιρό στέκεται ολόρθος απέναντι στον πόλο μιας αξιόπιστης στρατηγικής στον οποίο θεωρούμε ότι εμείς βρισκόμαστε από καιρό.

Το Αλφαβητάρι αυτής της στρατηγικής μερικοί το προτείνουμε συστηματικά εδώ και τρεις δεκαετίες. Scripta manent για όλους, αλλά τι να το κάνεις εάν ο κατευνασμός μας οδηγήσει σε πόλεμο ή απώλεια κυριαρχίας χωρίς πόλεμο, καθότι η ιστορική πείρα διδάσκει ότι οι προεκτάσεις του κατευνασμού είναι αρνητικές και βαθύτατες. Θα οδηγήσει στον κατήφορο του επόμενου πολέμου ενώ κείμενα μεταξύ αναλυτών για την εξωτερική πολιτική θα μείνουν σε ξεχασμένα ράφια της ιστορίας.

Σημειώνω παρενθετικά ότι επειδή εξαντλήθηκαν τα  περιθώρια «επιστημονικού διαλόγου» με δημόσια πρόταση το 2005 ζήτησα από «ίδρυμα προτάσεων πολιτικής» να χρηματοδοτηθούν έρευνες σε καθαρά συγκριτική αντικειμενική επιστημονική βάση και να καταγραφούν και αξιολογηθούν οι εκατέρωθεν θέσεις.

Ο πόλος του κατευνασμού

Συνοπτικά, στον ένα πόλο είναι ο κατευνασμός και οι πολιτικές που είναι έτοιμες να ενδώσουν επί θεμάτων κρατικής κυριαρχίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό στην ιστορία και ο κατευνασμός του Μονάχου αποτελεί χαρακτηριστική παραδειγματική περίπτωση (βλ. σύνδεσμο δοκιμίου στο τέλος). Ξεκάθαρα και ρητά, εδώ και δεκαετίες ουκ ολίγοι και ιδιαίτερα διεθνικοί οργανισμοί «προτάσεων πολιτικής» περιέργως και μυστηρίως υποστηρίζουν κατευνασμό και υποχωρήσεις επί θεμάτων κυριαρχίας, όπως επίσης επί θεμάτων ζωτικών εθνικών συμφερόντων όπως είναι να μην περιπέσουν στα πεδία της Τουρκικής επικυριαρχίας και να καταστούν έτσι «στρατηγικοί όμηροι» εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Κύπρο.

Επειδή ποτέ δεν κάνουμε δίκη προθέσεων -ούτε θεωρούμε τις διαφορές ζήτημα προσωπικής αντιμαχίας-, μια υπόθεση, είναι ότι νομίζουν πως θα χορτάσει το αναθεωρητικό θηρίο και θα … συμβιβαστεί. Βέβαια, ακόμη και μια ίντσα να πάρει η Τουρκία  που δεν της ανήκει είναι όχι μόνο απαράδεκτο –και με βάση το Σύνταγμα κανείς δεν έχει δικαίωμα να την δώσει αυτή την ίντσα– αλλά και οδηγεί σε περισσότερη αναθεωρητική όρεξη και σε πόλεμο. Βασικά, όσοι από καιρό βρίσκονται στον πόλο του κατευνασμού με αναλύσεις και δηλώσεις ορίζουν με τα λόγια τους τις παθολογίες της Ελληνικής στρατηγικής (πρόσφατα είχαμε και προτάσεις ιθυνόντων για … καζάν-καζάν).

Με τον ένα ή άλλο τρόπο για περίεργους ή μυστήριους λόγους, επαναλαμβάνουμε, ουκ ολίγοι, προτείνουν κατευνασμό και παραχώρηση κυριαρχίας που προβλέπουν οι Συνθήκες για την Ελληνική Επικράτεια. Το δήλωσε ξανά και ρητά ο εκλεκτός συνάδελφος Ροζάκης, εξ ου και το παρόν, καθότι εδώ και πολύ καιρό ποτέ δεν συνηθίζω να γράφω για άλλους επωνύμως. Εδώ είναι μια εξαίρεση για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην αρχή. Και ασφαλώς δεν χρειάζεται εδώ να επαναλάβουμε τι ισχύει για τα 12 μίλια αλλά και τα υπόλοιπα που αφορούν το δίκαιο της θάλασσας – λογικά το γνωρίζουν και πρωτοετείς φοιτητές του διεθνούς δικαίου. Το ίδιο για το τι κάνουν όλα τα άλλα κράτη για τα χωρικά τους ύδατα.

Εξ αντικειμένου και ολοφάνερα, υπάρχουν γνωστικές και πολιτικές παθολογίες που όλοι γνωρίζουν καθιστώντας την Ελληνική στρατηγική αναξιόπιστη. Δεν είναι τόσο επιστημονικό πρόβλημα όσο, εκτιμάται, πολιτικό. Υπάρχει αντίρρηση για αυτό; Εάν ναι τότε να ερμηνεύσουν τους λόγους για τους οποίους δεν ισχύει η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα όσον αφορά το ξεκάθαρα αμυνόμενο Ελληνικό κράτος που στέκεται πάντα με όρους διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Οι δικές μας θέσεις ως προς αυτό είναι αποτυπωμένες σε χιλιάδες σελίδες όπως και των αντίθετων και όλοι και όλα κρίνονται στο πεδίο της διαφύλαξης της κυριαρχίας που προβλέπουν οι Συνθήκες. Ιδιαίτερα εάν μιλάμε για τον ακαδημαϊκό χώρο απαιτούνται θέσεις απόρροια γνώσης που θα ερμηνεύουν αυτή την ολοφάνερη πολιτική παθολογία και όχι προσωπικές γνώμες. Τις γνώμες ο καθείς να τις κρατήσει για τον εαυτό του.

Εάν σταθούμε στον εκλεκτό συνάδελφο Χρήστο Ροζάκη αναφερόμαστε στο Αλφαβητάρι της γνώσης του διεθνούς δικαίου που αναμφίβολα το γνωρίζει άριστα. Προχωρεί όμως σε διαφορετικές θέσεις από τις δικές μας όσον αφορά την εκπλήρωσή του. Σεβαστό αλλά όλοι κρινόμαστε.

Το Αλφαβητάρι αφορά θέσεις που είναι γνωστές σε όλα τα κράτη στα οποία πάντα ή σχεδόν πάντα, τουλάχιστον στα βιώσιμα κράτη, κυριαρχεί η θέση της αποτροπής και όχι του κατευνασμού με υποχωρήσεις επί ζητημάτων κυριαρχίας. Μονολεκτικά, μεταξύ πολλών άλλων, άξονας της εξωτερικής πολιτικής ενός βιώσιμου κράτους είναι τα ιεραρχημένα εθνικά συμφέροντα και οι κόκκινες γραμμές του είναι η κυριαρχία της Επικράτειας που προβλέπουν το ΔΔ και οι Συνθήκες.

Στον πρώτο πόλο πάντως στέκονται όσοι με τον ένα ή άλλο τρόπο για περίεργους ή μυστήριους λόγους προτείνουν κατευνασμό και παραχώρηση κυριαρχίας που προβλέπουν οι Συνθήκες για την Ελληνική Επικράτεια. Διαπιστώνουν και αυτοί ότι υπάρχουν αυθαίρετοι αναθεωρητισμοί αλλά εκλαμβάνονται ως περίπου μοιραίοι και μη αντιμετωπίσιμοι, εξ ου και συχνά ακούγονται θέσεις για υποχωρήσεις. Χρησιμοποιούν όρους όπως «σαπίζουν οι διαφορές» που ιδιαίτερα όταν προέρχονται από άτομα με θέση πολιτικής ευθύνης οδηγούν σε περαιτέρω επιδείνωση της θέσης της Ελλάδας. Όπως γνωρίζουμε, οι παραστάσεις (perceptions) είναι καίριο ζήτημα σε κάθε εθνική στρατηγική. Εν τούτοις, δεν είναι κατανοητό γιατί διερωτώνται όσο αφορά τους λόγους για τους οποίους η Τουρκική στάση κλιμακώνεται.

Ο πόλος της αποτρεπτικής στρατηγικής και του βιώσιμου κράτους

Στον απέναντι πόλο είναι η αποτρεπτική στρατηγική που θεωρεί, όπως η ιστορική εμπειρία καταμαρτυρεί, ότι ο κατευνασμός είναι αίτιο που οδηγεί στον πόλεμο ή απώλεια της κρατικής κυριαρχίας χωρίς ένοπλη σύρραξη ή μετά από «μικρές συρράξεις» που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες και αργότερα μοιραία σε μεγάλο πόλεμο.

Η αποτρεπτική στρατηγική θεωρεί αξίωμα αυτό που ο Hans Morgenthau – https://piotita.gr/hans-j-morgenthau/ –διαμορφωτής βασικά της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής– υποστήριξε, ότι «βιώσιμο είναι εκείνο το κράτος το οποίο που διαθέτει επαρκή ισχύ για να εφαρμόσει τις πρόνοιες του διεθνούς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο για την Επικράτειά του». Δεν θα επεκταθούμε αλλά θα παραθέσουμε μερικές αναλύσεις στο τέλος. [Εδώ όλες οι παρεμβάσεις: Τίτλοι-σύνδεσμοι δοκιμίων και άρθρων αναρτημένων στο διαδίκτυο https://wp.me/p3OqMa-26x στην ενότητα περί τα στρατηγικά. Περιοριζόμαστε σε τρεις σχεδόν μονολεκτικές επισημάνσεις και περισσότερα υπάρχουν σε συνδέσμους στο τέλος.]

ΠΡΩΤΟΝ, ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ. Οι αναλυτές της εθνικής στρατηγικής που εδράζουν τις θεωρήσεις του πάνω στα αξιώματα του αλάνθαστου Θουκυδίδειου Παραδείγματος, αλλά και με καθιερωμένους πλέον όρους πάγιων τυπολογιών της στρατηγικής ανάλυσης, αναλύουν τους λόγους για τους οποίους έχουμε «απέραντη

Τουρκική απειλή». Μάλιστα, στο βιβλίο με τον Αθανάσιο Πλατιά «Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική» πριν 3 δεκαετίες (τυχόν επανέκδοση δεν αλλάζει ούτε μια λέξη) στο δικό μου κεφάλαιο «Αποτρεπτική Στρατηγική και η Ελληνική εξωτερική πολιτική» στηριχθήκαμε στον νομικό ορισμό της Τουρκικής απειλής που ο συνάδελφος Χρήστος Ροζάκης είχε δημοσιεύσει τέλος της δεκαετίας του 1980. Ο ορισμός αυτός ισχύει ακόμη απόλυτα.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Πάγια θέση μας που αντλεί από εδραιωμένες τυπολογίες της στρατηγικής ανάλυσης είναι ότι «δεν διαθέτεις ούτε ένα δολάριο ή ευρώ για την άμυνα περισσότερο ή λιγότερο από ότι απαιτεί η αποτρεπτική στρατηγική». Εξ ου και σε πολλά Αγγλικά και Ελληνικά βιβλία και άρθρα εξετάζουμε τον πόλεμο με όρους Clausewitz (“ο πόλεμος είναι συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα και υπακούει στην λογική της πολιτικής”). Δεσμεύεις όμως τόσους πόρους όσους χρειάζονται για την άμυνά σου (για τον λόγο αυτό μια ρήση που πολλοί παραπέμπουν είναι του Στάλιν ότι για την άμυνα του κράτους «τανκς ή ψωμί επιλέγεται τανκς»). Εξ ου και όταν βάζεις στο στόμα σου την λέξη στρατηγική είναι δεσμευτικό να αναλύεις ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής εξισορρόπησης για απόκτηση επαρκούς αποτρεπτικής ισχύος και άμεση εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. Ο κατευνασμός δεν είναι στρατηγική αλλά το αντίθετο της στρατηγικής και συνταγή όπως ήδη αναφέρθηκε πολέμου. Ιδιαίτερα όταν η απειλή είναι απέραντη. Στην περίπτωση της αντιπαράθεσης με την Τουρκία όπου η Ελλάδα υπεραμύνεται της διεθνούς νομιμότητας είναι ή έπρεπε να είναι μονόδρομος η παράκαμψη του ακραία παράνομου casus belli και καταγγελία της Τουρκίας στο ΣΑ και όλους τους άλλους διεθνείς θεσμούς. Ταυτόχρονα και ως απάντηση στην  παρανομία της η άμεση εφαρμογή του μονομερούς δικαιώματος των 12 μιλίων Αιγιαλίτιδας ζώνης. Εάν δεν έχουμε αξιόπιστη στρατηγική να το εφαρμόσουμε αυτό είναι το πρόβλημα και η απάντηση δεν είναι ο κατευνασμός.

ΤΡΙΤΟΝ, Η «ΤΡΙΠΛΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ». Επί μακρόν και πριν ενταχθούμε στον Ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο αναλύαμε την αποτρεπτική στρατηγική από την

Θράκη μέχρι την Κύπρο διαμέσου του Αιγαίου και ΕΑΧ με την Κυπριακή Δημοκρατία [α) αποτρεπτική στρατηγική, β) Ένταξη της ΚΔ στην ΕΕ και εκμετάλλευση του νομικού κεκτημένου ως βάση λύσης και γ) διαπραγματεύσεις μόνο με όρους ισορροπίας δυνάμεων και κόκκινης γραμμής εφαρμογής της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας – βλ. πολλά δοκίμια πιο κάτω στο τέλος].

Όλα είναι γραπτά και δημοσιευμένα και ο καθείς κρίνει. Πέραν αυτού τον λόγο έχει ο πολίτης και το πώς αντιλαμβάνεται την πατρίδα του / κράτος του στον σύγχρονο ανελέητα ανταγωνιστικό κόσμο που καθίσταται ολοένα και πιο συγκρουσιακός. Επειδή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς από καιρό διαπιστώσαμε ότι για κάποιο περίεργο και μυστήριο λόγο στο εθνοκράτος που είναι φορέας της κληρονομιάς του Λεωνίδα, του Μακρυγιάνη, της Μπουμπουλίνας, του Ρήγα και όλων των άλλων, η  πλάστιγγα γέρνει προς το να καταστεί μη βιώσιμο. Γι’ αυτό πολλές παρεμβάσεις πλέον δεν χρειάζονται. Τον λόγο τον έχουν ή πρέπει να τον έχουν οι πολίτες. Εδώ και κάποιο χρόνο επικεντρωνόμαστε σε μεγαλύτερα κείμενα που επέρχονται πολύ σύντομα.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Χρήστου Ροζάκη και στην συνέχεια μερικές παρεμβάσεις για τα θέματα αυτά.

Εισαγωγικό και ο σύνδεσμος της συνέντευξης του Χρήστου Ροζάκη. Η ανάρτηση της ΕΡΤ περιέχει το ηχητικό 14 λεπτών

Την εκτίμηση ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει με την Άγκυρα το ζήτημα του εύρους των χωρικών υδάτων, παρά την επίσημη θέση πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, τόνισε ότι σε μια τέτοια περίπτωση το κέρδος θα ήταν ότι «θα έκλεινε αυτός ο “καρκίνος” που μας απασχολεί τόσα χρόνια».

Με φόντο τις νέες τουρκικές απειλές περί casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, ξεκαθάρισε ότι είναι αντικείμενο διαλόγου το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, των χωρικών υδάτων. Αναφορικά με το τι θα μπορούσε να συζητήσει η Ελλάδα, είπε πως εάν η συζήτηση ήταν καλόπιστη, θα έπρεπε να γυρίσουμε στις προηγούμενες θέσεις της Τουρκίας, η οποία είχε αποδεχθεί τα 12 ναυτικά μίλια για την ηπειρωτική χώρα και τα 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά. «Εκεί η μόνη εύλογη προσπάθεια της Ελλάδας θα ήταν να συζητήσει όχι 6 ναυτικά μίλια για τα νησιά, αλλά κάποιο διαφορετικό εύρος στα 8 ή στα 10 ναυτικά μίλια», δήλωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας, κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τουρκία θα τηρούσε το λόγο της, αλλά «εμείς θα είχαμε κάνει ότι μπορούσαμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη». Σημείωσε ότι η συμφωνία για την αιγιαλίτιδα είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για την υφαλοκρηπίδα.

«Υπάρχουν διαφορές οι οποίες αρχίζουν και “σαπίζουν”. Υπάρχει μια διαφορά για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Στην αρχή η Τουρκία προσπάθησε να ισχυριστεί ότι οι βραχονησίδες δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνίες και ως εκ τούτου, είναι αμφισβητήσιμη η κυριότητά τους, δηλαδή η κυριαρχία της Ελλάδας πάνω σε αυτές. Μετά μετέβαλε αυτή τη στάση και είπε ότι οι βραχονησίδες ανήκουν στην Τουρκία. Και τώρα φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, των κατοικημένων και μεγάλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, αυτό σημαίνει όσο δεν λύνονται οι διαφορές, η Τουρκία επιζητεί να τροποποιεί τη στάση της  και προσπαθεί να επιβάλλει περισσότερους όρους στην Ελλάδα. «Επιβαρύνει τον διάλογο, προσπαθεί να μεταφέρει αξιώσεις στο τραπέζι του διαλόγου, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα σε αδιέξοδο, διότι ούτε συζητήσεις γίνονται – οι διερευνητικές δεν έχουν πάρει οριστική μορφή- ούτε και βρίσκεται μια λύση στα προβλήματα», επισήμανε. «Εάν ο κ. Ερντογάν πει ότι δεν υπάρχει casus belli, φυσικά και δεν θα υπάρχει. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως να ειπωθεί τώρα, να μην περιμένουμε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα παίζουν ρόλο τα πολλά και μεγάλα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας, αλλά η Άγκυρα «μας έχει συνηθίσει σε μια διεύρυνση των αιτημάτων της, εκμεταλλεύεται αυτό το αδιέξοδο, την αδυναμία επίλυσης των διαφορών».

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η γειτονική χώρα θα σταματήσει σε λεκτική κλιμάκωση και δεν θα προχωρήσει σε πολεμικές ενέργειες, γιατί αυτό θα της στοιχίσει πολύ. «Η Τουρκία ξέρει ότι από τη στιγμή που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση με τα οικονομικά της αδιέξοδα, δεν τη συμφέρει να επεκταθεί σε ένα νέο μέτωπο που θα της είναι πολύ δυσάρεστο. Δεν νομίζω ότι θα το επιχειρήσει, νομίζω ότι δεν είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά.

Μερικές παρεμβάσεις

Τίτλοι-σύνδεσμοι δοκιμίων και άρθρων αναρτημένων στο διαδίκτυο https://wp.me/p3OqMa-26x

  • Εθνική Αποτρεπτική Στρατηγική και οι αντίπαλοί της https://wp.me/p3OqMa-1EN
  • Αποτρεπτική στρατηγική, απειλές «χαμηλής έντασης», έλεγχος κλιμάκωσης και γενικευμένος πόλεμος https://wp.me/p3OlPy-2iz
  • Αποτροπή τετελεσμένων και πολιτική συναίνεση εν μέσω προεκλογικής αναμέτρησης https://wp.me/p3OlPy-2gx
  • ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Διαπραγματευτική στρατηγική της Ελλάδας. «Πελατειακές σχέσεις» («patron-clientrelations») μεταξύ ισχυρών και λιγότερο ισχυρών κρατών και ο διάλογος Μηλίων-Αθηναίων στον Θουκυδίδη. https://wp.me/p3OlPy-Oa
  • Ελλάδα: Ολοταχώς προς τις ηγεμονικές Συμπληγάδες χωρίς Οδυσσέα στα σπήλαια των Κυκλώπων https://wp.me/p3OlPy-1Zf
  • ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Ή ΉΤΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΌΛΕΜΟ https://wp.me/p3OlPy-Kx
  • Το αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα και ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων στις περιφέρειες: Ανατολική Μεσόγειος, Μέση και Μείζονα Ανατολή*. http://wp.me/p3OlPy-1CO
  • Ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο https://wp.me/paSdey-1DE
  •  http://wp.me/p3OqMa-1nr
  • ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ https://wp.me/paSdey-1UY
  • ΤΟΥΡΚΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΚΡΟΒΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΛΙΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΚΡΟΥΣΤΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΙΓΝΙΩΝ. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης http://wp.me/p3OlPy-1AEhttp://wp.me/p3OqMa-1np
  • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ http://wp.me/p3OlPy-1rT
  • http://wp.me/p3OqMa-1l0
  • Ελληνική Εθνική Στρατηγική: Η τριπλή στρατηγική. Έννοια σκοποί προϋποθέσεις επιτυχούς εκπλήρωσης: η περίπτωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου http://wp.me/p3OlPy-Ff 
  • In Memoriam Γιάννου Κρανιδιώτη. “Ειρηνική” επίλυση των ελληνοτουρκικών “διαφορών” http://wp.me/p3OlPy-I2 
  • Πλαίσιο αρχών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με γνώμονα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο» («A principle basis for a just and lasting Cyprus settlement in the light of International and European Law»). Αναρτημένη εδώ σε 4 γλώσσες. http://wp.me/p3OlPy-lc
  • THE DEMOCRATIC CONSTITUTION OF THE REPUBLIC OF CYPRUS AS A CORNERSTONE OF RULE OF LAW AND REGIONAL STABILITY https://wp.me/p3OqMa-1Y7
  • Σταθερά και μεταβλητά κριτήρια του κυπριακού ζητήματος πριν και μετά το 1974 και τα αίτια του ελλείμματος εθνικής στρατηγικής Αλλαγή https://wp.me/p3OqMa-1gv (Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, συνέδριο)
  • THE CYPRUS ISSUE: SLIDING ON A KNIFE-EDGE”, European Parliament, conference 31.1.2017 (it includes the report on «International and European law» in four languages) http://wp.me/p3OqMa-1kT
  • Κυπριακό-Ελληνοτουρκικά μετά τη Γενεύη: Επιτακτική ανάγκη νέας στρατηγικής. Δεν καταργείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αποφάσεις συμβατές με τον Χάρτη του ΟΗΕ και την πράξη προσχώρησης στην Ε.Ε. https://wp.me/paSdey-7Mi
  • «Διαπραγματευτικό κεκτημένο», η διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα, το ΣΑ και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ. https://wp.me/p3OlPy-25R
  • ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ – ΠΟΙΑ «ΛΥΣΗ» ΤΕΚΤΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ; ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΝΕΑ ΠΕΝΤΑΜΕΡΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ; Υπογράφουν 23 προσωπικότητες https://wp.me/p3OqMa-1Vp
  • Η Ελληνική πλευρά αυτοπαγιδευμένη. Συμφορά μας, ικετεύει για … ΔΔΟ και … μόνο ολίγον Αιγαίο. https://wp.me/p3OqMa-1Un
  • ΈΠΟΙΚΟΙ – ΈΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΈΜΟΥ. by Alfred de Zayas, Geneva, THE ANNAN PLAN AND THE IMPLANTATION OF TURKISH SETTLERS IN NORTHERN CYPRUS, Έποικοι – Εγκλήματα πολέμου – Καταστατικός Χάρτης ΟΗΕ, Διεθνές Δίκαιο http://wp.me/p3OlPy-1lx 
  • Πλαίσιο Αρχών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με γνώμονα το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Διεθνές Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων
  • https://wp.me/paSdey-1lW
  • Κυπριακό: Η μεγάλη παγίδα  https://wp.me/p3OlPy-25O
  • Αλλαγή στρατηγικής για το Κυπριακό: Διεθνής και ευρωπαϊκή νομιμότητα. Επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην βάση της διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας και το «Διαπραγματευτικό κεκτημένο» https://wp.me/p3OlPy-266
  • ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ / ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. https://wp.me/paSdey-149 https://wp.me/p3OqMa-17D
  • ΡΩΣΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΗΠΑ. ΡΕΥΣΤΑ, ΕΦΗΜΕΡΑ, ΠΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ http://wp.me/p3OlPy-1ug
  • ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΑΣΙΑΣ: ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. (Σημειώσεις διάλεξης σε ημερίδα με θέμα την θαλάσσια στρατηγική. ΙΔΙΣ / Σχολή Εθνικής Άμυνας – παράρτημα ορισμών, βασικών πτυχών και σύνδεση με Ελλάδα) http://wp.me/p3OlPy-1iU
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – Το μεθοδολογικό και φιλοσοφικό σταυροδρόμι και ο θανατηφόρος χαρακτήρας κάθε κατευναστικής στάσης και συμπεριφοράς. http://wp.me/p3OqMa-18d – http://wp.me/p3OlPy-1eZ
  • CLAUSEWITZ: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ» – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ https://wp.me/p3OlPy-WT
  • Θουκυδίδης και σύγχρονες διεθνείς σχέσεις https://wp.me/p3OlPy-qu
  • ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ». [αναποδογυρίζοντάς τον Θουκυδίδη πριν δύο δεκαετίες. Τα παρελθόντα, τα παρόντα και τα επερχόμενα]  http://wp.me/p3OqMa-16T
·                  Οι κλασικοί, οι σύγχρονοι, το «ταξίδι» και ο Καβάφης https://wp.me/p3OqMa-1yz

·         Τι συγκροτεί και συγκρατεί τα κράτη και τον κόσμο»; «Πολιτική “θεωρία” του Διεθνούς Συστήματος versus ιδεολογήματα και θεωρήματα.  https://wp.me/p3OqMa-28j

·         Πόλις, Ιθάκη, Θερμοπύλες, Αλεξάνδρεια, πατρίδα, Μήδοι, Μηδίζοντες και ο Μέγας Κωνσταντίνος Καβάφης https://wp.me/p3OqMa-266

  • ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΖΩΗΣ Δοκίμιο στον τιμητικό τόμο Καθηγητή Σωτήρη Καρβούνη https://wp.me/p3OqMa-15A
  • Εθνικός Διάλογος για την Εξωτερική Πολιτική ΕΘΝΙΚΌΣ ΔΙΆΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΉ ΠΟΛΙΤΙΚΉ με αφορμή επιφυλλίδα του κυρίου Λουκά Τσούκαλη προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρόταση για ενδο-ακαδημαϊκούς ελέγχους για την περίοδο 1990-2006 https://wp.me/P3OqMa-S6
  • Περί «Τουρκικού κλάδου ελαίας», περί διεθνούς πολιτικής και περί νομικισμού («Πολεμικό Ανακοινωθέν Κούρδων της Εφρίν: “Η Ρωσία συνένοχη στα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας”»). https://wp.me/p3OlPy-1KP
  • Εθνομηδενιστικές απογειώσεις: Η «Μπουμπουλίνα η … “ερωτιάρα”» και … η Ελληνική Επανάσταση https://wp.me/paSdey-X4  https://wp.me/p3OqMa-1L6
  • Ρήγας Βελεστινλής. «ΆΜΑ [να] ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ»: Ελληνικότητα, φιλοπατρία, εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία, δημοκρατία https://wp.me/p3OlPy-W4
  • Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος «euro»group: Τα δάνεια έσωσαν τις τράπεζες. https://youtu.be/oRpDUV0uXnA
  • Διεθνικοί τοκογλύφοι και οικονομικοί βρικόλακες ή κοινωνικοπολιτικά νομιμοποιημένες πολιτικοοικονομικές δομές και ιεραρχίες, κ Πρωθυπουργέ; https://wp.me/p3OqMa-1AQ
  • «Εσχατολογικό ιδεολογικό δηλητήριο και πολιτική θεολογία versus Αριστοτελική πολιτική σκέψη» https://wp.me/p3OlPy-1Ku
  • Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ. Συμπεριλαμβάνει απόσπασμα από το «Κοσμοθεωρία των Εθνών» http://wp.me/p3OqMa-1ie
  • Οι Έλληνες «μπουμπουνοκέφαλοι προοδευτικοί» (συνομιλία με τον Παναγιώτη Κονδύλη) https://wp.me/p3OqMa-1wE
  • Προσανατολιστική πολιτική σκέψη Ομηρικών προδιαγραφών. Όμηρος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Καβάφης, Ιθάκη, Πατρίδα https://wp.me/p3OqMa-1qL
  • ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΎ ΚΑΙ Η ΚΑΤΆΛΗΞΉ ΤΟΥ: ΚΑΤΕΞΟΥΣΙΑΣΜΟΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ,ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ http://wp.me/p3OqMa-138
  • ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΡΟΚΑΝΙΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΚΔΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΟΜΟΡΡΩΝ http://wp.me/p3OlPy-1kS
  • ΤΑ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΡΑ, Η «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ» και συνθήκες που την κατεδαφίζουν. http://wp.me/p3OqMa-1n1
  • ΟΛΙΓΑΡΧΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΕΙΑ VERSUS ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ / ΙΣΧΥΡΕΣ… http://wp.me/p3OlPy-10O 
  • Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΝΔΥΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΓΙΔΕΥΣΕ ΤΗ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟ http://wp.me/p3OlPy-ZB 
  • Μοντερνισμός, το ιδεολογικό φαινόμενο και η μεταμοντέρνα διολίσθηση προς τα ανθρωπολογικά Σόδομα και Γόμορρα. http://wp.me/p3OlPy-Zv 
  • ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΎ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-Vv 
  • Προσανατολιστική πολιτική σκέψη Ομηρικών προδιαγραφών. Όμηρος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Καβάφης, Ιθάκη, Πατρίδα https://wp.me/p3OqMa-1qL
  • Ο πολιτικός στοχασμός, οι κλασικοί, οι σύγχρονοι, το «ταξίδι» και ο Καβάφης https://wp.me/p3OqMa-1yz
  • Οι κλασικοί, οι σύγχρονοι, το «ταξίδι» και ο Καβάφης https://wp.me/p3OqMa-1yz

·                  CLAUSEWITZ: «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ» – Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ  https://wp.me/p3OqMa-1R0

  • ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΕΛΕΗΤΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ http://wp.me/p3OlPy-1A2
  • Η αξιοπιστία της Ελληνικής εθνικής στρατηγικής στην κόψη του ξυραφιού https://wp.me/p3OlPy-1Yfhttps://wp.me/p3OqMa-1u3
  • Τα ηγεμονικά κράτη, η Ελλάδα και τα στρατηγικά παίγνια https://wp.me/p3OlPy-1Y0
  • ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΟΡΗΣ» https://wp.me/p3OlPy-1I0
  • https://wp.me/p3OlPy-AA [«Ο ρόλος της κρατικής ισχύος στον μετά-Αποικιακό εθνοκρατοκεντρικό κόσμο του Εικοστού Πρώτου Αιώνα», στο Μάζης Ι. (επιμ.) Εξεγέρσεις στον Αραβομουσουλμανικό Κόσμο: Ζητήματα Ειρήνης και Σταθερότητας στη Μεσόγειο (Εκδόσεις ΛΕΙΜΩΝ 2013)]
  • Ελληνική αποτρεπτική στρατηγική: Μια ιδιόμορφη εύθραυστη και επικίνδυνα έωλη «ενδιάμεση κατάσταση» https://wp.me/p3OlPy-1Vahttps://wp.me/p3OqMa-1tx
  • ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ https://wp.me/p3OlPy-1UY
  • Η αποτυχία της Ελληνικής αποτρεπτικής στρατηγικής και «το γκριζάρισμα των νεοελλήνων» https://wp.me/p3OqMa-1t4
  • Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΩΣ ΘΕΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  https://wp.me/p3OqMa-1dx
  • Εθνομηδενισμός-μεταμοντερνισμός, το Πολιτικό και ο Άνθρωπος του Παναγιώτη Κονδύλη και η Οδύσσεια της πολιτικής σκέψης. https://wp.me/paSdey-1ee
  • ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ Ο ΚΛΑΣΙΚΟΣ – Παναγιώτης Κονδύλης, Πόλεμος και ειρήνη στο Αιγαίο https://wp.me/p3OlPy-1Qe. https://www.facebook.com/p.ifestos/posts/1577501145678762
  • https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/permalink/2049129315369100/
  • Τουρκική απειλή: Μια νέα στρατηγική αλλά ποια; https://wp.me/p3OlPy-1Qq
  • ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ «ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ» ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ https://wp.me/p3OlPy-1Q5
  • «Τουρκία-Ελλάδα: Η λογική των ακροβασιών του Ερντογάν και η Κλίνη του Προκρούστη των Στρατηγικών παιγνίων. Βραχυχρόνιοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροχρόνιοι στρατηγικοί σχεδιασμοί και μεταβλητές μεγάλης κύμανσης». http://wp.me/p3OlPy-1AE.
  • «Τουρκική απειλή: Αποτρεπτική στρατηγική και η σχέση απειλών χαμηλής έντασης – μεγάλης πολεμικής σύρραξης» http://wp.me/p3OlPy-1rT.
  • «Η Τουρκία αναμένει να διαπράξουμε το μοιραίο λάθος https://wp.me/p3OlPy-1Pv
  • ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ: ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΠΕΙΛΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ – ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΣΥΡΡΑΞΗΣ https://wp.me/p3OlPy-1rT
  • «Διαχείριση κρίσεων χαμηλής έντασης, η κλιμάκωση και η αποτρεπτική στρατηγική» https://slpress.gr/idees/i-tourkia-kerdizei-ton-polemo-choris-machi/.
  • «Ελληνική Αποτρεπτική Στρατηγική: Η Τουρκική απειλή, «μικρές κρίσεις»-σωρευτικά αποτελέσματα, αποτρεπτική αξιοπιστία» https://wp.me/p3OlPy-1OV.
  • Δεν υπάρχει συγκροτημένο κράτος στην Ελλάδα; https://wp.me/p3OlPy-1Nf
  • Στρατηγική κουλτούρα αποτροπής https://wp.me/p3OlPy-1Na
  • Τι κερδίζει η Τουρκία από κρίσεις «χαμηλής έντασης» https://wp.me/p3OlPy-1ML
  • Τι κερδίζει η Τουρκία από κρίσεις «χαμηλής έντασης» https://wp.me/p3OlPy-1ML και
  • Τουρκικές ενέργειες στρατηγικού χαρακτήρα και βαθύτατων προεκτάσεων. Οι ύβρεις πάντα φέρνουν Νέμεση https://wp.me/p3OlPy-1M1
  • Ο ηγεμονικός ανταγωνισμός τον 21 αιώνα και η αστάθεια στις περιφέρειες https://wp.me/p3OlPy-1K6
  • Κρατική ισχύς, διεθνής πολιτική, κρατική επιβίωση, ηγεμονικός ανταγωνισμός και οι περιφέρειες https://wp.me/paSdey-1YS
  • Περί Στρατηγικής https://wp.me/p3OlPy-2fD
  • Από το ζεϊμπέκικο στην «συναδέλφωση των λαών». https://wp.me/p3OlPy-2ev
  • Το Αλφάβητο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η μοναχοφάης Τουρκία και η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας. https://wp.me/p3OqMa-1wY
  • Η «απέραντη απειλή» της Τουρκίας και οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας https://wp.me/p3OlPy-2d1
  • Ο πολίτης, ο ρόλος του και η γνώση ως το αντίδοτο της ιδεολογικής εσχατολογίας. Τι σημαίνει, εν τέλει, πολιτική παιδεία και πως κανείς την αποκτά; https://wp.me/p3OlPy-29khttps://wp.me/p3OqMa-1vn
  • Γεωπολιτικές σταθερές και εθνική στρατηγική: Ουάσιγκτον – Αθήνα – Μόσχα https://wp.me/p3OlPy-27R
  • Προσδιοριστικές γεωπολιτικές / γεωστρατηγικές θεωρήσεις και οι άξονες των ηγεμονικών αντιπαραθέσεων στις περιφέρειες τον 21ο αιώνα. https://wp.me/paSdey-1PN
  • Συναλλαγές των λιγότερο ισχυρών κρατών με τις μεγάλες δυνάμεις και η Ελλάδα https://wp.me/p3OlPy-27J
  • Το πάζλ της Ανατολικής Μεσογείου και η αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό (ηχητικό) https://wp.me/p3OlPy-26G  
  • Το μεγάλο έλλειμμα προϋποθέσεων για μια αξιόπιστη Ελληνική Εθνική Στρατηγική https://wp.me/p3OlPy-24J
  • Κράτος πάνω στην άμμο https://wp.me/p3OlPy-22r
  • Τα παθήματα στα Ίμια που δεν έγιναν μαθήματα
  • https://slpress.gr/idees/ta-pathimata-sta-imia-poy-den-eginan-mathimata/
  • Η «απέραντη» τουρκική απειλή https://slpress.gr/ethnika/i-quot-aperanti-quot-apeili-tis-toyrkias-kai-i-stratigiki-anyparxia-tis-elladas/
  • Εθνική Αποτρεπτική στρατηγική και οι διαχρονικοί αντίπαλοί της https://wp.me/p3OqMa-1EN
  • Το Διεθνές Δίκαιο δεν προνοεί ομηρία φιλειρηνικών κρατών από κράτη που απειλούν, αποφασίζουν και ενεργούν κατά συρροή παράνομα https://wp.me/p3OqMa-20G
  • Τα βαθύτερα αίτια του Τουρκικού Αναθεωρητισμού και μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Στρατηγικό βάθος». https://wp.me/p3OqMa-20R
  • Θέση και ρόλος της Τουρκίας στην Μεταψυχροπολεμική εποχή εν μέσω ραγδαίων στρατηγικών εξελίξεων και ενώ η Ελλάδα οδεύει στα πεδία της «θετικής ατζέντας», του «καζάν-καζάν», της «ΔΔΟ με πολιτική ισότητα», των «αμοιβαίων υποχωρήσεων στις “θαλάσσιες ζώνες”», κτλ. https://wp.me/p3OqMa-26P
  • Η ανάλυση του Παναγιώτη Κονδύλη: Αποτρεπτική στρατηγική και η διαλεκτική σχέση ισορροπίας δυνάμεων, άμυνας, αντεπίθεσης, σταθερότητας, αστάθειας.  https://wp.me/paSdey-7Mz
  • Ακροσφαλείς ιστορικές περιστάσεις: Ηγεμονικός ανταγωνισμός τον 21 αιώνα, αστάθεια στις περιφέρειες και η Ελλάδα https://wp.me/paSdey-1K6
  • Προσδιοριστικές γεωπολιτικές / γεωστρατηγικές θεωρήσεις και οι άξονες των ηγεμονικών αντιπαραθέσεων στις περιφέρειες τον 21ο αιώνα. https://wp.me/paSdey-1PN
  • κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο; κυπριακό κρατίδιο προδιαγραφών φρενοκομείου! στρατηγική παγίδευση της Ελλάδας! https://wp.me/paSdey-7LT
  • Η αξιοπιστία της Ελληνικής εθνικής στρατηγικής στην κόψη του ξυραφιού https://wp.me/p3OlPy-1Yf
  • Η Ελληνική πλευρά αυτοπαγιδευμένη. Συμφορά μας, ικετεύει για … ΔΔΟ και … μόνο ολίγον Αιγαίο. https://wp.me/p3OqMa-1Un
  • Επανέρχεται το σχέδιο ΑΝΑΝ στην 5μερή. Λάθος διάγνωση/θεραπεία= κρατικός θάνατος (βίντεο). https://wp.me/paSdey-7EL
  • Ο πλανήτης και οι περιφέρειες σε πλήρη στρατηγική μετάβαση, οι ΗΠΑ και το πολυπολικό διεθνές σύστημα. https://wp.me/paSdey-7Ex
  • ΤΟ «ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ». [ΑΝΑΠΟΔΟΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΤΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΑ, ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΑ -με αφορμή ένα «εφιάλτη»] https://wp.me/p3OqMa-1SS
  • «Στρατηγικό κρυφτούλι» στο Ιόνιο και οι παραστάσεις αναξιοπιστίας https://wp.me/paSdey-24Z  https://wp.me/p3OqMa-1RV
  • Διάλογος με τον Διογένη και τον Τσαρούχη: Περί αστών, κομμουνιστών και μη εμφύλια ειρηνική πολιτική επανάσταση. https://wp.me/p3OqMa-1LV
  • Στρατηγική ανασύνταξη ενόψει απογείωσης των Τουρκικών αναθεωρητικών αξιώσεων, οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και η Κυπριακή Δημοκρατία https://wp.me/saSdey-24421
  • Graham Alisson, Νέες σφαίρες επιρροής, μοιράζοντας (οι ΗΠΑ) την υδρόγειο με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις. Εισαγωγική ανάλυση Π. Ήφαιστος https://wp.me/paSdey-5dY
  • Ερντογανική τουρκοισλαμική σύνθεση σμίγει με «απέραντες απειλές» https://wp.me/p3OqMa-1HF
  • Τουρκικός αναθεωρητισμός, Ελληνικός κατευνασμός και οι Συμπληγάδες της ηγεμονικής αντιμαχίας στις περιφέρειες του πλανήτη. https://wp.me/p3OqMa-1Hq
  • «Παγιδευτική αποκλιμάκωση» με καταποντισμό μέσα στον αδιέξοδο λαβύρινθο των τουρκικών αναθεωρητικών αξιώσεων https://wp.me/p3OqMa-1Gy  Γιατί η ελληνική διπλωματία πρέπει να ξαναμάθει το αλφάβητο της στρατηγικής https://slpress.gr/ethnika/giati-i-elliniki-diplomatia-prepei-na-xanamathei-to-alfavito-tis-stratigikis/
  • Το «Τρίγωνο των Βερμούδων» στο Αιγαίο «12 Αιγιαλίτιδα-Υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ» https://wp.me/paSdey-4HW

·         Ο πολιτικός ανορθολογισμός υπονομεύει την Στρατηγική μας έναντι της Τουρκίας https://wp.me/paSdey-4tH

·         Μας οδηγείτε σε πόλεμο, κύριοι «καζάν-καζάν»

  • https://slpress.gr/ethnika/mas-odigeite-se-polemo-kyrioi-quot-kazan-kazan-quot/
  • Πριν είναι πολύ αργά: Κρατικά επιτελεία και εθνική στρατηγική  https://wp.me/p3OqMa-1G2 
  • Απαγορευμένες λέξεις εντός ενός κοινωνικοπολιτικού συστήματος υπό καταστολή https://youtu.be/TrrAGBNVYUE
  • Αξιοπιστία συμμαχικών σχέσεων https://bit.ly/2ZzciI3,
  • Γαλλία-Ελλάδα υπό το πρίσμα των στρατηγικών και συμμαχικών ανακατατάξεων. https://bit.ly/39KVXBW ,
  • Συμμαχίες, εγγυήσεις, Δανοί και τώρα Γάλλοι αλεξιπτωτιστές, στρατηγική κουλτούρα και εθνική στρατηγική https://wp.me/p3OqMa-25E
  • Συμμαχίες, εγγυήσεις, Δανοί και τώρα Γάλλοι αλεξιπτωτιστές, στρατηγική κουλτούρα και εθνική στρατηγική https://wp.me/p3OqMa-25E
  • Αξιοπιστία συμμαχικών σχέσεων https://bit.ly/2ZzciI3 και Γαλλία-Ελλάδα υπό το πρίσμα των στρατηγικών και συμμαχικών ανακατατάξεων. https://bit.ly/39KVXBW  
  • ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ: ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ; -επιφυλλίδα- Με εισαγωγή για την παρούσα ανάρτηση: ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΣΧΟΥΜΕ; https://wp.me/p3OqMa-24h

·                  Ο πόλεμος ως διαχρονικό φαινόμενο https://wp.me/p3OqMa-1nr

·                  https://wp.me/paSdey-1DE

·         Πραξικόπημα και Τουρκική Εισβολή: Η μεγάλη εικόνα, τα λάθη που έγιναν και όσα δεν διδαχθήκαμε. Παθολογίες και θεραπείες. https://wp.me/p3OqMa-23d
  • Πόλεμος και τα αίτια του και η τραγωδία του Αφγανιστάν https://wp.me/p3OqMa-22P

·         «ΔΔΟ με πολιτική ισότητα», εθνική στρατηγική, Αιγαίο, Κύπρος (ηχητικό)   https://wp.me/p3OqMa-223

  • Πολιτικές και στρατηγικές όψεις του διεθνούς συστήματος και οι προϋποθέσεις αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής https://wp.me/p3OqMa-1Dw
  • Αποτρεπτική στρατηγική, απειλές «χαμηλής έντασης», έλεγχος κλιμάκωσης και γενικευμένος πόλεμος https://wp.me/p3OlPy-2iz
  • Αποτροπή τετελεσμένων και πολιτική συναίνεση εν μέσω προεκλογικής αναμέτρησης https://wp.me/p3OlPy-2gx
  • ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – http://wp.me/p3OqMa-12B
  • ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙΟ: ΠΑΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ KΑΘΕ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – http://wp.me/p3OqMa-12B
  • ΤΟ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ Τα πολλά πρόσωπα του ηγεμονισμού και της τρομοκρατίας https://wp.me/paSdey-1aA
  • ΠΟΛΕΜΟΣ: ΑΝΙΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ, ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ, ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ https://wp.me/paSdey-1UY
  • Το Θουκυδίδειο «Παράδειγμα» της επιστημονικής μελέτης της διεθνούς πολιτικής και οι «επιστημονικές επαναστάσεις» http://wp.me/p3OlPy-Lb 
  • Εθνομηδενισμός, Μακεδονία, Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό και η «Μπουμπουλίνα η … “ερωτιάρα”» https://wp.me/p3OqMa-1ys
  • Η Εθνική Ανεξαρτησία ως η κοινή Κοσμοθεωρία όλων των Εθνών και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 https://wp.me/p3OlPy-2db
  • Εθνική Ανεξαρτησία / Συλλογική Ελευθερία: Η μόνη Κοσμοθεωρία όλων των Εθνών. «ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ. ΤΙ ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΑΤΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;» https://wp.me/p3OqMa-1oP
  • ΗΘΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ* https://wp.me/p3OlPy-1O2
  • ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ http://wp.me/p3OlPy-1pn  http://wp.me/p3OqMa-1ij
  • ΗΘΙΚΗ και ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ, Η μη θεσπισμένη ισχύς στην διεθνή πολιτική. Πολιτική θεολογία versus πολιτική θεωρία και η σημασία της αξιολογικά ελεύθερης περιγραφής και ερμηνείας των διεθνών φαινομένων ­http://wp.me/p3OlPy-1bHhttp://wp.me/p3OqMa-13c
  • και
  • Οντολογική θεμελίωση του Πολιτικού και ο ρόλος της ισχύος στην αθέσπιστη διεθνή πολιτική: Πολιτικός στοχασμός versus Πολιτική Θεολογία http://wp.me/p3OlPy-1nohttp://wp.me/p3OqMa-1hI
  • Tο εθνοκρατοκεντρικό διεθνές σύστημα και η διαδρομή της ανθρωποκεντρικής πολιτικής θεμελίωσης http://wp.me/p3OlPy-1id (με 5.1 Κοσμο)
  • ΖΙΑΚΑΣ: «ΤΖΟΓΑΔΟΡΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ… http://wp.me/p3OlPy-I4 
  • ΑΝΤΙ-ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΣ: Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ ΤΩΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΝΤΙ-ΗΓΕΜΟΝΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΜΑΣ http://wp.me/p3OlPy-1l6
  • ΠΕΡΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ή ΠΕΡΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ; https://wp.me/p3OqMa-1q9
  • ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ, ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ, ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ https://wp.me/p3OqMa-1qA
  • Η Εθνική Ανεξαρτησία ως η κοινή Κοσμοθεωρία όλων των Εθνών και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 https://wp.me/p3OlPy-2db (πανηγυρικός)

·         Τι συγκροτεί και συγκρατεί τα κράτη και τον κόσμο»; «Πολιτική “θεωρία” του Διεθνούς Συστήματος versus ιδεολογήματα και θεωρήματα.  https://wp.me/p3OqMa-28j

  • Tο εθνοκρατοκεντρικό διεθνές σύστημα και η διαδρομή της ανθρωποκεντρικής πολιτικής θεμελίωσης  http://wp.me/p3OlPy-1id Με το 5.1 κοσμο
  • Εθνομηδενιστικές απογειώσεις: Η «Μπουμπουλίνα η … “ερωτιάρα”» και … η Ελληνική Επανάσταση https://wp.me/p3OqMa-1L6

Π. Ήφαιστος – P. Ifestos

www.ifestos.edu.grinfo@ifestos.edu.gr  www.ifestosedu.grinfo@ifestosedu.gr

 Twitter https://twitter.com/ifestosedu

Linkedin https://www.linkedin.com/in/panayiotis-ifestos-0b9382131/

Instagram https://www.instagram.com/p.ifestos/

Στρατηγική Θεωρία–Κρατική Θεωρία https://www.facebook.com/groups/StrategyStateTheory/

Προσωπική σελίδα https://www.facebook.com/p.ifestos

Προσωπικό προφίλ https://www.facebook.com/panayiotis.ifestos

Πολιτισμός, Περιβάλλον, Φύση, Ψάρεμα https://www.facebook.com/Ifestos.DimotisBBB

Διεθνής πολιτική 21ος  αιώνας https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/

ΗΠΑ: Ιστορία, Διπλωματία, Στρατηγική https://www.facebook.com/groups/USAHistDiplStrat/

Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος: Ανισόρροπο τρίγωνο https://www.facebook.com/groups/GreeceTurkeyCyprusImbalance/

Διαχρονική Ελληνικότητα https://www.facebook.com/groups/Ellinikotita/

Φιλοπατρία, Δημοκρατία, Ελευθερία https://www.facebook.com/groups/philopatria/

Άνθρωπος, Κράτος, Κόσμος–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/Ifestos.political.thought/

Κονδύλης Παναγιώτης https://www.facebook.com/groups/Kondylis.Panagiotis/

Θολό βασίλειο της ΕΕ https://www.facebook.com/groups/TholoVasileioEU/

Θουκυδίδης–Πολιτικός Στοχασμός https://www.facebook.com/groups/thucydides.politikos.stoxasmos/

Μέγας Αλέξανδρος–Ιδιοφυής Στρατηγός και Στρατηλάτης https://www.facebook.com/groups/M.Alexandros/

Εκλεκτά βιβλία που αξίζουν να διαβαστούν https://www.facebook.com/groups/eklektavivlia/

Ειρηνική πολιτική επανάσταση https://www.facebook.com/groups/PolitPeacefulRevolution/

«Κοσμοθεωρία των Εθνών» https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos

Πίνακες διαλέξεων και σημειώσεις διαλέξεων – πίνακες συντομογραφικής απεικόνισης πτυχών του διεθνούς συστήματος https://wp.me/p3OqMa-1GG

Τίτλοι-σύνδεσμοι δοκιμίων και άρθρων αναρτημένων στο διαδίκτυο https://wp.me/p3OqMa-26x

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ce9aceb1cf81cf85cf89cf84ceb7cf82ce91ce9fce96.png


Κατηγορίες:Αταξινόμητα

Ετικέτες: , , , , ,